返回列表 回覆 發帖

[轉載] 天主教徒的尊嚴

回覆  沙文

天主教鑽研中國文化好深入,就係蠢蠢欲動想吞咗成個文化收為己用:

《易·繫辭上》:“言行,君子之樞機,樞機之發,榮辱之主也。”王弼注:“樞機,制動之主。”孔穎達疏:“樞謂户樞,機謂弩牙。” 一人之下,萬人之上,即係呢個職位好鬼關鍵。

抽刀斷水 2023/12/28 02:01 提交

樞機主教,英文是 cardinal.
Cardinal 源自拉丁文 cardo …..意謂門較,即户樞。

樞機。。乃用中文古詞意譯出 cardinal (cardo)。
一人之下,萬人之上,即係呢個職位好鬼關鍵

抽刀斷水 發表於 2023/12/28 02:01

Cardinal 亦不是「呢個職位」得一位。
天主教會有240個樞機主教。大家咁高咁大。
我覺得天主教今非昔比,以前幫宗徒改名都識改又伯多祿,又保祿,好意,邊個唔想。

而家任命主教叫做周手淫 ...
沙文 發表於 2023/12/27 12:55

保安司都俾人叫PK啦。
唔通咁就係在街上仆倒咩

在彌撒中不宜加入太重政治元素
掛個五星旗表忠都夠了罷。
回覆  beebeechan

有啲人唔使畀人叫佢pk都pk,
沙文 2023/12/29 19:45 提交

所以沙文不用叫「守仁」也會「手淫」
回覆  beebeechan

有啲人唔使畀人叫佢pk都pk, 大家係咪好多謝佢呢
沙文 發表於 2023/12/29 19:45

你話邊個仆得甘啲
睇下有幾多人陪佢仆囉, 唔知你有冇份?
沙文 發表於 2023/12/29 20:45

我哋個主席都仆小小

想做高官,一哥。。。。真係要仆係街
叫得守仁就唔止手淫
沙文 2023/12/29 20:21 提交

你都仲未答沙文有冇手淫
you did not ask
沙文 2023/12/29 21:02 提交

所以沙文不用叫「守仁」也會「手淫」

No need to ask, this is a statement of fact.
高級模式 | 發新話題
換一個