返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆  beebeechan
天主嘅奇妙計劃您知得幾多?主耶穌要福音傳遍天下,末期先來咖嘛 ...
沙文 發表於 2020/1/13 05:14

耶穌話福音傳遍天下,無話天下都會聽從福音喎。
有話: 天國有窄門,得救的人少,
那日子來臨時,好多賤魚,稗子,山羊都要被篩出來。
天主咁講我就驚啫。
但好彩我知您講嘢不嬲都好難得以成就。
沙文 發表於 2020/1/13 05:10

上主答應100歲既亞巴郎明年會得子時,
Sarah 㩒住咀笑。 (想:呢條老野都仲堅?)
唔知亞羅莎連睇到你呢帖時,又會唔會揞住咀笑呢
唔係喎,天主話亞伯拉罕子孫number =天上繁星數都數唔到,您就當佢求求其其冇料到,我就好認真看待。 ...
沙文 發表於 2020/1/13 04:34

包唔包埋亞巴郎和他後人男丁,肚臍對下既子孫儲備,蓄勢待發。
真係億億億億聲咁計囉
行動係最誠實嘅。又唔好見佢叫基督投胎去希律度?
沙文 發表於 2020/1/13 05:08

希律都唔係以色列人嚟既

歸化猶太教就係猶太人

According to Jewish law, a child born to a Jewish mother or ...
沙文 發表於 2020/1/13 05:39

黑洛德王冇 一個猶太老母,,佢老母係亞拉伯裔。
也没有文獻顯示黑洛德歸順了猶太教。
相反,佢在凱撒勒雅就建造了一所供拜希臘羊神的神廟,咁算唔算歸皈猶太教?
btw唔記得提,根據阿巴郎子孫計人口傳統,凈計男丁。但全宇宙10嘅23次方粒繁星,係冇分男女嘅。
以有涯隨無 ...
沙文 發表於 2020/1/13 08:15

宇宙星既有分陰星,陽星的? 你有病?

「明星」就有分男女
沙文 2020/1/13 14:12 提交

修建聖殿就係為討好猶太人,一大訴求,缺一不可。

建神廟就係為自己過癮。

咁你都唔明!

我有IQ,你就只有iQ,短咗一截咁。
此處嘅人好多听唔到福音, 因為傳教佬一開檔即刻殺頭。如您去呢度福音傳遍天下, 我幫您祈禱,真心嘅。:南 ...
沙文 發表於 2020/1/13 16:26

當年傳教士在中國都會被斬頭哩

今日中國基民都唔少,多到北京要打壓,好似經上法魯王擔心以色列人人數太多,要接生婆浸瓜啲男嬰。

傳遍天下地極,又無話要今日,明日完成
你咁心急又托咩, 你明天要返上去交數似的。
此處嘅人好多听唔到福音, 因為傳教佬一開檔即刻殺頭。如您去呢度福音傳遍天下, 我幫您祈禱,真心嘅。:南 ...

當年耶穌自己傳都俾猶太人私了哩,徒弟叻過師傅?

你又講錯野
呢到既人唔係未聽過福音,亦唔係無人去過

天主教就去過哩,連主教座堂都起埋

新政權要反基,打壓唶

話唔埋第日有個索瑪里君士旦丁上台, 基督教變咗係國教都得.
世事難料
呢啲情況唔可以話係基督傳教士吞卜, 怕死, 無去過到傳。
面對宗教獨裁既政權,相信佛教徒, 甚至什葉派既回教兄弟去到都無運行。
祠堂畀人拆L咗,即係傳教失敗嘅證據啦,您仲好意拎出泥Show

沙文 發表於 2020/1/14 10:36

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=130283&ptid=6366][/url]

上主既聖殿, 都俾巴比倫人, 羅馬人拆咗兩鑊哩.....so what?
拆一個教區主教堂, 算係乜?

耶穌的聖殿已經唔係指磚磚瓦瓦既建築。
曱甴話齋, 「呢啲都係死物嚟」
各位不妨再對照主耶穌出世同升天兩個排場。
佢出世時慌死冇人知,派天使歌舞表現畀39唔識7牧羊佬睇。
但升天時場面冷清,我揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩;而係一片雲彩帶走我。
沙文 發表於 2020/1/14 10:44

你肯認真對照就好哩, 不過你唔曉對囉。

天使團為耶穌慶生時 (路加福音2:13)就嚇怕啲百姓:
「他們便非常害怕」, they were struck with great fear

所以今次唔咁高調, 只派兩個天使小鮮肉來送個訊。不要太擾民
當初佢老表同佢衝沖涼,佢老豆都有表下態:這是我的愛子,我所喜悅的。之後,見佢其實

根本唔係做默西亞嘅料,就冇再出聲了。
到10架7言,都係阿穌自言自語,佢老豆一句都費L事睬佢。咁就足見我嘅分析係有道理嘅!

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=130284&ptid=6366][/url]

唔使下下出聲既, 
耶穌死時:
(1)天變得昏黑無光, 如夜;
(2)怕係地震卦, 地都裂開, 大地震動,巖石崩裂 (唔知係咪連祖先既遺體都翻埋出嚟, 瑪竇話係聖人復活);

(3)至聖所的大帳幔,從上到下分裂為二。

人,一見地動和所發生的事,就非常害怕。
荷里活要拍這個埸面都要好多電腦特技先得。
人地同羅莎蓮搞野,最起碼你情我願吖!
你件耶邪神強奸人地啵,未經人地同意的啵,你有冇腦架?

leefeng 發表於 2020/1/14 13:34

欄去讀下加福音第一章先好返學人出帖講經哩。
乜忍都唔識。
睇見你真係撐都撐得衰過人?
呢件以色列黑鬼耶穌真係生都生得衰過人,一家大話精,大咗一樣招搖撞騙,呃 ...
leefeng 發表於 2020/1/14 13:54

你係咪月經失調, 咁很燥既?
大家再回想一下,當初佢老表同佢衝沖涼,佢老豆都有表下態:這是我的愛子,我所喜悅的。之後,見佢其實根本唔係做默西亞嘅料,就冇再出聲了。
到10架7言,都係阿穌自言自語,佢老豆一句都費L事睬佢。咁就足見我嘅分析係有道理嘅!

莫非你娶羅莎蓮,洞房過晚 (可能一早洞咗好多鑊),你老荳都係旁邊說:「這是我的愛子,我所喜悅的。」?
人地同羅莎蓮搞野,最起碼你情我願吖!

leefeng 發表於 2020/1/14 13:34

我諗沙文同羅莎蓮搞野時
羅莎蓮都曾講過: 好衰㗎你。。。。唔好哩。。。。唔好。。。咁

沙文不止無聽入耳,仲漀合合,勇往直前,直搗黃龖,咁算唔算鑑硬嚟

咯係喎,佢求我「深尐!」「唔准停!」「大力尐!」一時要瞓響度1時又要騎住我好難服侍 ...
沙文 發表於 2020/1/15 01:34

佢咁講, 即係話你插得唔夠深 (大短?), 無力 (軟賴賴?), 無氣? (郁兩野就話要抖?)
噢。。。。。。真無銀用

呢啲 user feedback , 說明服務係未及格! F A I L
冇法啦,出面應酬多,自然雨露難充足。我一直都有檢討咖啦
沙文 發表於 2020/1/15 01:49

學下亞巴郎, 100歲仲可以開實彈, 唔係用像膠彈, 海綿彈
高級模式 | 發新話題
換一個