返回列表 回覆 發帖

縱然賺得了全世界,卻賠上了自己的靈魂,有什麼益處?

天主按照祂的形象造人,這根本就是空口說白話,完全沒證沒據,佛道教也可以說萬物皆自然的。
昊暠昺 發表於 2023/1/11 11:41

言下之意, 佛道的「萬物皆自然」亦是無証又無據。
你只是用白口說空話來說人空口說白話
但按聖經所說,神根本就不讓人有辨別是非及有道德能力,係人(始祖)違反神之意願去吃禁果才有的。
昊暠昺 發表於 2023/1/11 11:41

要犯罪後才知道德?
咁你咪要犯多啲罪先知犯罪係唔好既
殺多啲人然後先知咁係唔岩? 好似阿育王咁..殺到血流成河先皈依
白膠磁哩

拎啲醒少少既回應嚟哩.....拜托
(呢到已經一壇塑膠料哩)
食「分辨善惡樹的果子」......?未食又點知道喎。
抽刀斷水 發表於 2023/1/11 22:53

好似經上話厄娃未食之前就一早知食咗會「死」,, 係天主吩咐過唔食得既
咁算唔算「知道」呢
言下之意,即係你認同咗呢句「天主按照祂的形象造人,這根本就是空口說白話」。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/11 22:51

至少我唔會用「空口」來批人在說「白話」
食「分辨善惡樹的果子」...........未食又點知道喎。
抽刀斷水 發表於 2023/1/11 22:53

咁係咪要食咗「藍精靈」個人先變精靈?
按聖經說始祖吃了禁果後才知善惡的,唔係要犯罪後才知道德,係始祖犯罪後才知道德。 ...
昊暠昺 發表於 2023/1/12 11:23

這話題, 老師講過了。
自己去學習我的講話:

談分別善惡樹, 從創世以來的故事
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13567
(尤其是第#4帖)
在不能分辨善惡的狀態之下去食禁果,比較起禁教期間蓄意違法傳教既傳教士,後者犯罪意識強得多了。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 17:17

大清皇帝就是神?

康熙, 雍正都無話佢哋係神啵

第三章不就是說人聽了蛇的話, 不聽神的話.....咁就墮落咗
你依家亦係話要聽皇帝的話, 不要聽神的話.........只係蛇變咗抽刀斷水唶
在不能分辨善惡的狀態之下去食禁果,.
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 17:17

你回答一下, #11 說的, 怎樣是「在不能分辨善惡的狀態之下」
#11你講得唔係太清楚,意思係咪咁:

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 23:59

食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡..係用天主俾既尺
食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡, 不過係用自己把尺
(正如你既道德觀已經同教會講既有啲出入勒)
大清皇帝就唔係神,不過响佢既管轄區域之內,就要聽佢說話,否則就係違抗聖旨,即係違法。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 23:58

不過, 皇帝唔使個世界既大業主喎
1. 我識分咩係雲吞、咩係水餃架,但係店主話呢碗雲吞係水餃黎喎。

或:

2. 店主話呢碗係雲吞喎,佢話係咪係囉,總之我識分啦。

抽刀斷水 發表於 2023/1/13 01:52

分雲吞水餃可以好客觀地用大小, 形狀, 食材來分辨
例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子...真係唔係人曉分既
一班擾亂破壞社會,對市民進行私刑,傷害甚至意圖謀殺正務的警察,怎麼會分不出他是恐佈份子?!

是信耶 ...
昊暠昺 發表於 2023/1/13 11:13

你講得真無錯, 佢係恐佈份子,
之不過
當日就係好多食咗「知善惡樹上的果」既人, 排哂隊咁嚟悼念喎。
(食咗善惡樹果既人, 人哋就睇佢係烈土勒)
呢個都好客觀既,用法律就可以解決。佢違反現行法律,咪就係恐佈份子啦,如果將來法律改變咗,就可能封佢做烈士了,你諗返孫中山就知架喇,如果佢推翻唔到清朝,咁佢就只能係勾結外國勢力既恐佈份子了。
抽刀斷水 發表於 2023/1/13 09:53

