返回列表 回覆 發帖

基督教宣揚殉道,支持黑暴

"救世主", "神父"都鍾意玩BB仔屎窟, 你要不要揶揄一下?
旁觀者 2023/9/16 01:27 提交

你一日不玩過屎忽便心情㤃惚
既然這帖講黑暴, 當貼些相關的。且看經上又如何說:

世上掌權的都是神命的,不可抗逆 ...............

提多书 3:1 你要提醒众人,叫他们顺服作官的,掌权的,遵他的命,预备行各样的善事。
罗马书
13:1 在上有权柄的,人人当顺服他。因为没有权柄不是出于神的。凡掌权的都是神所命的。
13:2 所以抗拒掌权的,就是抗拒神的命。抗拒的必自取刑罚。
昊暠昺 發表於 2023/9/22 10:03

呢位人兄講到要用聖經睇黑暴。
咁我又講幾句。

「13:1 在上有权柄的,人人当顺服(hupo-tasso)他。因为没有权柄不是出于神的。凡掌权的都是神所命的。
順服的希臘文是hupo-tasso。
在希臘文中, 意思是指「要有秩序」

中文意思的「順服」,, 是有叩頭, 跪低既意思。
希臘文中就有一個字是指這種情況: hupo-kouo,
這指在新約中在說子女對父母順服, 奴隷向主人順服時便用上。

保祿的「順服」没有用 hupo-kouo。
意思是叮囑門徒可以不hupo-kouo羅馬, 但不要用暴力來反抗羅馬的管治, 仍要hupo-tasso。

2019年的運動何以被稱黑暴? 真是暴力囉…(至少當時我覺得黑暴比一黨專政更恐佈)
參予的人還會為「暴力」合理化, 是被逼出來的! 進而貼金.....叫大家忍忍, 明天會更好咁講。

(經上不是這樣教導的)
錯用手段, 換來的, 反而是失去了民主。不用多講了

耶穌在福音中, 多處表態不是要用武力來對抗羅馬的…
一至三世紀, 羅馬還大力逼害打壓基督徒, 當時基督徒有没有玩黑暴?

從歷史來看, 基督徒不是把羅馬人趕走....反而是把羅馬人拉進了教會! 是一個對強權勝利成功的例子。
(當然, 過程是艱苦的)

其實民主....當人民吃得飽了, 多錢花了時便會自然想要的東西來。
當未吃飽時講一人一票有何用?
一人一票選出來的又是否有大本事餵飽14億人?
非不为也

实不能也

实不能够屌你基督老母a
上流寄生族 發表於 2023/9/22 18:58

你未屌人之前, 識多啲野先哩

公元132-135年, 猶太人發起第二次反抗羅馬人的起義, 稱為巴柯巴之亂 (雖然最終都失敗為羅馬兵團所滅, 使用過份武力清場)...當時基督徒拒絕參予這次起義。 因此加深了猶太教與基督教的分歧, 從此更對立, 唔岩key...

(這些都是歷史史料嚟, 唔係抽水嗰啲編劇)

2019年, 和理非與勇武派雖不同立場, 卻未見有割蓆。雖無落手掟磚放火裝修, 都在現場撐場。事後亦無讉責。
回覆  jimmychauck

神話順從當權的,
彼得話順從神,
明白了!

昊暠昺 發表於 2023/9/23 11:10

不, 你不明白

去看看伯多祿前書 2:13 說了甚麼
伯多祿的立場與保祿一樣

你一向都未知
咁除了 出14:14,其他都不關你們教徒事?都不是神的默示?不是,你說的?

出14:14  耶和華必為你們爭戰、你們只管靜默、不要作聲。
提摩後 2:14  你要使眾人回想這些事、在主面前囑咐他們、不可為言語爭辯.這是沒有益處的、只能敗壞聽見的人。
箴言 11:12  藐視鄰舍的、毫無智慧.明哲人卻靜默不言。
箴言 17:28   愚昧人若靜默不言、也可算為智慧.閉口不說、也可算為聰明。
箴言 23:9   你不要說話給愚昧人聽.因他必藐視你智慧的言語。
詩篇 37:7  你當默然倚靠耶和華、耐性等候他.不要因那道路通達的、和那惡謀成就的、心懷不平。
詩篇 39:2  我默然無聲、連好話也不出口.我的愁苦就發動了。  
摩 5:13  所以通達人見這樣的時勢、必靜默不言.因為時勢真惡。
亞 2:13  凡有血氣的、都當在耶和華面前靜默無聲.因為他興起、從聖所出來了。
傳 5:2  你在神面前不可冒失開口、也不可心急發言.因為神在天上、你在地下、所以你的言語要寡少。
昊暠昺 發表於 2023/9/25 10:24

