返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

你既比喻想說明,只有比較知道(比較正宗),沒有絕對知道(絕對正宗),我無理解錯誤喎。

不過, ...
抽刀斷水 2022/8/10 13:59 提交

咁我都無講錯喎。在「没有絕對知道(絕對正宗)」時,總有一啲知道得比其他人多。好似你唔講、我都唔知你老婆係咁既:唔知自己諗緊乜。

「由宗徒傳下來的」教會比其他的「自立門戶」更明白天主諗緊乜,呢個就係賣點嚟。
你既比喻想說明,只有比較知道(比較正宗),沒有絕對知道(絕對正宗),我無理解錯誤喎。

不過, ...
抽刀斷水 2022/8/10 13:59 提交

你老婆有啲野係唔會俾隔嚟村亞陳伯、李大叔睇既,淨係俾你睇。點解?因為你同佢關係特別啲,你係佢老公。

上主有啲野只係啟示俾某一教會,使佢更明白。點解?因為關係特別嘛,係耶穌親手建立起來的,由一代傳一代到現在的。
所謂「正宗」,在我看來只是「相對正宗」,正如舊教新教一直都互爭自己才是正宗,教外人看只係狗咬 ...
抽刀斷水 2022/8/10 10:04 提交

唔通你話你老婆肚臍下邊對落係有粒墨,陳伯李大叔同你爭辯,話係荒謬,無咁既事,無可能……係「狗咬狗骨」?
大家都見到「由宗徒傳下來的」教會既教徒,會以為自己比起「自立門戶」既教會既教徒更「正宗」架嘞 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/10 19:06

當你話人個個自認正宗時,
可是你又說不出如何才是「正宗」,憑甚麼來定?
你自己都無定義, 那全世界的統統都不是正宗, 只有你小腦袋內的幢景才是正宗。

我至少都比你好, 我懂說出怎樣才算是正宗,  所以我懂選擇, 你還頭岳岳, 唔知定
你既比喻唔恰當,應該係:

有個女人有兩個男友,
抽刀斷水 發表於 2022/8/10 19:04

你改動的比喻更不恰當

耶穌在世上只建立了一個教會, 不是兩個教會s
呢個係我oversimplifed既演繹,基督宗教又何止舊教與新教兩派呢,世上也不只兩隻狗。
...
抽刀斷水 發表於 2022/8/10 19:25

講故還講故....現實唔係咁既

一腳伸異端落水的, 就唔會出現乜乜聯合會哩

所以我話你活在夢幻中, 未醒

多啲你的幻影同現實對比一下哩
那是因為你歸咗邊,入咗局,當然自認正宗啦,新教教徒亦是如此。
抽刀斷水 2022/8/10 23:21 提交

歸咗邊才說是正宗,
還是先懂甚麼是正宗才歸邊?

現在是廿一世紀,小學生都會知道但凡電視機播出來的東西都不能盡信,
抽刀斷水 發表於 2022/8/11 17:07

作者不是小學生, 慶幸。
可是現實中卻有不少連小學生也不如的....本版至少就有幾件.....(網上睇到乜都信哂既, 尤其係嗰個共產奴)

人的智慧有時可以好低

正所謂百貨應百客,覺得恐怖,可以轉台,覺得低俗,可以熄機,現實世界沒有人像《發條橙》用機器撐開你雙眼逼你去睇。

既然講得咁灑脫, 咁對明光社既批評又何必咁認真?
一樣無人用機器撐開你雙眼逼你去睇去讀

ViuTV都播過靈異節目大講通靈,有《鬼同妳上位》、《入住請敲門》系列等,而《晚吹——總有一瓣喺左近》更是周周都播,你又不投訴?

一開始, 在#8 便說了為何大機構要有社會責任…
正如呢到亞乜乜下流虫屌人老母, 同特首李先生在記者會上調理腦部, 請記者食杏家橙....影響力係差好遠既. 唔可以一齊看待

其實電視台TVB節目被投訴不只呢個通靈騷
點解又無人出嚟「笑死」呢?
呢次, 只不過係投訴人係基督徒, 所以才會有說話而已?
真係對基不對事一族
.
正所謂百貨應百客,覺得恐怖,可以轉台,覺得低俗,可以熄機,現實世界沒有人像《發條橙》用機器撐開你雙眼逼你去睇。

呢個論調, 如放係2019年,
如不滿一國兩制, 可以移民...何必五大訴求......又如何??
又啱喎,既然咁辛苦要為呢個千瘡百孔既宗教護航,可以離教架嘛。
抽刀斷水 發表於 2022/8/11 23:03

第一, 我既宗教不算完美, 也不至於千瘡百孔
第二, 我同你講番宗教, 教會既事, 撥亂反正, 一啲都唔辛苦喎
好睇你點睇既,你咁有信心,就梗係繼續信落去啦,走得去邊丫。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/12 00:16

你懂互相包容, 不要濫攻擊基督教便好哩...
幾多瘡孔都係2000年未倒的教會.........淨係呢樣你先要諗諗點解會咁堅挻
我响  樓都諗過,咁叻排除競爭對手,就係2000年未倒既原因之一。

同埋,呢個主題好明顯唔係其他人 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/12 08:06

為甚麼要用上「排除競爭對手」「爭生意」這字眼呢?

早前你都貼過梵二既《教會對非基督宗教態度宣言》,, 內容都吩咐門徒要怎樣看待非基督宗教。即使是回, 猶太, 印度, 佛。。。都是尋找天主的。 那怎會對由自己分裂出去的就要「排除」???

對這些非天主教教會, 都是講耶穌囉, 梵二, 教宗通諭都說是他們是耶穌肢體, 是兄弟。 好比MIRROR 演唱會坐在紅館山頂位的觀眾, 没有在大堂前的看得清楚清晰而已。 大家都是演淐會中的一份子。

所以說, 天主教不只重視聖經, 只唯獨聖經, 還會依靠聖傳。。。。梵蒂崗領著全球教徒走, 主教團帶著梵蒂崗走, 教宗領著主教團走, 耶穌領著教宗走。
呢個主題好明顯唔係其他人濫攻擊基督教,而係基督教濫攻擊通靈之王喎。
抽刀斷水 發表於 2022/8/12 08:06

#133 說明了, 你根本不是看被投訴的值不值被批
只看誰人來批。。。。。。只要是出自基督教團體的指責就是「濫」「撩交嗌」咁
回覆  逃出魔幻紀

令教外人更混亂,不知自己所認識的「天主」是否「正宗」。
抽刀斷水 發表於 2022/8/12 12:44

睇球賽, 依家電視成日都有直播, 點解仲有人花幾舊水買張飛現埸睇?
因為現埸同電視係兩回事嚟。

你, 就一向都只是「教外」睇, 係電視睇放煙花咁...真係有乜好睇
,正確黎講係「將對手置諸死地」先最傳神。
抽刀斷水 發表於 2022/8/13 20:42

一時就話教會已經無咗把刀, 死淨把口...
依家又話可以「將對手置諸死地」
你提到「2000年未倒」,其實就類似打機時既「生存模式」(),仍然生存,意味就要不斷打低其他怪, ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/13 20:42

你要用打機作比喻, 不過你打機經驗早落伍了, 早不是一個人在機前打打打架哩...

依家係眾教會都係一個競玩團隊嚟(按梵二既精神), 共同打低個妖大佬撒殫。

團隊中會有個佬時仍注重團隊精神

互相對打既日子..唔流行架哩
聖傳梵二講到幾咁和平友好
抽刀斷水 發表於 2022/8/13 11:41

你都睇出有和平友好, 包容的一面
高級模式 | 發新話題
換一個