返回列表 回覆 發帖

自己心中的王國誰主宰?

呢尐擺入銀行保險箱,冇利息。
仲要蝕埋租。話時話,我老婆又催我同佢交嘞 ...
沙文 發表於 2020/11/25 11:36

妖。。。
睇嚟你都係淨識買下股 無出息。
投資落古董上,愈放得耐愈升值,邊個會諗住要收雞碎利息㗎?!!
回覆  beebeechan
嗱,您終於中計,畀我引到您自己解釋衰僕點様被屈。

佢只要揸住嗰個銀幣,等貴人回鄉,銀幣本身就已升值80%,所以佢根本真係乜都唔駛做!凈係搵條手巾仔包住個銀幣就掂了。大家明白曬啦?
沙文 發表於 2020/11/25 12:50

咁要用條巾包到至少2220年先值錢啵
咁貴人要亞當咁長命 (930歲)先得
事實上,大部份生意失敗嘅原因唔係因為懶,您行落街睇下餐館酒吧都知啦。佢係好想唔懶顧喎!
沙文 發表於 2020/11/28 01:21

有啲生意,做旺咗就懶㗎哩

叫唔好咁多生意嚟,我唔憂做。
星期一,二,日我唔做
想買嘢呀,排好隊!!
這個原則apply喺打工佔比重多過做生意好多,而且不是management階層的打工,而係碼頭托米咕喱,每托一袋米就攞到一支竹籌嗰隻,多勞多得。負責派竹籌畀佢嘅咕喱頭肯定懶過咕喱。
沙文 發表於 2020/11/28 01:21

呢啲係計件工,包包米都係錢嚟
有人埋嚟話幫手托咕喱佬都劈九佢哩!

你話轉個頭計日薪吖,當堂做又三十六,不做又36.

所以食環處捉老鼠應該逐隻計錢,咁班員工,檔主......就落力捉勒

Pam Am執笠係因為空中小姐懶,唔服侍您?
800半執笠係因為和田一夫唔知醒開檔?
隻蟻畀人一腳踩死,係因為Jack Ma瞓晏覺?
Foever21執笠,相反地係因為開鋪太勤力。

講勤力,我老豆做生意唔會懶過李嘉誠好多,佢除了一樽骨灰之外,留低咗乜L嘢畀我?
沙文 發表於 2020/11/28 06:04

嗱,呢啲就叫冥冥中有個主宰勒,
唔知你聽過高露潔牙膏既故事未有?

佢生產既牙膏其實係好普通成份,無秘方,其他牌子廠家都會造,
但佢就係一味好賣過人。

因為佢既家族創辦人,創業時承諾必把每年利潤的十分一捐獻出來。
(依家仲係咪就唔清楚勒)
係咪因為有神射住,罩住呢?

所以,有啲嘢,真係唔係淨係人為既。唔好以為人乜都係可以靠自己
神要興起你時,可以舉得你好很高
不需要人可以理解的原因。
要踩你時,你變屎餅
若果懶唔懶同做生意掛鉤,咁至少都應在比喻中安插多三個例子才可以說明問題。

1. 勤力做生意但結果只能B/E ...
沙文 發表於 2020/11/28 21:57

唔很知你翕乜春

第14大P&G就係owns Crest.
沙文 發表於 2020/11/28 21:35

P&G都唔係淨係賣牙膏,
仲賣你第日會用的紙屎片。。。同超過千種的護理產品

你都唔係在貨比貨
Colgate都唔係淨係賣牙膏,
仲賣你最鍾意食嘅...同超過千種的護理產品

我係在貨比貨 ...
沙文 發表於 2020/11/29 04:41

木門對木門,竹門對竹門嘛
你就牙膏對狗糧?

一圖勝廢言,我無謂多講
靠保護費先喺牙膏贏個馬鼻,結果間公司市值稱係輸畀人九條街
沙文 發表於 2020/11/29 09:05

你既分析能力真係油麻地

P&G 現時每股 $138.61
Colgate 每股 $84.9

比一比業績, 每股盈利 EPS:
P&G 是 $5.23 (股價的 3.7%)
Colgate 是 $3.13 (股價的 3.6%)

colgate 用少左本, 賺到同樣利潤, 說明是有效率.

