返回列表 回覆 發帖

有無神有無來世根本唔重要,重點係神有無要求我們信祂

回覆 beebeechan

兩者均是來自香港年報
參見 yearbook.gov.hk/2016/tc 和 yearbook.gov.hk/tc/2021
因此 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/8/16 22:48

#58來自 hyab.gov.hk...都幾官下架喎
2017同2018既數字有咁大差距, 一年間暴升40萬。。。。哇!
又無交代

特衰政府的官員。。。真係係咁依。
回覆80#[/url] beebeechan

你呢個數同2016 yearbook 非常接近
只不過2021 yearbook update 咗
由50萬基督 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/8/16 23:35

唔係喎, 上邊係話只係2018年, 啲數字先發咗神經
一年間, 由890K 升到1200K....加人工有咁快就好囉

屎料feng會老作。。。。梗係教會暗中招曱甴買黑馬。。。2019起義
天主教會在歷史上的事蹟

無論係宣傳地平、反日心、燒科學家、叫人唔沖涼防疫,賣贖罪券

均顯示呢間教會的教導,不是出自「神」
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/17 09:14

你睇睇埋埋啲「胡亂」網既野就亂下結論。

(1) 宣傳地平
在未認識西方天文前, 東方古代早有「天圓地方」之說.
地平...一向都是古代人的宇宙觀, 唔使教會嚟宣傳。

(2)反日心
日心論, 亦是未有教會前, 早就有的。
柏拉圖, 亞里斯多德, 托勒密..呢嚟當年數學天文的表表者, 都是說日繞地。

至於「反」日心...
當年反對伽里略的聲音, 不只來自教會,
呢啲都是與伽里略同時期的「頂尖天文學者 」
Johann Georg Locher 1592-1633
Monsignor Francesco Ingoli 1578-1649
Niccolo Lorini 1544-1617
他們那時都不認同伽里略, 亦不是只用聖經中講的章節來反對伽里略。
教會審裁法官是參考這堆頂尖科學家意見來對伽里略作裁決。
所以, 反對日心的, 不是教會, 是科學家。

你這類不求真的﹐ 
就隻知把反對日心論的責任都推到教會身上。
以訛傳訛。

教會不是搞科學的。
當遇上有人說與經文不符的科學: 
『地繞日轉﹐ 不是日繞地轉』 時﹐ 
都是去請教當時得令的科學家﹐ 諮詢。
天主敎徒 beebeechan   你好

叫人唔沖涼防疫
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/17 09:14

呢個#36, #43 講過了
你有新反駁我先回應
(無料你就免番炒)
天主教會在歷史上的事蹟

賣贖罪券

今日既法庭, 對輕微犯事者, 都係罸款之喎
合理化教會既貪財。
抽刀斷水 發表於 2023/8/18 10:42

講起「賣贖罪券」,, 「合理化斂財」也是新教, 馬丁路德用這些理由, 把他要自立門戶的事「合理化」而已

馬丁路德不是第一個出來反對售賣贖罪券的教會人仕。
在他之前, 有樞機主教Cardinal Cajetan迦耶坦 (Tommaso de Vio, 1469-1534) 提出來了。

不過, 主教没有另起爐灶, 
反而,更代表教廷與馬丁路德1518年在奧斯堡對質。反對馬丁要搞分裂
上帝不是無所不知,無所不曉,怎麼會連地繞日都不知道?是不是個白目? ...
dior13dior13 發表於 2023/8/18 21:57

你是孩童時, 你以為你的小雞巴只是用來尿尿....還不知有奇妙用處囉

那你是不是個白目

(人類, 還是天主眼中成長中的兒女, 要學習, 不是一生出來便甚麼都懂)

B按: 可是你dior就愈成長愈蠢, 返老還鈍
回覆 60#[/url] beebeechan

天主敎徒 beebeechan   你好

解經解出神導演化和練獄,都係天主敎教會為咗「調和聖經中無法讓人接受的極端教義」的「一廂情願」想法,而非有神參與的公教。

你一味說天主教如何不是....(被新教傳得多了? )
卻說不出「神導演化」如何不妥?
更說不出經中無可能解出「煉獄」的原因。

即係法庭上檢控官只提出罪狀, 卻是没有証據, 無証人的......你早抖哩
係你先有咁嘅誤會啫
沙文 發表於 2023/8/18 23:16

哦, 你當係奶咀咁用?
其實咁樣諗嘅除咗你之外, 仲有天主
當初佢做亞當嘅時候, 唔知點解, 條jj具備兩種用途, 但係其他動物都有公 ...
沙文 發表於 2023/8/18 23:24

