返回列表 回覆 發帖

[原創] 問世間情是何物:宗教神職人員獨身的不同理由

挑咁好多公司開新market都叫人去山旮旯做開荒牛,我有幾個朋友都係咁,唔通做高管就唔好娶老婆

呢啲佢哋自 ...
沙文 發表於 2024/1/22 07:00

去山旮旯唔一定係做開荒, 做主管小皇帝
係唔夠人手唶。
回覆  beebeechan

雖然過癮好多, 但都要返工搵錢㗎嘛, 咁咪順便返下屋企交人囉 ...
沙文 發表於 2024/1/22 07:09

神父獨身, 唔使「搵錢養家」,, 更唔使「交人」。
你公司升主管都唔會搵個成日要返屋企睇細路既女人, 一年半戴又話請產假一年半。點瞓到身落公司到啊!
神父獨身, 唔使「搵錢養家」, 都要做彌撒㗎, 咁咪順便返屋企交人囉有咩問題 ...
沙文 發表於 2024/1/22 08:43

神父去山旮旯地方, 就係為山旮旯既人做彌撒...做乜又要返屋企做?
你翕乜spring summer autumn and winter
你唔去唔緊要, 但係可唔可以畀寶貴意見我, 妳話我叫羅紗蓮陪我去好呢?定係susanna好呢? ...
沙文 發表於 2024/1/23 10:42

我又唔係問你會唔會去
係質疑你老婆會唔會跟你去。
你唔可以代老婆答, 唔通你可以代替佢大肚生仔咩
我明白並唔係所有神父都有沙神父咁嘅底氣咁樣問, 但係今日我心情好, 免費畀份proposal各位教友。
我有個fri ...
沙文 發表於 2024/1/24 06:57

做commercial diver 與有老婆, 無衝突。

不過要做接近神的工作就同有老婆有衝突。

講講舊約中兩個片段

(1) 出谷紀19章, 天主要以色列人聚集在西乃山下聽天主頒佈十誡。
之前天主吩咐梅瑟:
上主向梅瑟說:「你到百姓那裏,叫他們今天明天聖潔自己,洗淨自己的衣服。.........他向百姓說:「到第三天應準備妥當,不可接近女人。」(即是指不要扑野, 老婆都唔可以扑)

(2) 撒慕爾紀上 第二十一章
達味和手下逃難, 飢餓, 逃到大司祭處, 求食。
5 司祭回答達味說:「我手中沒有普通餅,只有聖餅;但是你的僮僕們戒絕了女色沒有?」
達味回答司祭說:「當然,我們戒絕了女色,我出征時,僮僕們常是身潔的;這次上路雖為了俗務,但今天他們仍是身潔的。」

只是普通百姓, 不是司祭都要禁慾來近神。

這是天主定的...要親近天主時要色戒, 淨身。
神父日日都要主祭, 在山旮旯更加無人交更, 咁帶埋老婆都要佢守生寡囉?

你可問點解要咁?

打個比喻, 香港要當問責司長都要求不能有外國國藉, 要中國藉喇。
有外國藉與當司長能力有關係嗎?
即使無, 都要咁。。因為中央亞爺話事。
再按
你都講咗, commercial diver 好搵錢,
老婆睇錢份上, 有得買Versace...扑少啲都可以。
你份人工雞碎咁少又要去咁遠, 女人唔齮齕就假。

神父....無人工架喎!
耶肋米亞書中仲有一段, 可以睇到教會要求神父獨身的原因.....
(下期再續)
您咁舊約,咁耶穌黎做乜L嘢?