優劣....唔係淨係識睇有幾多市值既
大家應該記得小學時嗰個卵屌先生總係會咁樣話您聽「一分耕耘一分收穫,只要努力就一定成功」。上到grade 8您都仲係咁以為,您就要搵專業人士測定下智力。
沙文 發表於 2020/11/29 09:15

咁又真係有不去耕耘, 便有收獲.....
https://www.rfi.fr/cn/%E4%B8%AD%E5%9B%BD/20101027-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%9C%AA%E5%A9%9A%E5%AF%8C%E8%B1%AA%E5%80%9F%E8%85%B9%E7%94%9F%E5%AD%90%E4%B8%80%E7%B4%A2%E5%BE%97%E4%B8%89%E7%94%B7
https://www.rfi.fr/cn/%E4%B8%AD% ... 7%E4%B8%89%E7%94%B7
主耶穌作這個比喻,亦都係presumed咗只要努力就一定成功,所以冇諗過努力而失敗應該點計。
沙文 發表於 2020/11/29 09:15

明白耶穌的救世計劃就知係咁.

正如人點做好人, 若無上主恩典, 都係無得救.
有上主救恩, 但不去做好人, 亦一樣無得救..

套用在這裡, 就是努力..不一定就成功, 無運行.
有運行, 不努力, 亦不會成功既.

你唔好教壞呢到啲後生, 雖然佢地已經好很壞
我都係講事實啫,冇教壞人嘅。
咁又未必, 有人不努力地求其順便買張lotto 都中咖. 祝您好運 ...
沙文 發表於 2020/11/29 09:58

「買」咪係最低既努力囉

你可以唔買,都中㗎咩
真係咁好嘅,djia就會揀colgate入圍,唔會用p&g做成份股啦。就係因為佢冇咁穏健,相差甚遠,所以有代表性的 ...
沙文 發表於 2020/11/29 09:47

你睇嘢咁很膚淺嘅哩!
好多好公司,大企業都唔係納入 djia 裡㗎喎
例如: GOOGL,AMZN,FB........唔通佢地都係流既??無代表性,無人吼?

market cap才是long run. 經年累月accumulated. 輸到以倍計就學您話齋
沙文 發表於 2020/11/30 01:43

挑....揼一萬蚊本才賺一百皮
同出一千蚊就賺一百皮....差好遠既

如果唔係咁.....無人會買「輪」哩。
咁您不如連卵都唔好買,瞓身買六合彩好過。一蚊起碼賠一萬。

沙文 發表於 2020/11/30 02:32

中六合彩機率有幾多?

睇中TMD股會升既機率又有幾多?
TMD正股升時,卵都一齊升㗎嘛,
刀仔就鋸到大樹,槓桿好使又好用,你曉唔曉?
睇嚟你買股如買六合彩。。。。
咁你真係少玩好過
輸少當嬴哩
有天主保佑就100%但係,有天主保佑嘅機率係幾多?
您有咁嘅信心: 「天主與我同在,我瞇埋眼買乜就中乜」就 ...
沙文 發表於 2020/11/30 21:00

天主經中有說: 求你 (上主)賞給我「日用的食糧」,不是大把$$$$$
即係,夠就好勒。

咁日常搵餐茶,又唔難既。  一貪就會變貧。
请问是什么谢谢
上流寄生族 發表於 2020/11/30 16:47

一講到求財之道, 你就正常番既?
唔係自己袋嘅,除成本及必要開支外
分曬畀有需要人仕及支付聖教會性侵受害人賠償,有剩仲可以用作福傳經費。
沙文 發表於 2020/12/1 17:33

你炒股仔都可以炒到「分曬畀有需要人仕及支付聖教會性侵受害人賠償,有剩仲可以用作福傳經費。」真係勁過巴菲特
高級模式 | 發新話題
換一個