返回列表 回覆 發帖

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

然而羅馬教廷很早就把「地心說」奉為真理,不容任何人質疑
抽刀斷水 發表於 2024/1/23 21:04

哥白尼的《天體運行論》1543便發表了, 到1614年伽里略件, 半個世紀。。。教廷不知有本「反聖經」的書在流行嗎?要50年後質疑?

當時提倡日心論的亦不是伽里略一個, Kepler在伽里略之前便作此言論。 教廷又無對Kepler有甚麼禁止, 秋後算賬。(Kepler)就沒有受審或被逮捕。
而被宗教法庭判處終身軟禁於家中,且不得再繼續寫書。
抽刀斷水 發表於 2024/1/23 21:04

又係唔識歷史就講屎

軟禁中還繼續寫書﹐書還送到荷蘭出版了
Discourses and Mathematical Demonstrations Relating to Two New Sciences (Discorsi e dimostrazioni matematiche, intorno à due nuove scienze), 出版日期是 1638年 (在家軟禁中)
另外醫學不是物理學和化學,每個人身體也不同。
同一個病,可以你可以自我痊癒無需醫學干預,他可以自我痊癒但有醫學干預更佳,我必須醫學干預。

有好多案例係患者患危疾,無藥醫,但只要心情好
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:49

咁上兩代既人, 飲香爐灰加水應唔會病死喇。
因心情好, 還加有神罩住, 信心+心情---水到病除
有好多案例係患者患危疾
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:49

得把口講「好多案例」,, 又實在一個例都拎唔到出嚟。
醫學世界太複雜,太多未解之謎

你唔識就唔該企埋一邊, 不要搶咪, 霸頭位。
以前D人話無辦法解釋到點解會有病,一定係神罰或鬼整
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:57

依家你呢種人,
無辦法解釋的就一定係「機會率唔係零」,,..有咁既可能!
同以前啲迷信同一基因。
如果你1000年前出世,有條友係20年前話你會在未來50年內大病,因為你得罪神
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:57

你想淡化花地瑪聖母預告之嘛,
不過方法屎咗啲, 你將預告時框拉長到50年....
仲勁過啲江湖睇相佬, 佢地都係呃你十年八年

花地瑪預告一戰結束,兩個牧童會早逝.. 兩年未到就應驗啵。

不如你話下星期股市會大反彈
你靈俾我睇丫
有發生過又點,但唔一定係神的干預。

可以係未知原因

衰得過你就係講唔出係因乜原因。
講得到, 就梗係不是神蹟喇!
呢句說話,反映你對醫學和統計學不太認識。

肺炎又好多款,有些可以自癒,有些不能。
有些就咁休息,無醫學干預會更好。
有些就要醫學干預會好些,但休息也可以。
有些就一定要醫學干預。

挑...咁以前未有醫生大夫時,
所有病都係靠休息就自己好...咁不用醫術喇...
靠唔到「自己好」咪...拜拜囉
回覆  beebeechan

以下這篇解釋就完整得多了。

哥白尼:天體運行論,地球是圍繞太陽轉的

撰文:釋 ...
抽刀斷水 2024/1/24 11:38 提交

咁長篇大貼,
你即係想講乜呢

你搬咗咁多字,攰喇
抖抖喇
#30就話判處不得寫書,之但係伽利略違反判令又繼續寫,咁得唔得?

越睇越慘:

...
抽刀斷水 2024/1/24 11:42 提交

一時講到伽里略受到咁嚴厲看管。二時又話佢在嚴厲看管下仲可以寫到書出版。

係咪搵「沙文」做看管,咁馬虎,求求其其既?

B按
係咪你真係變蠢咗
一眼就睇得出既矛盾你都睇唔到既。

B按:用邏輯...既然嚴格看管與可以寫書不能同時出現,
那寫書出版是事實,
即被嚴格看管之說就假料嚟, 加鹽又加醋, 好肉緊....(台灣作者滲入了大陸審犯勞改既景象)
重申:科學界沒有否定神蹟、
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 20:06

全程持「不接納」態度.......

即係酒樓食完飯, 對樓面講: 我唔係唔俾錢, 係我有閒錢時先埋單
簡單來說:一切都歸未知。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 20:07

既然大家都未知, 你就唔好霸住個位當權威, 有智慧咁....唔俾人講有神
#52, #53 ..一味吹水的帖, 無實又無據
只不過係符合科學的研究方法,有物證可檢驗
Guest from 210.6.115.x 發表於 2024/1/24 20:35

只怕有物証可驗時, 結果都唔一定係positive...

物證可以讓全球科學家一齊慢慢研究,慢慢review,

人證就太多問題, (造假,作弊,串謀造假,賄賂,

再者....唔少曾被拎嚟撑話有進化既化石都係流既, 假野嚟...例如中國那條「始祖鳥化石」「內布拉斯加人」PILTDOWN MAN
......不能一一盡數
科學界一樣係咁藞䕢
仲有一點,睇下人類的魔術師幾厲害,可以騙到幾多人。
而世界上的魔術師(包括專業和業餘)都有唔少人的。
...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2024/1/24 20:35

白痴邏輯...
即係你見到有女人賣淫,
所以你老婆, 家姐細妹都可能係賣淫
科學界普遍接納物證為證據,不接納純粹人證又extraordinary 的東西為證據。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 20:18

咁點解科學界又接納人類社會中有「愛」「義氣」?? 無實物可驗証喎

科學界從來沒有否定神蹟,也沒有否定天主教教會認可的神蹟。
而係科學界無法確定,神蹟(包括天主教會認可的神蹟)真係神蹟。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 19:54

人哋話係神蹟你就要求物証, 實憑實據...
你話人哋嗰啲唔係神蹟, 就唔使實據既......只係話唔知, 唔明白, 未明白, 無法確定 (咪又係無憑無據!?)

有危疾病人向聖人朝聖後突然病除, 係實情。(有實物, 實証, 人証, 病人病歷, 醫學化驗結果....)
你話係安慰劑效應, 但又講唔出個效應機制..一樣係無實物, 亦唔可以在另一人身上重做既 (即唔係科學囉)

即發生了「不是科學」的「實情」....你不喜歡叫「神蹟」,, 你說應叫甚麼名稱?
(幻覺,幻聽,錯誤記憶憶,虛構記憶...魔術.....呢啲應該用不上)
仲有一個超自然的講法,就係外星人有干預地球。這個理論也得到一些前宇航員支持,認為外星人協助地球人免受核戰。(閣下可google 核實 外星人 宇航員 核戰)。進而在網上有些人認為,宗教由外星人創立,咁自然會有神蹟,但背後做野不是神,而是外星人囉。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/24 19:54

呢啲係咪「哈佛專家症」既病徵?
你所講的係人類情感
科學界連情緒藥都整埋出黎,點會驗證唔到?
你平時都應該有聽過有情緒藥呢樣野,係咩 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/1/24 23:58 提交

我識有「忘我藥」
高級模式 | 發新話題
換一個