返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之:不要在錯誤的道路上愈走愈遠

上邊兩條友, 抽水同沙文就食咗成棵「知善惡」既果子咁....
完全操控善惡定義, 抽水仲勁, 控制埋隔嚟「因果」蜘蛛網
好心做壞事, 呢單嘢相當具代表性:

https://indianexpress.com/article/news-archive/print/hitler-saved-by-priest-from-drowning-when-he-was-4-years-old/
沙文 發表於 2023/4/18 18:50

咁下次你潛水時見到條友咁:

都唔好理佢, 因為佢日後可能係恐佈份子嚟, 佢學潛水係想炸斷「講豬O」大橋個躉

用「如果」「可能」真係有排作故仔
回覆  beebeechan
我哋睇得遠啲啫
沙文 發表於 2023/4/19 06:36

死後既世界係點, 要點準備...你就已經唔曉睇

我的確唔會理佢。我唔識這個hand signal.
沙文 發表於 2023/4/19 06:36

原來無統一語言架?
好似功夫咁, 分洪家, 詠春, 大聖臂卦. ..白鶴.....蔡李佛

或似新教既教會...呢個會講既唔同隔嚟個會
若果有死後世界,到時望番轉頭,發現我救嗰條友後來結婚生仔,仔又生仔,佢個孫終於消滅咗基督教,您係咪好 ...
沙文 發表於 2023/4/19 06:57

我一早話咗:
用「如果」「可能」真係有排作故仔

依家加多個「若果」
唔同門派真係不同溝通。好似不同宗教咁。
沙文 發表於 2023/4/19 07:22

唔係天下功夫, 源出少林咩
中國人自我膨脹啫。
少林寺founder係逹摩祖師,佢一葦渡江,來自印度咖嘛。所以天下武功出自印度 ...
沙文 發表於 2023/4/19 08:23

(1) 少林寺不是達摩建立的, 他只是教少林和尚功夫, 易筋經, 36房
(2) 有說達摩是波斯人, 即今日的IRAN, 也是古代的Elam....
Elam 是閃的後代 (見創世紀10:22)

天下武功出自創世紀
唔係我刻薄,你點知被斬死細路當中會唔會大個咗成為令世界仲大鍋過Hitler時代?
沙文 發表於 2023/4/19 10:38

真係幾刻薄+涼薄囉...
被斬死既細路既父母識中文睇到你呢帖, 一定會屌鳩你
請恕我冇乜慧根, 我都係唔明:
如果陳版友話您褻瀆天主,用虎鶴雙形tup您一身,入廠。
CT scan驗傷發現您生cancer stage 3.9, 但好在發現得及時,若果再遲一曰發現就冇得救。

咁陳版友係善業定惡業?
沙文 發表於 2023/4/19 16:51

我耷柒抽水時, 無諗到會對佢有好後果....所以是惡業。
即使我一早知佢有cancer...用耷七佢既方法去話俾佢知要去「CT 時驚」都係惡業, 因為我有其他方式來告訴他。「耷7」佢唔係當時唯一方法。

所以, 當年把希特拉由河中救起。。。是善業嚟
佛教果套基本上都同無神論吻合,因為佛教都無借助神力黎解釋業力。

我睇過蛀蟲米妹妹既講解,我get ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/19 15:48

有問業力係點運作既呢?
你講到乜都係「自動波」
即係潑沱漆埋牆:

就會出現一幅壁畫.....一切都係「緣起」就掂?

我寧可信「天主說:有光....便有光」
佛教果套基本上都同無神論吻合,因為佛教都無借助神力黎解釋業力。

我睇過蛀蟲米妹妹既講解,我get ...

咁係另外路軌上條友係霍金嚟..好很偉大既人
嗰5條友係抽水, 沙文, feng9, 旁觀, 低能虫...平平無奇既俗人
咁又係咪有唔同諗法

我get到就係:只要出自好心,無論結果係好事定壞事,你都已經盡咗力,唔關你事了。

弊在依家唔係你自己評自己,
係人哋評你係咪好心做咗壞事.....陀衰家
講到救咗希牡特拉條友(後來做咗神父)仲大罪過希特拉咁
您做的很多善事,看似係善事,但其實只係一時的表面現象,您唔知善事發展下去有乜後果。
您做的善事究竟係 ...
沙文 2023/4/20 10:38 提交

用你呢套思維,世間就無善惡。
善非善、惡非惡
善即是惡、惡即是善。
對周圍發生的事不喜不悲。
你好快成佛架喇。
回覆  抽刀斷水
我就話最純粹應該係念冇善惡分別。
善惡只係老作出來的價值觀,只存在於思想入面。 ...
沙文 發表於 2023/4/20 14:17

你講緊既係禽獸的生命.....無需分善惡, 日子只為食, 屙, 同扑野.....弱肉強食...
回覆  抽刀斷水

行路見到嗹仔跌落河,救起佢以為咁就好L有善念,其實原來隨世事多變,咁做有可能害L死好多人。
沙文 發表於 2023/4/20 16:55

害死多人, 係嗰條「嗹仔」既惡念,
唔係出自救咗佢嗰個啵

你買加車超速車呱咗陳版友....唔係去怪責車廠好整車出嚟, 係嘛
咁樣直頭冇惡念先係最純潔
沙文 發表於 2023/4/21 00:35

咁即係你老婆俾筋肉男捉返去洞到扑...都唔好有hardfeeling...無惡念的

你去恰個體弱啲既, 夾佢老婆返去你個窿到補數....無惡念的

亞猩哥又真係唔覺得佢係犯罪架喎
救咗佢,佢先有機會害死人。
咁白粉食死人都唔關賣白粉嗰位事啫?
沙文 發表於 2023/4/21 00:44

食白粉條友伸直咗,
都只可以告賣白粉者販毒...
唔係告佢謀殺架喎

(雖然有啲地方, 販毒都係死刑)
係咖,這些事本來很大自然,我們睇documentary向來都覺得咁係老奉 ...
沙文 發表於 2023/4/21 00:51

唔知你前世係咪畜道, 雖然今世升咗厘, 但畜性未清
(會唔會突然獸性大發........)
咁做咩要告人賣白粉唔告人賣車?
沙文 發表於 2023/4/21 00:53

若架架車俾人開出街都車呱人既話, 真係唔俾賣車。
好似美國依家醞釀緊唔俾賣鎗咁. 啲人拎鎗嚟亂咁fair
咁我就受保育。
猩哥絕種,政府又立例保育。若果佢真係咁不堪教壞細路,不如由得佢絕種 ...
沙文 發表於 2023/4/21 02:30

教猩猩善惡?
即係教個一歲細路點扑野........
高級模式 | 發新話題
換一個