返回列表 回覆 發帖

人生,真係要及時把握機會

如果憾親頭失憶唔記得自己信耶穌,即係靈魂都失憶唔信耶穌,咁係咪等同離教呢?唔知點計? ...
沙文 發表於 2023/2/19 11:55

唔知同樣有無人憾親頭, 就由不信神變咗保祿咁呢
可能耶穌自己都係憾親頭喎
沙文 2023/2/20 05:15 提交

真係有啲short short 地。
有天國太子唔做,走嚟人間俾人蹧質。
大石責死蟹啫,您估佢真係自願咩。臨刑都話唔制,好似我個仔細個飲藥水。順下您意咋老豆乜乜物物婆婆媽媽睇 ...
沙文 2023/2/20 14:08 提交

佢有12營天兵俾佢指揮架喎。
唔係自願既話一早打殘班羅馬佬哩。
當年耶路撒冷被亞述兵圍城,城破在即,一個天使就劈冧18萬亞述兵。
12營……
.

嗚....老豆求你撤去這杯, 但不要從我的意思,要從你的意思

沙文 2023/2/20 15:00 提交

當日你同蘿莎蓮初次上床時,佢都話你好衰架、唔好咁哩,但不要從佢的意思,要從你的意思
您都認為耶穌扭扭擰檸屎窟花女人形,我哋終於有共識,toast!
釘下十字架幾咁閒,spartacus咽陸幾千人一齊釘 ...
沙文 發表於 2023/2/20 16:48

扭扭擰檸咁先係有人性....係良家婦女, 隣家女孩
唔通好似你去叫咁,
雞姐話:亞叔, 唔該快手啲出火...我仲有客等緊下埸
其實我還有一些疑問, 請教下大家
人幾時開始有靈魂嘅呢? 我唔知邊個宗教有講明呢樣嘢. 係粒精蟲捐入去個蛋 ...
沙文 發表於 2023/2/22 23:18

這個疑問背後是否隱藏不良甚至邪惡動機?

把人有靈魂的時間推後....推到「喺個tunnel度捐出嚟的moment?」先係叫人, 有靈魂, 咁就可以把墮胎合理化, 減少良心不安, 罪過感?

有仔襯嫩生, 有胎襯早墮
以及,植物人嘅靈魂處於咩狀態,又係經書中好似冇答案,還是我看了又不明白,聽了又乜乜物物…… ...
沙文 發表於 2023/2/23 00:49

大昏迷的也有靈魂,或者好似電腦病毒咁, 存在在記憶體中...但不一定會發作, 即使在運作也不為你所覺。
回覆  beebeechan
我本身就冇嘅意圖。不過若果您講解得好令我明白原來我嘅靈魂係跟住我老豆條蟲捐入去阿媽 ...
沙文 發表於 2023/2/23 01:55

你呢啲係幾男人主義, 你以為你本來係條虫嚟? 而唔係本來係亞媽隻蛋
點解唔係個靈魂係亞媽隻蛋到, 當條虫捐咗入去時才激活?
所以詳情係咁:二人扑嘢時,靈魂先捐入老母tunnel中stand by. 見有蟲破蛋即迅速隨蟲而入。
沙文 發表於 2023/2/23 17:05

原來你還是在靈魂狀態時便鐘意捐窿捐罅..
怪唔知搵到個肉身殼後仲係咁鐘意搵窿捐
您的theory不合理的另一項證據係,
沙文 發表於 2023/2/23 23:19

我都無擺過乜theory 出嚟
一直都只係你翕九
.
若果女靈魂入咗男人身or  vice versa聖教會又多嘢講矣。因此每次房事,天主都要預備24個靈魂(可能12個全男/12個全女呢?who knows)
沙文 發表於 2023/2/24 04:02

咁你係咪某男某女扑完用唔哂既二手靈魂嚟? 餓狗搶屎咁爭咗你老荳同老媽扑野時個slot?
真係魂多胎少, 手快有,  手慢無....要做無主孤魂
唔記得。好似話靈魂唔係open box即ready to use. 起碼要三、四歲先養得熟識記住嘢。 ...
沙文 發表於 2023/2/24 10:11

應該係咁
好似買咗個手機 啲「鴨屎」同鹹濕卜麥都要日後自己慢慢加上去
買嗰陣冇memory, 要自己加
邊個牌子嚟㗎, 華為冇咁渣
沙文 發表於 2023/2/25 01:54

靈魂係兩樣野嚟
soul....係魂, spirit 係靈
每個人都有個魂, 不過靈氣就人人不同, 有啲心正氣, 有啲人邪氣, 鈍氣

好比手機啲 memory.....256G, 128G....
但到了用家手上, 裝上了甚麼apps, 有咩鹹相。。。就部部機都唔同勒

你同我都有個魂, 靈氣就好唔同
九唔搭八, 冇memory裝乜L嘢app
沙文 發表於 2023/2/25 02:35

apps 唔係hardware 嚟.
靈魂亦唔係身體既 physical entity

雞同鴨講
點解你話holy ghost係聖神, 乜唔係聖鬼咩?
沙文 發表於 2023/2/25 05:51

咁油炸鬼, 衰鬼, 鹹濕鬼又係「鬼」嚟咩
The spirit is created and sustained by the Holy Spirit
如果我嘅spirit邪氣, 都係佢整㗎啫, 關我叉事
沙文 發表於 2023/2/25 06:15

天主教教理1830條係咁講
“The moral life of Christians is sustained by the gifts of the Holy Spirit. These are permanent dispositions which make man docile in following the promptings of the Holy Spirit. The seven gifts of the Holy Spirit are wisdom, understanding, counsel, fortitude, knowledge, piety, and fear of the Lord. They belong in their fullness to Christ, Son of David.109 They complete and perfect the virtues of those who receive them. They make the faithful docile in readily obeying divine inspirations (1830-31).”
基督徒的倫理生活是由聖神的恩賜所支持。聖神的恩賜是持久的傾向,使人溫順良善,隨從聖神的推動。

係「the moral life of Christians」先係聖神照住既
the moral life of Christians係聖神照住, spirit就係人都有
“Soul” when distinguished from “spirit” ...
沙文 發表於 2023/2/25 07:20

英文咁深, 唔識解喎
你解解..
https://fanyi.baidu.com/
沙文 發表於 2023/2/25 07:37

唔好笠亂用呀, 好易會阿納尼雅咁「笑死」
您要有文化自信,派華春瑩姐姐話咁譯先啱
沙文 發表於 2023/2/25 08:59

佢真無文化自信, 一身反華裝備啵

使唔使告佢叛國罪
淘寶㗎嘛,邊有叛國
沙文 發表於 2023/2/25 09:25

在淘寶買西方名品牌, 要通過中介艇仔公司架喎
俾人賺多一層外, 仲唔知係咪用正牌價買到A貨。

都係扮大媽落香港買搵陣啲。
高級模式 | 發新話題
換一個