返回列表 回覆 發帖

諗唔到

但係貓叫狗吠, 男女聲就冇明顯分別。其他動物如老虎老鼠海豚 馬, 都不能由叫聲中分辨公乸。

...
沙文 發表於 2017/3/8 17:44

得閒去非洲行下
增長見聞
獅子公母吼聲唔同
http://lionalert.org/page/how_do_lions_communicate
獅子公一聽就知邊件係正菜
咁點解貓要叫春先有男女之分,人唔叫春都得呢?

有咩動物叫聲有分公乸? 在天主嘅設計中, 點解獅子有需要由 ...
沙文 發表於 2017/3/9 00:44

你下世做雞時便懂分公乸既叫聲
我又唔知原來天主教都信6道輪廻喎。您同哈佛專家有偈傾嘞。
沙文 發表於 2017/3/11 02:50

你都成日講耶穌, 講天主哩
係咪即係你信耶穌天主呢?
我講耶穌, 講天主, 係因為我人格偉大, 宗教包容。
講還講, 我從唔會叫唔信夭主嘅版友下煉獄。
您唔净止 ...
沙文 發表於 2017/3/13 04:28

你唔講既野, 可以因為你唔曉, 唔識講。
例如, 你都無係到乜講『多圍乳罩』String Cosmology
有些貓雙色, 有些貓三色
但如果一個金髮的人同一個黑髮的人交配

沙文 發表於 2017/4/2 03:05

生出金毛黑鬼得唔得?
我细個嗰陣, 政府 promoted 十進制

猛催谷10進制點好點好,  我記得我上聖經堂都問過先生, 十字架好, 係 ...

一日= 10小時
1 小時 = 10分鐘
1分鐘 = 10 秒

咁咪好好計咯。 點解又唔改呢?
沙文 發表於 2017/4/11 14:54

等你做人唔使日日都十下十下。
回覆  沙文

其實政府推行十進制咁多年,但去到街市,菜心始終係斷斤計,買個榴槤都仍然係以磅為單位。
抽刀斷水 發表於 2017/4/11 21:19

點解大陸又推行到既?

莫非係老漢推?
有篇論文解釋:

初步睇黎,法國大革命後百廢待興,換鐘要花好多錢,唔值得咁囉。 ...
抽刀斷水 發表於 2017/4/12 01:24

香港警察都換制服哩,夠花好多錢哩
又得既?
https://m.nownews.com/news/2472160

喺大陸造咪平尐咯
沙文 發表於 2017/4/12 11:52

iphone 柒, 一d都唔平啵
物賤鬥窮人, 您買唔起就一粒鹹豆都話貴
沙文 發表於 2017/4/12 11:59

兩條魚可以食飽幾千人,
即使係築地既吞拿魚, 一d都唔貴
踢一場籃面向天足球, 一場籃面向橫籃球試下咪得咯
每次試1樣口野, 睇下边樣造成咩改变 ...
沙文 發表於 2018/6/25 01:35

咁玩瑪雅人既 tlachtli  囉。

個龍門係個藍球藍咁大,又係離地既
個藍門又係打橫既
無喇喇講耶穌?
有病?
人類代母收費始終較高昂,搵其他動物做,就平好多。有冇研究過可行性?
沙文 發表於 2020/11/28 23:57

搵個盤種就得勒
由一個女人取卵,
殖入另一個女人子宮做代母, 懷胎十月,
生出嚟交俾領養的女人.....

咁邊個先係老母?
呢個問題同耶穌個老豆係邊個有異曲同工之妙。
抽刀斷水 發表於 2020/12/4 20:07

異曲不過唔同調

科學做到的,仍是需要一個麻甩佬既精。

耶穌由瑪利亞生,唔使用「精」。 只用一粒卵。
實在點搞出嚟,就唔知勒。
如果佢索性唔用女人,用其他處嘅動物,而且唔係哺乳類,又唔係乸,咁咪重更加能夠顯出祂的大能? ...
沙文 發表於 2020/12/5 22:59

印度梵天大神哩,
佢係由隻蛋生,正一係卵生。
呢啲叫單性繁殖,蚜蟲同科莫多巨蜥都做到:
抽刀斷水 發表於 2020/12/6 09:05

單性繁殖,  只可以生出毑,無公的。

耶穌是公。 所以,又不屬「單性繁殖」科。
凍飲常會加冰,例如果汁、汽水、ice tea, cocktails, Cognac,champagne….

點解我從冇見過人飲啤酒加冰 ...
沙文 發表於 2024/1/10 16:09

越南人懟啤就鍾意加冰架喎

https://ama-vietnam.com/why-do-vietnamese-people-put-ice-in-their-beer/
咁我又諗唔到, 點解越南佬唔怕人恥笑呢?
沙文 發表於 2024/1/11 02:28

你去到天體海灘....剝光豬, 吊吊揈都OK架喎
玩埋啤酒熱飲丫......熱啤
高級模式 | 發新話題
換一個