返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

"

我可以控制佢變軟變硬喎
沙文 發表於 2024/1/21 02:24

有冇失控...你想佢硬時佢就軟
經書記載, 最初的人類郁下都幾百歲命, 百幾歲都生到仔。
其實古代人類平均壽命大概20-30歲, 屌哪星吹都唔好吹到咁大。
https://www.discovermagazine.com ... y-of-ancient-humans
沙文 發表於 2024/6/14 05:47

呢個研究:https://www.discovermagazine.com ... y-of-ancient-humans
係羅馬帝國時既平圴人壽。
對象都唔係古古代既人 (洪水前既人)
不論結果如何都不適用於經上的記述
"The same research shows that starting about 30,000 years ago at the beginning of the Upper Paleolit ...
沙文 發表於 2024/6/14 08:24

人哋一開波就講明:
The research on ancient human life spans is difficult because we haven’t found enough remains together to draw solid conclusions.
你唔使信到篇野咁貼地喎
所以我唔畀佢。“妳反省下先啦”
沙文 發表於 2024/6/14 18:08

話明係「想要」,, 梗係先想, 後要....
唔想又點要?
Matt 6:28何必為衣裳憂慮呢.你想野地裡的百合花、怎麼長起來、他也不勞苦、也不紡線.
然而我告訴你們、就 ...
沙文 發表於 2024/7/15 03:42

挑....
咁你老婆話: 你係屋企養缸魚咪得囉, 使鬼去潛水睇海底珊瑚魚
futhermore, 百合花生出黎就係咁L樣冇得變,咁係咪叫我老婆年年我阿娘生日都係著同一件衫?定係好似野地百 ...
沙文 發表於 2024/7/15 07:19

代表瑪利亞的花都唔係只用百合花喎
仲常用就係玫瑰。。。話明 rose Mary, 玫瑰經.....
中藥向來都話“是藥三分毒”啦尤其有細路仔/pets嘅家庭小心唔好聽耶穌老點 ...
沙文 發表於 2024/7/15 12:21

自然界有毒既野, 適當使用時都可入藥

罌粟, 是毒也是藥。
呢位太太就好識控制dose
沙文 發表於 2024/7/16 05:15

案情中的 lily-of-the-valley 又是鬼佬山草藥嚟。
古時用來調理心肌, 血壓。
希臘神話中個醫神都成日用。

醫生開俾你樽血壓藥, 你成樽一次過啪哂, 都會反肚喇。
藥都變咗毒。
玫瑰刺篤到人損手爛腳,貴教唔理,用來供奉聖母
百合毒毒到人腸穿肚爛,貴教又唔理,用來供奉聖母
耶穌講道又冇 ...
沙文 2024/7/17 09:49 提交

咁用「出於污泥而不染」既蓮花來代表佛陀,你都係只睇到「污泥」?
高級模式 | 發新話題
換一個