天主俾咗人十把尺....第4-10既尺,
有邊樣係會因時間改變既呢?
不論誰人當家, 管轄, 掌權.....都適用架喎。
呢個都好客觀既,用法律就可以解決。佢違反現行法律,咪就係恐佈份子啦,如果將來法律改變咗,就可能封佢做烈士了,你諗返孫中山就知架喇,如果佢推翻唔到清朝,咁佢就只能係勾結外國勢力既恐佈份子了。
抽刀斷水 發表於 2023/1/13 09:53

唔好講咁多過去, 將來
就今日, 現在........咁「人已經與天主相似、能知道善惡 」的你話嗰條友係恐佈份子, 儍佬...定係烈士咁呢

(同你講咗咁多都係想你明白乜叫「人食咗果後便知善惡」既意思, 唔係你諗既未食果前係白痴咁...食咗之後精靈咗, 天主唔想人咁精靈所以唔俾佢地食)
請教下,聖傳係咪因時間改變?我睇禮儀之爭,見到教皇反反覆覆,有感而發咋。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 01:10

你「請」到, 我一定盡力「教」((雖然我唔一定識哂咁多野)

中文說的「聖傳」,, 你看不出甚麼來的。
英文上是有分別用 Tradition 和 tradition.

你舉說的主教教宗與滿清皇帝的「禮儀之爭」只是tradition.
tradition 是可以變, 可以改的。
例如梵二前, 彌撒必要用拉拉丁文進行, 現在可用當地方言。
以前彌撒神父主祭是面對祭壇, 信友只睇背後, 真係「望」彌撒。現在神父是面對信眾的。
以前只有男的才可當輔祭, 現在女孩子也可做。

好比一般交通路牌, 隨時可以雙程變單程, 不準駛入, 劃出條巴士專線咁

Tradition 就不會改的.
天主教的聖傳 (Tradition), 一般都是經上無說明, 又是信仰的核心..
例如
三位一體
教宗是教會之首
教宗無誤
聖母無玷原罪
聖母終身童貞
天主教的七件聖事

這是不會改的, 要改的話..震動很大矣
咁基於教宗無誤,而歷代教宗對神儀之爭既policy又咁反覆,一時一樣,點無誤法? ...
抽刀斷水 2023/1/14 11:14 提交

「教宗無誤」呢嗰聖傳仲有好多附帶條件既。唔係指教宗講乜都無誤。
你估係習總咁有權威咩。

我唔知你有興趣知,所以我無長氣講埋
奇怪陳版友在41樓已說Tradition之中有「聖母無玷原罪」的例子,那又何須用「教宗無誤」既權來宣佈呢 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 17:34

呢個可以用個淺白啲既比喻
曾經是城中的熱話:

紅伶藝人到1995年先同老婆「結婚 」,, 實在1965已經夫妻關係, 結婚時仔女都大人哂哩。 紅伶話:咁多年, 都要俾番個名份佢既。

「聖母無玷原罪」既教導一早存在架哩, 只係1857年先確認, 從此教會內不需要再為此爭辯。

又好比教會的「正典」,397年迦太基會議已定了, 到1545年天特大公會議才正式確立。已是過一千年後的事了。 天特會議通過的正典書目與397年迦太基的書目都是一樣的…。
陳版友講到一舊舊,於是拜讀蘇遠泰博士(神學及歷史科副教授)關於「聖傳」既文章,發現一段:

按此段理 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 17:42

你呢個舉証就有啲唔岩勒。

蘇遠泰是新教的人仕, 由他來評天主教的聖傳?
新教向來都是倡惟讀聖經, 不認同天主教聖傳。更不會認教宗為首。
好比由個藍絲學者來評五大訴求....你會拿來作準的嗎?
回覆  beebeechan

唉呀,真係唔鬼知你地啲基督徒咁多門派丫嘛,咁唯有睇天主教教理啦:

係咪好似 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/15 00:51

你呢段文字,

係出自程神父呢個網頁既:
https://askfrfrancis.org/qa/what-is-holy-tradition

(1)
文字不是天主教教理75-83條的原文, 是程神父的解說而已。

(2) 你睇野又係唔係全部, 只剪裁出你想要的。
文章下半部也說明了:

與上邊我說的有些traditions 是可以改...意思相同喎
回覆  beebeechan

聖傳見解又有門派分別,神父解說又話唔準確,

抽刀斷水 發表於 2023/1/15 10:32

乜#53 我唔係話我既講法同程神父的無出入咩
高級模式 | 發新話題
換一個