返回列表 回覆 發帖

聖經的奧秘

奧秘在於有這麼多漏洞,教徒們仍視而不見,多番解釋/掩飾。
抽刀斷水 發表於 2023/8/20 17:24

聖經另一種奧秘既地方, 就係猶如自助餐咁, 人愛吃甚麼便自挑選到甚麼...
有魚生, 有燒牛肉, 有海鮮, 有中式燉湯, 有飽點..甜品, 生果

聖經....
你想血腥, 殘忍?.....有
想看令你扯旗的字句? ....有
想看愛心, 包容?....有
想找不科學的地方?....有
想搵科學的地方? .....也有
想不要三位一體?.....有
想不要耶穌是人的?.....有
想找聖經中有矛盾, 漏洞? 。。。有
能看出天主救贖的計劃?。。。。有

讀者抱甚麼不想來信的心就讀出甚麼。

聯想起外國的酒吧, 地下場所..都聘有大隻佬守門口, 只准認可的人才可進。

聖經奧炒地方就是不用大隻佬也有「人」來守門口。
没有一個想信的心來「慕道」,還是請回。唔好屣大家時間咁…

所以, 屎料瘋, 旁膠者, 傻人族, 滴屙之類....不能進門
所以咪有人利用聖經發動戰爭、燒死異教徒、欺壓科學家、性侵細路喎。
抽刀斷水 發表於 2023/8/21 10:00

咁個互聯網本來都係好野嚟, 不過亦係俾人利用嚟散播垃圾, 造謠, 欺騙工具。
問題是該指責個www, 定係啲人?
利用聖經做壞事的人,不也都是教徒嗎?教徒係點黎既呢?
抽刀斷水 2023/8/21 12:47 提交

利用宗教做壞事的人,有需要一定是信徒?
利用聖經做壞事的人,不也都是教徒嗎?教徒係點黎既呢?
抽刀斷水 2023/8/21 12:47 提交

男人女人結婚時話會愛對方一生一世。
可能下個禮拜就出軌了。
人領洗時承諾棄絕罪惡,明日便會犯罪矣。

好似俾架車你楂。
有人會安全駕駛,有人會用它來飆車,鏟上行人路,撞瓜二三十人。
人世上的苦難痛苦,99%都是因人要犯罪而起。尤其是那些不行天主的道的人。人是罪惡的奴隸。
所以耶穌才要來,引領人離開罪惡,猶如梅瑟引領世代都在埃及當奴隸的以色列人離開,到那流奶又流蜜的「預許地」。

所以梅瑟的出谷紀,實在是預告耶穌的救贖。

舊約新約,根本是連接在一起的。
天災唔關人犯罪既事喇掛?
抽刀斷水 2023/8/21 14:31 提交

呢幾年颱風多咗又勁咗,科學家唔係話因地球暖化,太平洋西部海水都暖啲,引起多些颱風嗎
點解地球暖咗?

所以,天災都唔一定係「天」既,同人不專重大自然都是起因。

B按
毛伊島場山火都未必係天災嚟。有懷疑是因一條日久失修的電䌫搶火而起。
咁地震同火山爆發,就一定係啲人踩地踩得多、行山行得多定嘞。
抽刀斷水 發表於 2023/8/21 20:48

天災都唔一定係「天」既。。。。無排除有啲都是因「天」的災
咁地震同火山爆發,就一定係啲人踩地踩得多、行山行得多定嘞。
抽刀斷水 發表於 2023/8/21 20:48

2008年汶川地震, 死80000人,
有研究指出是因附近紫坪鋪水庫大量蓄水引發

不是人口太多,而是國家太狂妄
https://tw.news.yahoo.com/-110026505.html

聖經的奧秘....正是不知自己也是罪人的人....永看不到經中奧秘, 只能看到聖經就是「罪」, 是「神經」
聖經的奧秘 .... 唶係唔知翕乜!
昊暠昺 發表於 2023/8/22 12:37

因為你過唔到#5嗰個大隻佬
聖經的奧秘 ................. 唶係唔知翕乜!
昊暠昺 發表於 2023/8/22 12:37

若然你根本唔知翕乜,亦即是你都唔知在反緊乜。
11:1          那時天下人的口音言語、都是一樣。

有時狗屎撞馬棍,又會畀佢講中一尐嘢。似乎的確試過全人 ...
沙文 發表於 2023/8/23 01:17

唔通亞當同加音講亞當話, 同亞伯爾講厄娃話咩
高級模式 | 發新話題
換一個