返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主有無後悔造人?

天主有無後悔造人?

抽按:以下新聞同聖經故事天主造人有啲相似,所以試過用洪水滅世。

2 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/2 14:14

如果後悔造人, 點解又要留番8件做種?
呢個問題應該留番俾妖徒去答。
旁觀者 發表於 2023/5/2 22:18

簡單不過
天主幾時都俾人有改過既機會。

唔好因為你自知賤夠格就唔敢走近天主
同欣頓意見一樣啫,佢都係話要規管AI,並唔係要消滅。
抽刀斷水 發表於 2023/5/3 10:23

IT 業一般都係有人寫病毒程式,入侵別人的腦, 就有人研發防毒軟件, 網絡安全既方法....
AI 搞野, 便有人研發AI 中的AI....
大家鬥法而已。
天主反而唔識咁做,走去洪水滅世?
抽刀斷水 發表於 2023/5/3 16:49

防毒軟件唔係一「時驚」到有病毒就將佢地鏟走架咩?
係消滅嚟喎。
創世紀6:12天主見大地已敗壞,因為凡有血肉的人,品行在地上全敗壞了,
敗壞了咪鏟走囉

自家網絡唔係有「防火牆」....不符合條件的只能叩門, 不能通過。
天國都唔係自出自入既地方啵。佢都有防火牆架
又問下你們個所謂基督教「上主」,學懂了寫個【醜】字沒有?
leefeng 發表於 2023/5/3 22:59

係呢個版到, 你就係個「醜」字
就只剩下擘大個口得個窿?

. ...
leefeng 發表於 2023/5/4 00:45

你照照鏡
上帝早有預備、上帝自有安排……那麼人世也只是deterministic model,還比AI model變化更少。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/4 16:15

有準備, 有安排不是deterministic...
唔通你係想講:predestination?
你幫幫你教友解決咗既神學矛盾疑難先啦。
抽刀斷水 發表於 2023/5/5 10:37

人地一早說明了是「偏向後者」....天主教是没有預定論的。根本無矛盾。
還有甚麼好「解決」,要「教」
基督新教與天主教, 雖然都是叫「基督徒」, 經過了幾百年的潛移默變, 添添減減....早不再是開始時的「贖罪券」「因信稱義」的分歧矣
天主教是没有預定論
抽刀斷水 2023/5/5 23:09 提交

天主教教理沒有預定論是肯定的。
至於逃版友係咪聽過有預定論?當然會。我聽過你亦聽過。
逃版友也說明不偏預定論這套,所以不用「救」
高級模式 | 發新話題
換一個