呢啲正一係大排檔既炒雜碎....葡汁焗四蔬.....求其呢到執啲, 嗰到挪一渣...湊埋一碟就當係米芝蓮級小菜
很高興你形容聖經文句為大排檔既炒雜碎!
昊暠昺 發表於 2023/9/26 09:33

炒雜碎是那些cheap 厨師處理食材的方法
聖經就是咁樣嚟囉 ................ 呵呵呵~

就係因為咁,所以搞到話出口算數的神,在新舊約裡不對稱哎 ...
昊暠昺 發表於 2023/9/26 10:20

即使是鮑蔘翅肚, 落入啲屎厨師手中, 都被煮成一鑊泡
恐怕聖經裡嗰啲係塑膠 ........... 呵呵呵
昊暠昺 2023/9/26 11:00 提交

咁真花膠同塑膠你都唔曉分,咁你又真係鈍咗啲
講鈍呀,我認唔到喎,因為聖經講明神係揀選了世上愚拙(鈍)的。所以你咪當真花膠囉!

昊暠昺 2023/9/26 11:53 提交

天主揀你嚟反基,咁你愈鈍愈適合。
基督勸喻撇下一切,你有咩?
基督話要守要成全舊約律法,如不可吃豬,你有咩?

耶穌話信的人可叫山落海 ...
耶穌話信的人可手按病人治好他,你得咩?

昊暠昺 發表於 2023/9/27 09:34

醫療界都有60多個專科類別: 婦產科, 眼科, 心胸肺科, 腎病科, 心臟科.........(數唔哂)
你依家 指住個醫生話:
你識做白內障手術咩?
你懂換心咩?
你識換腎咩..
你識搞條神經佬咩
你能接生咩....

你質問得有啲白痴囉....醫生都各有所專。

基督徒就要個個能耍哂咁多種神蹟架咩?
又唔係我講,係你哋聖經講嗰喎!

你可以話聖經是廢的咪得囉!
昊暠昺 發表於 2023/9/27 13:58

所以我咪話你係#617煮花膠嗰主婦囉。
重點唔係「啲花膠廢」。

咁經上都講,有啲人係好似豬棚內的豬,唔曉分辨美食,或是豬餿。
有錯喎,事實係林鄭想把殺人罪犯押回香港以免走佬,
昊暠昺 發表於 2023/9/27 09:34

好似當年都唔係爭辯呢樣
你冇料到,扮嘜啫。我係實實在在按你們聖經來應付你哋的!

或許你夠膽的話,你咪承認聖經唔係神的默示, ...
昊暠昺 發表於 2023/9/28 10:59

你睇完老師#595講既, 有異議先好係呢到狗翕

(入壇不讀帖,!)
#595 咪就係狗翕囉!
昊暠昺 2023/9/28 13:05 提交

#595 是你無能力有反駁的「9up」
你連撐下飯蓋都乏力
回覆  昊暠昺

連修例內容嘅核心都可以搞錯講錯,家陣電腦打字打咁多你都可以打錯,其實你知啲乜?你講清 ...
jimmychauck 發表於 2023/9/29 22:15

係囉,...一, 二百年前史事搞錯唔出奇
才是三幾年前, 弄得熱烘烘的社會事都搞錯!

所以, 佢對幾千年前的人在經書講乜.....搞錯哂....(但又死都唔認, 又唔知)
我依聖經白紙黑字的抄下來,就是依原文的意思,我又沒改沒增沒減的,

昊暠昺 發表於 2023/9/29 11:37

所以, 你只係60年代既碼頭咕喱嚟

只係將啲貨搬嚟搬去, 根本唔需要知道個箱裡邊係乜貨嚟

你將「聖經白紙黑字的抄下來,就是依原文的意思,我又沒改沒增沒減的」亦只係搬字。
你根本唔知啲字講乜
*【有真名了!全城搜尋爆眼女~姚嘉穎】*
相中女子 *爆眼女~姚嘉穎* 自8月11號受傷入院後便一直匿藏,根據 ...
leefeng 發表於 2023/9/29 23:13

挑....呢啲係臉書左抄右貼既垃圾你當堅料??

同當年話爆眼, 太子站打死人地鐵運屍, 掟學生落樓, 女生警署群姦...既「新聞」一樣咁既級數嚟

你簡直係和尚笑光頭,
篤屎話榴槤臭

所以, leefeng 只是一pat藍屎
.
根據可靠消息指
leefeng 發表於 2023/9/29 23:13

說不出來源既消息。。。。。有幾可靠??
(無腦)
高級模式 | 發新話題
換一個