返回列表 回覆 發帖

基督教宣揚殉道,支持黑暴

回覆  beebeechan

掟鞋, 拉布, 亂嗌, 罵人, 推撞,一樣俾人選返入去?咪即係有民意支持囉,建制派咁得民心,
jimmychauck 發表於 2023/8/2 21:42

呢啲咪就係普選既副作用, 後遺症, 係亞爺唔想見到既。
分分鐘阿姜濤, anson lo 出嚟都擸到幾萬張票

你咪睇吓劉皇發果啲其高嘅出席率。
jimmychauck 發表於 2023/8/2 21:42

出席只係為搞破壞擾秩序, 不如不出席還好喇

..
標準飄移法,閣下似乎同離教者一樣在行,想來十多年耳濡目染之故。
jimmychauck 發表於 2023/8/2 23:20

乜你同嗰條爛屍feng一膠樣既, 以為逢基督徒都係要黃架咩?
當年唔少教會都分黃, 藍崇拜時間, 免傷和氣。

其實當年, 無論在社會, 家庭內, 教會內。。。。黃藍普遍都是五十五十。。

太螢光黃, 太深藍。。就唔得理性咁去睇野架哩
紅衛兵, 再現江湖?

紅衛兵乃自上而下嘅有組織政治運動工具,反修例乃政府激發出嘅民間無大台自發運動,"紅 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/3 00:44

我既紅衛兵帖緊貼#308而發
我都唔係話你係紅衛兵喎
#308那只管叫口號式既發言, 十足十紅小鬼, 義和團

你嘅理解能力不令我佩服喎

你藍嘅綠嘅你唔想人以為你黃你出聲就得,我冇以為過你乜喎,..
jimmychauck 發表於 2023/8/3 00:36

你當我係烏克蘭哩

連姓管條契弟找都搬埋出黎啦喎, ...
jimmychauck 發表於 2023/8/3 00:36

一唔黃就係契弟......呢樣真唔係咁好
..

你又冇話"回覆308#"你上一個307#仲回緊我,我點知咁多?
jimmychauck 發表於 2023/8/3 01:05

無法哩, 你腦進黃, 黃遮眼
原來 係 leefeng 寫的?你個腦黃到壞L咗?
leefeng 發表於 2023/8/3 01:41

係囉, 你發既, 應該係「柒」帖
人一黄,腦就殘。大家明架啦!
leefeng 發表於 2023/8/3 06:13

咁姓黃的人點算好? (白痴!)
得罪那句,你呢個真係證明「黃」和「藍」係腦殘,但黃其實更殘

崇拜權力,當然腦殘,因為權力都只係人, ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:13

每一種政制都各具優劣。
以滿清為例, 一向都是獨攬大權, 朕說的是的政制。
落在康熙手上, 國勢強, 國泰民安。
落到慈禧, 一窩粥, 禍國又殃民, 戅膠到要對14個開戰。

今日既祖國, 唔知係康熙定係慈禧勒
依我睇,耶穌似係一位宗教改革者,旨在改革猶太教的弊端(如死守安息日、對犯淫亂的人進行過份嚴荷的法律懲 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:36

依所有基督神學家睇 (唔係你睇) 耶穌嚟....唔係為咗「改革」喎

要說宗教改革, 唔使耶穌嚟哩
公元前623年猶大王約史雅已經係改革者,
如何改革, 記在列王紀下23章
君王於是吩咐大司祭希耳克雅和副大司祭以及守門的,將那些為巴耳,為阿舍辣和為天上萬象所製造的祭器,都從上主殿內搬出,在耶路撒冷外克德龍谷的田野中焚燒了,把灰燼帶到貝特耳去。
5君王廢除了以前猶大王派定在猶大各城,和耶路撒冷周圍高丘上焚香的僧侶,以及向巴耳、太陽、月亮和黃道帶,並天上萬象焚香的人;
6又將木偶從上主的殿內搬到耶路撒冷城外克德龍谷,在克德龍谷焚燒了,磨碎成灰,將灰撒在平民的墳墓上;
7拆毀了上主殿內廟娼的房舍,婦女們為木偶編織衣服的地方。
8又從猶大各城將所有的司祭召來,破壞了司祭們焚香的高丘,從革巴直到貝爾舍巴;拆毀了城門左邊,市長約叔亞門前的羊神祭壇。
9無論如何,高丘的司祭,不能上耶路撒冷上主的祭壇,只能在自己的兄弟中間分食無酵餅。
10約史雅又破壞了本希農山谷中的托斐特,免得再有人火祭子女,獻給摩肋客。

但其他無宗教信仰的學者唔係咁睇,認為耶穌存在,但無復活,也不是神。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:44

呢啲只係重演經上的情節:

瑪竇福音16章

耶穌來到了斐理伯的凱撒勒雅境內,就問門徒說:「人們說人子是誰?」
14他們說:「有人說是洗者若翰;有人說是厄里亞;也有人說是耶肋米亞,或先知中的一位。」
15耶穌對他們說:「你們說我是誰?」
16西滿伯多祿回答說:「你是默西亞,永生天主之子。」

舊酒新瓶
所以在世俗學說分析,耶穌最有可能係宗教改革者
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:44

如耶穌只是來改革,
真係有點似鎮壓示威都出到坦克縱隊
天主及基督教神學家恐懼死亡,想入天堂,就當然會打飛機,話耶穌係神。

但其他無宗教信仰的學者唔係咁睇 ...

你不如話...你係吃不到的葡萄就希望佢係勁酸既, 食唔到都唔使恨
藍絲移民英國後仲堅持藍絲幫中國不幫英國,其實呢樣先最無道德。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 19:18

你好似講緊版上某人........
烏克蘭,香港,台灣,都是一樣,讓外國勢力在自己國土邊界架起大砲威脅到自己的國土安全,肯定要開戰!

...
leefeng 發表於 2023/8/5 00:21

當年1967年, 中國民兵在中英街對面架起哂機鎗對住沙頭角警署....

唔通啲啹喀兵就要衝過去開戰?

(人地都無越界)

今日俄羅斯亞普叔會唔會霸道咗啲, 即使架起大炮都無開過炮喎。
人地只係想申請入北約唶。
係囉,不如你話我知你屋企係邊處,我去你屋企旁邊,放啲汽油桶,煤氣罐,刀啦,棍啦…好嗎?

.
...
leefeng 發表於 2023/8/5 00:57

青衣島好多油庫, 又幾多人住緊喎
長青邨喇,  盈翠半島, 灝景灣, 明翹匯仲係豪宅, 你買唔起 (所以唔使怕)......
回覆  leefeng

你七少陣冇人當你啞嘅。

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117
jimmychauck 發表於 2023/8/5 01:17

呢條屎料feng..真係「日日柒」##117嚟
高級模式 | 發新話題
換一個