返回列表 回覆 發帖

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

無做過就唔驚啦,資訊咁發達,屈都無咁易屈到你。

最弊教會身有屎,又想噴香水遮臭味,弄巧反拙。
...
抽刀斷水 發表於 2023/7/29 13:00

有做過既當然要認, 最弊係俾人屈。
好似唔少三, 四線既女星仔都話同邊個邊個大星有緋聞, 有過路, 搏上位唶.
你成日以為我係反基,其實我真係慕道者黎架,仲誠心過啲假信徒。
抽刀斷水 發表於 2023/7/29 13:01

黑曱甴變藍?

是保祿, 還是

華麗轉身?
所以就話創世紀唔適合用黎形容宇宙囉,你仲讚好佢可以三言兩語交代哂創造細節喎,個宇宙幾大都完全 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/31 14:51

??
我有講過啲咁嘅野咩?
回覆  beebeechan

回覆 115# beebeechan

??
我有講過啲咁嘅野咩?

89樓
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 14:19

你睇清楚啲, 我係咪話「你仲讚好佢可以三言兩語交代哂創造細節喎,」

你條接收天線都係山寨貨? 收得咁屎既?
其實係

不過有唔同的地方
就係
民主選舉中,被批評攻擊的對象係「候選人」,候選人都係人黎

而天主教和基督教呢,就係全能全知全愛的神,或受到全能全知全愛的神疪護下的信徒
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 14:35

你呢個論點我一早又反駁過架喇, 不過當時你未入壇,
你入壇又無趴下帖。

既然人唔係「全能全知全愛」,, 所以就更加唔會明白有「全能全知全愛」既神的做事方式。
當日我用比喻:

又話消防員係救山火既, 點解係去放火!?

(你唔識野就收聲喇
你唔明點解神會容許罪, 苦難存在
你以為係唔好既野, 其實又係好既)
你搵日真係被人拮下屎眼,睇下呢個苦難幾咁美好?
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:07

呢到有個旁觀者成日拎呢句:

「信的人必有神蹟隨著他們。就是奉我的名趕鬼、說新方言、手能拿蛇、若喝了甚麼毒物也必不受害。手按病人,病人就必好了。」《馬可》16:17
好似個個基督徒都要有呢啲大能咁。

當我話天主會用人眼中不好的方式來帶出好結果。
你依家咁講:
「你搵日真係被人拮下屎眼,睇下呢個苦難幾咁美好?」
以為所有不好的事, 壞事, 罪惡都會有好果
其實都一樣咁幼稚
「塞翁失馬,焉知非福;塞翁得馬,焉知非禍」嘛,神存在與否根本無影響。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:46

咁塞翁既福福, 禍禍....係隨機產生, 或是早有安排既呢
「塞翁失馬,焉知非福;塞翁得馬,焉知非禍」嘛,
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:46

用咁既心境嚟睇苦難, 未嘗不是好角度喎

有信仰既人(基督教就係勒)都係教人咁睇
咁又唔駛天主,您都做得到!拎支機關槍入幼稚園掃死班嗹仔可能其中有一個將來勁過希特拉。咁做救咗幾十億 ...
沙文 發表於 2023/8/2 01:06

你唔好成日卦住希特拉喇(咁很負面睇野)
班靚仔中唔俾會有霍金, 以民為先, 讓祖國富起來既習大大, 將潛水運動發揚光大既教練.....發明太陽能汽車既未來科學家, 仲勁過阿MUSK
希特拉又未必負面。可能elon musk或者教宗嘅阿敏本應在一次街頭劫案中死於一個猶太賊佬之手,但這儉猶太賊 ...
沙文 發表於 2023/8/2 03:08

你呢啲佈局, 係要全知先可以喎
可惜.....你唔係
be optimistic都得啫,凡事向好嗰方面睇
沙文 發表於 2023/8/2 03:37

雖然塞翁失馬, 不知是福是禍
但..最好都係唔好失馬
be optimistic都得啫,凡事向好嗰方面睇
沙文 發表於 2023/8/2 03:37

咁阿抽水就會話你好很阿Q
唔失馬可能又會變咗咁呢?

世事嘅嘢好難講, 如果係全知就唔使考慮信唔信教啦. ...
沙文 發表於 2023/8/2 04:23

你都承認你唔係全知..所以係咪應考慮下信全知過嗰
claimed to全知, 未達標
沙文 發表於 2023/8/2 05:37

你知個「標」係邊咩?
挑,無信仰/無神都可以咁睇既話,咁要個信仰/神黎教人做乜?

最弊係有個全知全善既神响度,有苦 ...
抽刀斷水 2023/8/2 09:55 提交

你呢啲有點係 over-simplify 喇。
有信仰/無信仰既人會屙屎,咁要信仰嚟做乜。

有信仰與信仰less的人,還有唔少不同既。
不作無聊之事,何以遣有涯之生吖嘛
沙文 2023/8/2 12:57 提交

係人都知此生有崖,
你唔知既就係去崖邊既時候係點。
好似股市咁,去到阻力位勒,係牛?係熊?或是牛皮
係人都知有崖咩?我唔記得聽邊個講信乜乜就有永生添。好在得您提點,我爭尐落踏 ...
沙文 發表於 2023/8/2 18:12

咁你真係要睇睇係在「聽邊個講」囉....
係人都知有崖咩?我唔記得聽邊個講信乜乜就有永生添。好在得您提點,我爭尐落踏 ...
沙文 發表於 2023/8/2 18:12

嗱, 好似黑暴後, 啲黃絲話香港失自由, 無訴求.....惡安法超越香港法
所以走得就走....移民潮起。

經上創世紀就一早講咗原祖之後的人, 都要在世上受苦受難, 做到隻積咁先有兩餐...
唔知點解啲人又反而唔肯離開這世界, 死都想留低咁呢?

所以貴教經文唔能夠引起我嘅共鳴
沙文 發表於 2023/8/3 01:11

你冇共嗚但好有興趣就真
「聖經錯謬補遺」呢個論串, 你發帖最多。反映你既內心
我從來未聽過Elon Musk咁樣呻
沙文 發表於 2023/8/3 01:11

都辛苦架, 
為咗爭個市場佔有率,擸多幾桶金,  幾十歲人仲要出嚟同人隻揪, 你估好自在咩

(佢有個優勢就係被打爆春袋都唔驚, 佢好少用。佢對手就有個人妻要招呼, 忌下忌下)
高級模式 | 發新話題
換一個