返回列表 回覆 發帖

耶穌代人贖罪是謊言

無情地戳破謊言,旁爺爺你也太狠了吧。
抽刀斷水 發表於 2022/11/18 10:24

咁點解呢啲「謊言」又會2000年屹立未倒既呢? 係咪戳者奔走無力?

現代版的唐吉訶德?
無情地戳破謊言,旁爺爺你也太狠了吧。
抽刀斷水 發表於 2022/11/18 10:24

在伽里略受審時, 不少當時自鳴是頂尖的學者, 都以為是在「無情地戳破(地繞日轉)謊言」

這個塘邊鶴又根本不能叫學者......慾篤無力。 牙簽可以篤爆車軚架咩
(21世紀, 仲用辟邪紀實嚟反基)
人死後如何,正常人都不知。「明白真相」,只是自我幻想而已。
旁觀者 發表於 2022/11/19 01:32

不過你就係到幻想緊:一定無天國, 無審判, 無地獄既
這話像是個出自患有精神病人之口,正常人的爺爺就看得有點唔明。它意思是否,耶穌只要信徒做個不用思 ...
旁觀者 發表於 2022/11/19 01:28

即使俾咗你有思考能力, 卻不懂點運用, 一樣係忍笑死人

世上係咪真係有啲人好似你咁白痴既呢
波蘭天文學家哥白尼Nicolaus Copernicus首先發現了地球圍繞太陽運行,
旁觀者 發表於 2022/11/19 01:41

去讀多啲書先哩.......... 一鑊毛術
和小弟伊斯蘭教一樣,為教而死,必有27個處女做老婆。那你就好好享受27個處女吧。 ...
旁觀者 發表於 2022/11/19 05:23

讀多啲書哩, 係27, 定係72 呢
27 或 72 亦無所謂,你妖教同伊斯蘭教有何區別?你邪教不也是可以「永遠不見死」、「永不饑渴」、「得著百 ...
旁觀者 發表於 2022/11/19 09:34

哦....無所謂.架?
咁你俾$72我, 我俾番$27你.....無拖欠, 一久樣丫嘛
錯咗都仲嚟死鮫撐
陳版友嫌處女唔足數,所以唔跳槽做穆斯林。
抽刀斷水 2022/11/19 11:45 提交

乜你以為一「跳槽」就有72個處女俾你料理嘎咩? 好大誤會喎。
又係好似申請信用卡前無睇清楚啲「細字」點講。
屁眼教主拍心口擔保你得著百倍,你將27蚊收入個盒,就會變出2700蚊,再將2700放入個盒,依樣畫葫蘆, ...
旁觀者 2022/11/19 12:52 提交

咁你就唔係「為耶穌之名撇下地上的」囉。係為你既貪念私慾。真係因你貪就易被坑。貪字變貧,蝕膠水哩。
屁眼教主就話做佢條靚,必得著百倍。你去舔佢屎窟,不就是「真係因你貪就易被坑。貪字變貧,蝕膠水」? ...
旁觀者 發表於 2022/11/20 00:10

福音中有個富少年話想做耶穌條靚,
耶穌叫佢:「你若願意做完全人,可去變賣你所有的,分給窮人,就必有財寶在天上」

你條友都未肯願付出一, 就想得百。
(或係先有百到手, 才付出一.........)...耶穌唔係要啲咁既靚
你做佢條靚,不就想「得著百倍」嗎?

旁觀者 發表於 2022/11/20 06:25

你做乜代我講野?
我有搵你做我代言人咩?
搵亞朱伯搵亞九叔都好過搵你哩
你呢啲魚仔蝦毛,還是去煩弟肛相公堂子掛牌啦。
旁觀者 發表於 2022/11/21 01:30

你係「發佈膠」既代理
直到他驚覺死神逼近,無「天使」伺候,也無天兵天將救援,這時才又怕死起來,發出哀鳴:
「耶穌大聲喊著說 ...
旁觀者 發表於 2022/11/24 01:14

唔係喎,
耶穌被捕時, 伯多祿拔劍要劈友....
耶穌喝住, 話:
耶穌遂對他說:「把你的劍放回原處,因為凡持劍的,必死在劍下。
53你想我不能要求我父,即刻給我調動十二軍以上的天使嗎?
54若這樣,怎能應驗經上所載應如此成就的事呢?」

耶穌要自救. 隨時可調動12個師天兵嚟劈友都得, 幾時輪到班靚....
耶穌唔發柯打, 係要「應驗經上所載應如此成就的事呢?」之喎

你讀多少少經先哩
發出哀鳴:
「耶穌大聲喊著說:『以羅伊﹗以羅伊﹗拉馬撒巴各大尼﹗』繙出來
旁觀者 發表於 2022/11/24 01:14

至於呢句既含意, 用意, 你班數太低, 老師唔教你住
你有機會升到班先哩
變態的老巴, 創造一個必死有罪的我出來, 註定要BBQ

跟住釘左耶穌(也是祂自己), 為救我依個罪魁免去變態老 ...
我是覺醒者 發表於 2022/12/4 00:42

枉你仲話做過基徒, 真係學藝不成,
令我更相信你返嗰間恩福堂唔係好正宗。教到走哂樣

創世紀第五章既族譜, 就出現了一個哈諾客,
哈諾客時與天主往來,然後就不見了,因為天主將他提去。

那時仍未有耶穌的救贖, 只要「與天主往來」((意思即係行天主喜愛的生活, 做個好人...),
天主就接受你..(主權全在天主)
後世的人要「信耶穌」才有救贖....
甚麼是「信耶穌」?? 信佢係神? 係天主子? 係默西亞就得救架嗱?
「信耶穌」都係行耶穌的道, 照他的話來做人。

例如:
因為我餓了,你們給了我吃的;我渴了,你們給了我喝的;我作客,你們收留了我:
36我赤身露體,你們給了我穿的;我患病,你們看顧了我;我在監裏;你們來探望了我。
(這話是耶穌講的, 「我」是耶穌)

凡你們對我這些最小兄弟中的一個所做的,就是對我做的。
(耶穌也是社會中的小兄弟)
所謂覺醒者, 實在是失了知覺, 大昏迷?
人類有原罪?

leefeng 發表於 2022/12/12 08:16

荀子:
人之性惡,其善者偽也。今人之性,生而有好利焉,順是,故爭奪生而辭讓亡焉;生而有疾惡焉,順是,故殘賊生而忠信亡焉;生而有耳目之欲,有好聲色焉,順是,故淫亂生而禮義文理亡焉。然則從人之性,順人之情,必出於爭奪,合於犯分亂理,而歸於暴,故必將有師法之化,禮義之道,然後出於辭讓,合於文理,而歸於治。用此觀之,然則,人之性惡,明矣。其善者偽也。」

坊間亞伯, 大媽, 大嬸也懂說: 人學好三年, 學壞三日

呢啲就係「原罪」既基因嚟,
高級模式 | 發新話題
換一個