返回列表 回覆 發帖

「一生行善,從不作惡」?良心自會作證

佛教用善業惡業來解釋,

參考: ...
抽刀斷水 2024/1/20 18:23 提交

有人說打死蚊子變蚊子,打死人將來就能變人。
清晰明白了
在天主角度睇, 教徒, 不是教徒...同樣都是罪人。
洗了的教徒亦不能是完美「善人」, 同樣是要天主的慈悲, 恩典才能回天國。

所以, 最後要審視的還是這人的一生, 作惡多還是作善多, 擺上天秤上稱一稱。

一個信了仍在行惡犯過的教徒, 與一個未有洗而作不少善功的....那一個重稱一點? 你係天主, 你會點判?

希伯來書(第12章) 中便說做教徒(領洗)就如參加了一埸400, 1500米賽跑, 只是在起步了, 還要艱辛地跑畢全程到 終點 (中途不排除會抽筋,扑倒....保祿就鼓勵我們起身, 繼續完成賽事, 以往的聖人都在雲上, 觀眾席為我們打氣, 因為他們就是能跑到終點的例子)

不過, 有些離開了「由宗徒傳下來的」教會就改頭換說,話一洗就等如去咗終點咁。
假如我係天主,就算我點判,都總有人幫我解釋到既,所以無論我點判都無任何問題。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 01:13

咁你即係想點判?
假如我係天主,就算我點判,都總有人幫我解釋到既,所以無論我點判都無任何問題。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 01:13

你不如又答埋#3先開新話題喇
咩人說?你引述這句有何意義?
抽刀斷水 2024/1/21 01:47 提交

又係你話佛教既善業惡業因果報應可取啲嘛。
如果我點判都得,我駛乜諗?
抽刀斷水 2024/1/21 01:48 提交

咁你都要尊重下天主既「點判都得」。唔好咁多嘰趌
咩人說?你引述這句有何意義?
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 01:47

靈感來自佛大師說的故事:

文殊菩薩度屠戶
https://www.buddhist-experience.org/welcome/article_detail/4211.html
高級模式 | 發新話題
換一個