天主造其他動物先造人...其他動物既麻甩都有JJ...
唔止係用嚟尿尿用, 又造埋啲毑配番條JJ
所以天主一早知條JJ係multitask...
所以天主做嘢就真係多甩漏.我公司office boy都醒過佢
當當條jj有兩種用途, 但係就冇隻乸配合, 睇睇下:咦隈 ...
沙文 發表於 2023/8/18 23:38

deal...你都唔熟識個生產流程
梗係造咗亞當先哩......要係佢到攞「啪屎」造女人架嘛
所以天主做嘢就真係多甩漏.我公司office boy都醒過佢
當當條jj有兩種用途, 但係就冇隻乸配合, 睇睇下:咦隈 ...
哦,原來那人獨居不好喎,等我整條女陪佢……屌我真係天才!
沙文 發表於 2023/8/18 23:38

咁同志基佬就會話佢甩漏既地方係造厄娃時漏咗個JJ啪屎
回覆  beebeechan

原來猜好泥公仔之後唔係即刻有骿骨, 要等一排, 等到獨居不好先至生出嚟嘅, 唔知狗 ...
沙文 發表於 2023/8/19 01:41

唔通你沙仔一出世, 你就餵佢食牛扒, 懟紅酒?
地球是平的?
約伯記38:6 地的根基安置在何處.地的角石(corner stones)是誰安放的。
以賽亞書11:12 他必 ...
我說BBC呀,看來你比天主還要更蠢!
蠢到掀鍋子了!
可是你BBC就愈成長愈蠢, 返老還鈍,正好是說你自己。
dior13dior13 發表於 2023/8/19 13:30

聖經中偶然透露出現的科學: 走在人類的科學發現的前前端

神將大地懸在虛空。”(約伯記26:7)

當人說地平, 地方, 有腳支撐時,

公元1500年時,聖經講到了地球是自由漂浮在太空中的。科學發現地球是懸空的時候,是主後1650年,已經是3000年之後了。

詩篇8:9:天空的飛鳥和海裏的魚類,及種種游泳於海道的水族

寫於2800年前的比科學家更早知道海洋中有暖流和寒流

船舶尺寸(創世記6:15:你要這樣建造:方舟要有三百肘長,五十肘寬,三十肘高。)

方舟的長為寬的6倍,是高的10倍。許多當代船隻,是按照相似比例建造的。

約伯傳

天主何其偉大,我們不能理解!他的歲數,無法考究。

27他汲收水滴,使水氣化為雨露,

28雨即從雲中傾盆而降,沛然落在眾人身上。

1580年才有科學家提出水循環。 民智未開的約伯傳作者怎樣會知道? (天主教他這樣寫的?)

地球是圓的

路加福音 17:35-36

我告訴你們:在這一夜,兩個人同在一張床上,一個要被提去,而一個要被遺棄;

35兩個女人一起推磨,一個要被提去,而一個要被遺棄。」

被提去的人, 有睡著的人(晚)與在推磨(日)的....一個自轉中的球體才有(日)(夜)

噹噹又係奇嘅, 見到狗狗咁樣玩法, 又唔會問下天主點解我冇得玩, 我係咪要同狗乸玩?

...
沙文 發表於 2023/8/19 02:08

在未有厄娃前, 當又點知咁係好過癮既呢?
睇落狗亞當個姿勢都幾辛苦吓架
回覆]111#beebeechan

CONSIDER 今日有一宗教

某章話有外星人的
某章話沒有外星人的

結果,人類係幾千年後搵到有外星人

哪,幾千前的教主早就話有外星人啦

所以聖經預言永遠正確
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/8/19 23:15

呢到唔係淨係講「有」或「冇」

咁有一章能準確描述出幾千年搵到既外星人係乜容貌既又如何?
(係三頭六臂, 人臉獸心, 狼心狗肺...)

依家係幾千前前既作者能描述出水是如何循環啵
能描述出由球體自轉而成的「日」與「夜」啵
與當時說地平, 有腳的說法好唔同架喎
(當時的人讀起來, 係應該唔好明佢講乜)
問題亦點解作者能寫出當時既人唔會知,唔會明既野, 但又是如此的)
由陳版友的回應中,大概各位都會發現,天主教對創世記的理解:亞當初造出來時係BB仔黎嘅。
所以我們不免有 ...
沙文 發表於 2023/8/19 12:19

BB仔咪未出牙食到禁果架喎

亞當嘅興趣同佢一L樣
沙文 發表於 2023/8/20 00:33

痛苦中隱藏大爽大樂.....(好基下喎)

食生果唔駛牙
沙文 發表於 2023/8/20 02:20

無牙食禁果.......又安全又爽, 唔怕肉緊失控
高級模式 | 發新話題
換一個