返回列表 回覆 發帖

愚蠢與明智 —— 兩套標準,兩個層次

講大話都講得水過人!

聽見有聲音向他說,就會答『 主! 』?
既然問你是誰?
即係根本唔知呢把聲是神是鬼啦,
竟然會習慣奴性地回答『 主! 』的,
除寫同老作性經果件奴才,
同加鹽加醋的傳教奴才的自然「奴才反應」之外,
已經穿煲是作假了,基督徒真係一日唔講大話會身痕定啦!

leefeng 發表於 2022/12/11 22:45

你既反駁都係水
查英文版 (你唔多識英文)
He said, “Who are you, sir?” The reply came, “I am Jesus, whom you are persecuting.

保祿最初都係叫呢位人兄做亞sir之喎

睇野...有時要拉闊一嚟睇, 唔好焦點只放在....( . )( . )到

今日啲菲傭開口埋口都yes mom...
唔通女顧主真係佢老母咩

字眼既意思, 唔同時代都係唔同理解架哩
今日 叫亞sir, Mom...既意思都唔係字面意思嚟哩
唔怪得天主話:「敬畏上主,是智慧的開始」。
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/11 23:59

係囉
如果佢有智慧
呢句話就被推翻架哩
為甚麼是明智?因為點好點好,選擇好的當然是明智。可惜,有甚麼證據證明所謂的好是真的呢?沒有!既然沒有,這不是自以為是是甚麼?!

傳銷手法,這是一種愚人文化,是愚弄的愚。這是一種洗腦方式的心理戰術,把你誤以為真係不接受就錯過了寶的。

昊暠昺 發表於 2022/12/12 09:30

就以基督教的十誡為例,
除了頭3條是講崇拜外, 餘下的7條, 有甚麼的不好, 不真?
放到人類社會中有甚麼不妥?

看! 你連「好」, 與「不好」都不懂分辨, 怎會是有智慧?

最慘的你還以為你是「智慧過人」....唉!
其他宗教一樣有好的,咁 ..............

選佛教是明智的,不選是愚蠢的。
選道教是明智的,不選是愚蠢的。
選回教是明智的,不選是愚蠢的。
選猶太教是明智的,不選是愚蠢的。
等等等等
昊暠昺 發表於 2022/12/12 11:39

我哋係天主教徒, 就同你講天主教既觀點。
天主教係教信佛, 道, 回, 猶, 都是明智的,不是愚蠢的 , 只是不是最好的。
見:
教會對非基督宗教態度 - 梵蒂岡第二屆大公會議文獻
https://www.vatican.va/chinese/concilio/vat-ii_nostra-aetate_zh-t.pdf

(你都唔會有咁好耐性睇咁冗長既文件架哩)
你都係仍然識少少, 講多多嗰種
所以我話你們自以為是,的確沒錯。
昊暠昺 2022/12/12 14:02 提交

可惜我又見唔到你能講出梵二憲章立場如何不是。

得把口,無實在既論點。

好似做咗絕育既麻甩佬,只能射精,不過係無蟲既。
哎喲,基督教徒黃之峰,黎智英,陳日君之流,你們封聖了沒有?
不如槍斃佢地基督教天主教又稱之為殉道咯 ...
leefeng 發表於 2022/12/13 00:46

如佢地係因為不願放棄信仰而遭鎗斃....當然算是殉道哩

依家係告佢地乜罪哩
只要說基督教的"救恩"及"天堂"及或"天堂永享"無法證真即可。

只要說基督教的"救恩"及"天堂"及或"天堂永享"無
昊暠昺 發表於 2022/12/13 11:52

不可証真, 不等如不能信, 不可信, 不會是事實。
例如: 結婚誓詞中, 你話會愛你老婆一生一世。 如何証真

大佬好很有「義氣」....呢到條feng9, 下流虫好白痴....一時間又係証真唔到既。不過係到耐咗, 認識多了,又會發覺無講錯。

"救恩"及"天堂"及或"天堂永享"....都要時間認識既。
任何宗教都可以說選他是明智的了,故說這根本就是沒有意義的
昊暠昺 發表於 2022/12/13 11:52

你可以信任何宗教 (茅山術士神打, 邪教例外)..都係明智
但你特指信某一宗教是不明智...咁就有問題勒....而且係你既問題
所以基督宗教以外的别教是可信及會是事實,選擇信別教是明智的。
昊暠昺 發表於 2022/12/14 00:18

所以話, 要說基督教好排斥其他宗教時,
有啲人..(呢到有一件哩) 就特別排斥基督教既。排他性比基基更勁

點解要針對基督教呢?

