返回列表 回覆 發帖

信仰與中西醫的關係

他採取“一人一方、辨證施治”的策略,按照“清肝潤肺、清熱解毒”的方向下藥,已經前後診治了五六十例新冠肺炎患者,“只要治療得早,效果都很好!”
旁觀者 發表於 2020/4/28 01:16

哇,,,,全球既醫院診斷新冠人既醫護人員都著哂防護裝備㗎喎,
呢位真係神醫,
無罩無衣下用手摸病人,打打脈。。。。有金剛罩護體,唔會被感染既。

唔知神醫點樣可以確診病人係新冠呢,佢有無化驗所做後勤既呢?

有邊個確診咗既丹麥人唔係被立即隔離,入ICU。。。。仲咁得閒去睇中醫既?

@旁觀者
唔知啲人發覺自己係咁係低B,無腦,信埋啲網上流野,仲四圍貼,左傳右傳,
會唔會有「撼頭埋牆好過勒」既羞恥之心既呢

(你就一定無架哩,我只係問問正常人會唔會唶)
神父話領咗堅振既教友有聖神七恩,
其中有智慧,聰敏。。。。

我本來都唔係好信,
不過。。。。同旁觀者泊埋一比,
有好似幾真咁
都有啲信信地勒
    新“丹麥神話”:中醫藥救了凱琳女士一家
新浪新聞綜合2020年04月27日          來源:科技日報
記者 胡定坤
  4月13日,江蘇省產業技術研究院劉慶院長收到一條特殊的留言,它來自丹麥首都哥本哈根的合作夥伴“中丹創新中心”主任凱琳·維斯·安科斯提娜(Karin Vith Ankerstjerne)女士。
旁觀者 發表於 2020/4/28 01:16

繼續 fact check , 睇下旁觀者點樣蠢笨如猪.

引文說是 新浪新聞綜合 4月27日引用科技日報的一則....
即是『新“丹麥神話”:中醫藥救了凱琳女士一家』報導在4月27日前曾在科技日報出現過。

內文說『4月13日,江蘇省產業技術研究院劉慶院長收到一條特殊的留言』
也是說科技日報報導應在4月13日之後。

由13日-27日。。。。這個時框, 
睇睇科技日報這幾日的報導:

http://digitalpaper.stdaily.com/http_www.kjrb.com/kjrb/html/2020-04/28/node_2.htm

右上角『按日期查閱』,查科技日報由13日-27日的內容, 
没有一條是『新“丹麥神話”:中醫藥救了凱琳女士一家』
根本就係無咁既事。

旁觀者講耶穌時就識得話人係神棍, 
睇網料時就唔知乜係網棍, 
屎窟㝫中門大開俾人一野挺入咁。

自己仲幫埋人呃蝦條。
唔知中醫有乜藥方可以醫腦殘
旁觀者左右言他,不敢再說丹麥中醫,明顯係想岔開話題。
尋晚我聽到一個神父話,固執嘅細路係好有用嘅,好過D容易放棄嘅人,關鍵係要大人正確引導。求聖神带領佢 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/29 08:25

呢類人我見唔少

要開口認錯, 要好高修為先辦到, 正如唔少教徒唔多願去辦告解咁。
收哂聲, 唔聲唔聲。。。已經係代表佢知衰咗 (有無悔意就未觀察到)

呢個世代, 資訊係多咗
但反而令唔少人蠢咗
基督妖徒就人人都係神醫:
    「信的人必有神蹟隨著他們。就是奉我的名趕鬼、說新方言、手能拿蛇、若 ...
旁觀者 2020/4/29 02:42 提交

你無野講,唯有放帶,昔日重溫.........
好似亞洲電視執笠前咁?
一話摸武肺,即做縮頭龜!
旁觀者 發表於 2020/4/30 03:22

你都唔敢再講「丹麥神話」哩
你直頭係陽萎
魯迅支持反對封建迷信,「迷信」是否包括基督教咁呢?咁大聲引用魯迅來支持“中國人自己的醒覺”?

...
leefeng 發表於 2020/4/30 04:31

你呢句一定唔係事實。
(語膠柒一名)

魯迅在《墳·摩羅詩力作》中,他讚譽《聖經》“教宗文術,此其源泉,灌溉人心,迄今茲未艾

《集外集拾遺補編·寸鐵》中,他指出:“……馬太福音是好書,很應該看,猶太人釘殺耶穌的事,更應該細看。

咁你係咪話魯迅係要反埋基督教呢?
中國人去信耶穌個個向洋教洋人搖旗擺尾,乞求洋教國收你們這些賣國賊,咁叫做“中國人自己的醒覺”呀?
leefeng 發表於 2020/4/30 04:31

見呢到 #58
你又係鬧緊旁觀者係洋奴哩。。。

係旁觀者「丹麥神話」中,都好標榜個中醫勁,因為有丹麥鬼佬都嚟求醫咁講,
一樣係在舐洋屁股?
亦有外國人看了西醫十多年無效,轉看中醫,三劑醫好,㸃計?
leefeng 發表於 2020/4/30 05:06

拎唔拎得出一個「畸屎」出嚟俾大家睇睇先?

無屎, 即係只得放屁
那個年代還未有咁多外國名人反基督教
leefeng 發表於 2020/4/30 06:59

乜在西方,唔係在啟蒙時代便出現一大班文人雅仕嚟反基哩咩
唔通魯迅咁揹,未聽過有啲咁既事?

你既知識。。。真係好唔掂

(知識唔掂唔緊要喎, 唔知自己唔掂過下先攞命)
反基,唔係只得擘大口嚟嗌幾句既。。。
你瘋。。。你醒少少哩
耶穌「畸屎」你一樣拎唔出,
leefeng 發表於 2020/4/30 07:05

畸屎https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13694&extra=page%3D1就係你睇前,有本事,你反一下
(睇怕你都無咁既本事,我隨便講下㗎咋,你唔得唔使夾硬嚟)
呢句啱聽!

請問有無人試過重複實驗、並且觀察聖餅變成人體組織?
如果冇,點解要直接相信?
人物(醫 ...
leefeng 發表於 2020/4/30 07:28

你係咪聽掂條片中個鬼佬講既英文?
(應該係勒)
呢句啱聽!

人物(醫生、科學家、律師、神職人員、普通教友等證人)仍然健在但無一目擊或者記錄聖餅變成人體組織過程,我哋點解要信?

leefeng 發表於 2020/4/30 07:28

即係警察查謀殺案, 若無目擊人物見到謀殺過程, 就唔查, 收工....
當年跑馬地紙盒藏屍案偵破時, 你都唔知係你老荳個陰囊到成咗虫未,
一個目擊証人都無架
咁鬼假既垃圾都敢拎出黎出醜!
不愧是基督精神病教的門徒! ! !
leefeng 發表於 2020/4/30 07:24

我果然無批講, 無預測錯
(睇怕你都無咁既本事,我隨便講下㗎咋,你唔得唔使夾硬嚟)
係囉,美國警察開槍殺人當燒炮仗,但香港曱甴仍然大喊美國好民主自由愛民如己,永不亂開槍?
是咪咁揹, ...
leefeng 2020/4/30 11:33 提交

睇。。。
你一唔搬字,自己寫,
就甩甩咳咳,作句都唔掂咁。唔知你想翕乜。
你不如搬番「無神論貓」既帖算勒。
高級模式 | 發新話題
換一個