沙文 發表於 2024/1/24 11:15

你都知出處喇:

「你們不要以為我來是廢除法律或先知,我來不是為廢除,而是為成全。

耶穌不婚, 不娶....其中一個原因是「成全」舊約中的一個許諾。(即將會講講既耶肋米亞書)
你咁舊約, 咁又同你講舊約喇, 請問利未支派猶太佬係咪冇老婆㗎?學足利未支派就成全晒先知同律法,咁就包冇死錯人啦
沙文 發表於 2024/1/25 10:22

肋未人是可娶老婆
他們輪班在聖殿開工....一年分十二班, 一班一個月
聖殿內埸, 至聖所.....女人係唔入得架喎
即係當值那個月係食齋既。(有無食自己就唔知勒)

B按:有啲似 commercial diver 住係個鐵罐內咁
..
點解你買屋又唔畀原業主一年回購權
沙文 發表於 2024/1/25 10:22

我哋偉大的祖國既房屋產權法都寫明, 土地是國家所有, 人只有有期限使用權, 一般是70年。
所以, 係無「買咗間屋」這回事
回覆  beebeechan

咁咪得囉, 為咗成全律法, 神父都係照咁樣on shift, 問題圓滿解決 ...
沙文 發表於 2024/1/29 06:04

最弊第一班係你, 第二班係你, 第三班都係你....
莊稼多工人少....耶穌年代已經缺人
唔係啩? 你又話福音好L受歡迎, 耶穌時代已經行閒閒地幾千人聽道理, 企都冇訂企

一旦開咗婚禁就大L把人爭住 ...
沙文 發表於 2024/1/29 07:12

咪係囉, 坐滿哂山頭, 都係得12條友派餐
波音777客機, 坐396個客都有13個空中姐姐少爺服待哩
嗰啲人食咗五餅二魚就會信, 信左會做埋派餐㗎嘛, 神父就係咁樣嚟㗎啦, 如果話唔夠神父嘅, 咁咪即係福音冇你 ...
沙文 發表於 2024/1/29 07:48

少,,....你食咗空姐派嗰份餐, 會唔會就趌起身幫手派餐??
少,,....我坐響aisle seat, 成日都有幫空姐pass trays過去畀middle and window seat嗰啲茂利㗎啦
如果我唔 ...
沙文 發表於 2024/1/30 08:46

呢樣野唔需要你「趌起身」喎
唔需要啫, 但係為咗表示禮貌以及空姐的吸引力, 我都有
沙文 發表於 2024/1/31 05:12

空姐係唔想, 有時都唔會俾你幫手,
一陣你論論盡盡倒瀉盤野就要入佢數。
你咁嘅論盡樣,解句經都解都甩甩漏漏嘅, 空姐就梗係唔敢畀嘢你做啦.
我唔同㗎嘛 ...
沙文 發表於 2024/1/31 05:43

我同你解經,真係幾論到盡架,
至少唔會一句睇漏尾幾粒字
尾幾粒字未必要㗎嘛, 好似派餐咁, 有啲人唔要飲咖啡\茶
空姐唔會話”唔得!我一定要畀你!”咁L惡死㗎嘛, 咪 ...
沙文 發表於 2024/1/31 05:57

個空姐係susanna...咁講「”唔得!我一定要畀你!”」....直頭係upgrade

B按
susanna係長榮航空,唔係國泰。
FYI:
This is a true saying, If a man desire the office of a bishop, he desireth a good work.         ...
沙文 發表於 2024/2/3 02:34

打個比喻 , 好像電玩...要升喱打大佬就要在level 1 時搵兵器, 充能量, 找防護衣。。之類先可以升級打大佬, 唔係實被打柴。

無錯, 早期教會没有不許主教 , 教宗, 神父不婚。
嘦不娶多妻。呢個level (弟茂德前書講既) 易。
不過, 要升上一級就要加強裝備。。。。保祿在格林多前書第七章就講咗要乜: 獨身就係最好既。

所以「治國, 平天下」係升喱, 唔止「修身, 齊家」咁低喱。
這亦完美契合天主造人的次序。先造麻甩佬,麻甩佬冇老婆,那就是格林多,天主見那人獨居不好,整條女畀佢歎 ...
沙文 發表於 2024/2/3 10:48

咁在創造過程中, 都先地球, 後造大光...
造咗植物先造太陽

教咗人點打大佬先唔得咩
大光係恆星,並非太陽。若大光就是太陽,點解唔話造太陽?宇宙中大L把比地球、植物較young的恆星
同一本boo ...
沙文 發表於 2024/2/3 13:03

太陽系以外的恒星, 地球人係叫「星星」。

B按:落咗水底就你叻, 天上野你好屎。
高級模式 | 發新話題
換一個