又打個比喻, 戰爭中的狙擊手, 都係特別對敵陣中的重要人物:將軍, 上將, 肩上有花的指揮, 最具威脅的目標放冷鎗既, 卒仔無興趣

所以, 你實在是在捧基督宗教....因為耶穌最具威脅?
道佛都係卒仔?
唔知你面對一個殺人強姦慣犯+重犯,還在四處繼續害人,你會擁抱佢吖?或排斥拉佢上差館受靶咁呢? ...
leefeng 發表於 2022/12/14 00:36

點解你仲好擁抱住佢架呢.....
排斥?那要看排斥的是什麼。
    一個罪惡滔天嘅邪教,必須窮追猛打,人類才有安寧。 ...
旁觀者 發表於 2022/12/14 02:03

你隔嚟搬咗個單身女子入住, 你就打定佢梗係一樓一...
加以排斥, 窮追猛打, 找安寧?
罪惡滔天嘅邪教怎可同可憐弱女子相提並論?
BB仔,除咗講東講西,你有乜料呀!(屁眼就有料) ...
旁觀者 發表於 2022/12/14 02:53

嘿....笑狠死
單身女子就是可憐弱女?
花甲老翁就係咸濕佬...
唔怪得知你會話基督徒就係殺人放火姦殺女人.

聯想力太白痴幼稚
天安門黑暴同香港黑暴一樣源出基督教,

leefeng 發表於 2022/12/14 03:03

原來中國咁多基督徒青年

傳教....真成功
天主教哪經哪章說不信耶氏神的,不信神創世道理,不 ...
昊暠昺 發表於 2022/12/16 15:01

你無知地不知道有這文件,公告存在:
天主教梵二會議決議《教會對非基督宗教態度》
1965年,你出咗世未,還是在賴屎賴尿的
態度?咁當中有冇說信仙佛及其道理是明智的呢?
昊暠昺 發表於 2022/12/17 16:19

你以為神打,問米,占卜,落降頭,養鬼仔等都係「宗教」,就不是明智,簡直是失智。
你答非所問,果真失智。
昊暠昺 發表於 2022/12/21 17:10

你問既:
態度?咁當中有冇說信仙佛及其道理是明智的呢?

咁你又認為「神打,問米,占卜,落降頭,養鬼仔等都係」 都係「道理」嚟咩?

宗教當不成,連「道理」也不配

莫非你懂的「佛」,也是與「神打,問米,占卜,落降頭,養鬼仔」卦鉤的?
看你「信仙佛」。。。。也是佛妖同路
回覆  beebeechan

邪教是否宗教?
抽刀斷水 發表於 2022/12/22 00:37

如是一樣,又何需要加個標籤:「邪」
標籤誰定?已獲全民同意共識?
抽刀斷水 2022/12/22 10:36 提交

咁係無一人一票來決定。
都係有共識既。
例如全能神、發撚公……天主教,路德會,浸信會,循道道衛理會、聖公會等都一至認為佢係「邪」。
或者可以進一步探討反思:

正邪之分,真的只是純粹少數服從多數?

被標籤為邪的宗派及其信徒,有沒 ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/23 09:44

進一步再探討反思,
有甚麼「派」,「組織」是一出台便是大多數呢?
即使耶穌自己的教會也要努力一番才可以為大眾認同,成為大多數。
都是老生常談的一句: 時間就是最好的証人。

耶穌的「邪」教,2000年尚未倒
或者可以進一步探討反思:

正邪之分,真的只是純粹少數服從多數?

被標籤為邪的宗派及其信徒,有沒 ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/23 09:44

被標籤為邪的宗派及其信徒,有沒有申訴權利?
又正如你講,
標籤誰定?已獲全民同意共識?

打造你成邪教的,是没有全民同意共識。。。。你也不能以「全民同意共識」來遞交申訢得到身份。
高級模式 | 發新話題
換一個