返回列表 回覆 發帖

井蛙可知海,曲士可明道,夏蟲卻不能理解冰

聖經其中一個奧秘地方就是同一段經文,
對那些「拘於虛、篤於時、束於教」的人, 只能讀出一堆垃圾
(睇本版既旁觀虫, leefeng者就係好人版)
對「敬畏上主,智慧的開始」的人, 讀出的就是啟示。

好比login一個網站, 没有正確密碼, 。。就登錄唔到 。
密碼卻又簡單而勁
密碼唔需要最少8個字, 要有細寫, 要有符號...要回答保安問題, 收驗証碼, login CAPTCHA
有啲夏虫不但唔可以語冰, 佢地仲話說世界是有冰既人係白痴
為此,我用比喻對他們講話,是因為他們看,卻看不見;聽,卻聽不見,也不了解;
這樣為他們正應驗了依撒意亞的預言,說:『你們聽是聽,但不了解;看是看,但不明白,
因為這百姓的心遲鈍了,耳朵難以聽見;他們閉了眼睛,免得眼睛看見,耳朵聽見,心裡了解而轉變,而要我醫好他們。』
逃出魔幻紀 發表於 2023/5/20 13:32

Paul Simon 都有同感:

People talking without speaking
People hearing without listening
People writing songs that voices never shared.....

"Fools" said I, "You do not know
Silence like a cancer grows
Hear my words that I might teach you
Take my arms that I might reach you"
But my words, like silent raindrops fell
And echoed in the wells of silence
信耶穌就是有智慧了?
leefeng 發表於 2023/5/20 22:11

將你的智慧, 跟我和「逃出魔幻」泊埋一齊比一比, 
版友當有答案, 單目了然喇
.
一班基督教徒就個個有大智慧了?

大智慧就未至於。。。但比你高幾班就好明顯
今世紀的全球所有學術,有科學成就不信耶穌的都是沒有智慧囉?

學術家, 科學家是有智慧
咁如果佢地係信耶穌呢, 當堂又變番無智慧?
(你睇到你個白痴點未)
很驚訝今天的基督教徒竟然認為那十二個冇學識的人信耶穌就是有智慧了?

外邦人的宗徒保祿, 是當時社會上最有智慧的階層喇, 師承加瑪里爾。猶比呢個世代既霍金。佢唔止信咗, 仲好努力四圍宣講啵…

呢啲事, 你知唔知既呢?
(睇你個白痴款都係唔曉哩)
信耶穌的那些學術家,科學家究竟有沒有去真正研究過這個教?
還是只因為從小家裡信而信?或老婆老公信而 ...
leefeng 發表於 2023/5/20 22:42

全帖有柒個「?」.....說明你根本就係一嚿雲咁嚟反基
(乜L都唔曉, 得把7聲)
呢個所謂外邦人的宗徒保祿,係邊度記載呀?
歷史?事實記載?
或是在一本基督教的聖經里面呀?
以後講任 ...
leefeng 發表於 2023/5/20 22:54

仲加多3個「?」,, 7+3..即係10下10下
仲有另外一位有大智慧嘅以色列法利塞人:夜訪耶穌嘅尼苛德摩,佢仲勁過保祿,無論學術地位、政治地 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/5/20 23:01

的確, 有智慧既人才懂自己智慧不足
無智慧嗰啲(如條舐瘋仔..乜都唔識)就當自己係最有智慧

佢竟然問邊個係保祿, 聖經邊到有講保祿, 出處係邊......乜係外邦人...
(好似共產黨員唔識邊個係馬克思, 史太林, 咁就話係好愛國)
BB仔, 你有"智慧", 爺爺已教過你無數次, 求屁眼教主俾你一萬億元, 娶72個處女做老婆,
旁觀者 發表於 2023/5/21 01:18

呢到班反基仔佬, 無個識野。 一係就寫篇帖都白白痴痴咁。

天堂72個處女, 係伊斯蘭先有, 唔係基督教既野嚟。

真係用日本吞拿魚生嚟打邊爐咁...狗唔搭8
BB仔, 你有"智慧", 爺爺已教過你無數次, 求屁眼教主俾你一萬億元, 娶72個處女做老婆,

天國性樂園有72個處女俾你屌, 唔係信回教就有架...
回教教義係要當烈士, 殉教先有既福利。
旁觀者咁恨扑處女, 揹個炸魚旦去做件轟轟烈烈既大事先哩

講到天堂有72個處女償報。
基督教既天堂, 只期待無罪惡, 無痛苦。
回教天堂就掛住有72個處女日日屌。

盼望既層次, 真係高低立見。

(做個6高幹都可以日日搞處女哩, 使鬼上天國先有!)

回教咪應該無女人信囉, 因為在天國要老公同71個女人分, 2個半月先可以少一次..排哂隊。

回教女人希望天國老公只佢一個女人....

咁安拉點樣招呼好呢?
Hansome Conzelmann和約翰·諾克斯[11][12],對於使徒行傳的歷史真實性亦有所爭辯。
leefeng 發表於 2023/5/21 08:46

我話你係最無銀用既反基, 係無批錯
你成日係網上啲百錯全書, 執執埋垃圾當寶:

呢啲垃圾料, 連學者個名都
Hans Conzelmann 我就聽過(你就一定未,唔懂就亂引24, 書包亂拋, 唔拉褲鍊露鳥當有型咁 ),
去到你啲屎料就變咗
Hansome Conzelmann?

仲有:
你拎Hans Conzelmann出嚟,以為佢係話宗徒大事錄既記述不是歷史事實。
其實佢既著作中係撐保祿既行實歷史可信度高架喎。
@leefeng
你都係玩番啲「破口大罵」、貼下啲白痴漫畫好喇,唔好扮識野喇。
人屎係無藥醫。
你一定聽過神父性侵小童?又或者聽過基督教滅族殺人!
網上啲百錯全書話天主教會性侵害案例,不知是不是我 ...
leefeng 2023/5/21 13:46 提交

做乜你义開話題,唔敢再講Hans Conzelmann喇咩

多謝收睇「檑漿棍棒打百膠feng 」
1996年,澳大利亚教会就此采取了全新的宗教礼仪并纠正错误[8]
leefeng 發表於 2023/5/21 13:46

碼頭咕喱, 只管搬搬抬抬.....

你leefeng呢條「文字咕喱」, 也是只管搬搬抬抬, 文中講乜你知個屁! 屎屎尿尿你都係照托。
乜野叫做「1996年,澳大利亚教会就此采取了全新的宗教礼仪并纠正错误[8]」???

甚麼全新禮儀?
用pizza代替聖體?
唔用兒童當輔祭?

你都係唔識答架哩...
去過邊排隊收五毛一帖哩
到了1990年代之后,这些案件开始得到主流媒体和公众的关注,
leefeng 發表於 2023/5/21 13:46

文中講岩, 教會性侵看來嚴重, 因為是被「媒體關注」,而且是特別關注而已。

好比男, 女在的士中打車輪, 摸摸.....夜更的士佬見唔少喇
但「安心」就被特別關注了。揚到好大窩。
玉女燉隻鮑魚俾男友食.....咁就事業大插水!
(你估係特別噁心既事咩, 只因佢地係有頭有面, 有新聞價值)
高級模式 | 發新話題
換一個