返回列表 回覆 發帖

我是基督徒 護教者 希望可以幫助離教者回到教會

不等於,是等於全都能做/造。

咁,佢能否造出另一個自有永有的神呢? ...
昊暠昺 發表於 2023/6/14 09:06

能做, 與不做...你未曉分別?
事不為也, 非我不為也, 事我不為也
...

講就天下無敵, 邪教一遇到質疑, 就立刻龜縮.
你爺爺都叫過"天主"出來嘆下爺爺支擂漿棍, 牠够膽蒲頭咩?
屁眼教主叫佢跳崖, 就話唔准試探; 叫佢"顯神跡", 就龜縮話"永冇神跡

旁觀者 2023/6/14 23:10 提交

耶神,你有本事就行出嚟……

呢到有條友仔成日咁嗌,神唔敢做就唔係堅嘅!

睇到講開撒旦引誘耶穌:如果你係天主子,就係呢個高塔(唔係懸崖呀)跳落去啦,天使實會接住你。
耶穌既回應係唔睬撒旦。

既然耶穌都是如此反應,我哋平信徒對反基仔呢啲題問, 都應該是「睬你都傻」。

用個粗俗啲既比喻。條猥瑣男在街上對三唔識七既靚女講:如你對波係真既,無裝假狗無隆胸,有本事就露一露波,等人睇下搓下,做唔到就係假野啦!

個女係咪「睬你都白痴啦』
神能夠造出另一個自有永有的神,只是佢不造啫 ................. 嘩,真係好好笑呀! ...
昊暠昺 發表於 2023/6/16 14:00

你嗰個「自有永有的神」是由另一個神「造」出來的話, 他已經不是「自有」哩。
你諗野.........亦幾令人發笑

我就不「嘩.....」了, 因為你這類不會思考的反基,  見怪不怪矣!
知道了,你個全能神是不能創造另一個自有永有的神。

多謝解答!
昊暠昺 發表於 2023/6/21 09:16

在#276你大講邏輯矛盾。
到你講野時就唔使邏輯。
天主就要做啲唔合邏輯既事嚟討你歡心咁?
雖然天主亦做過不合常理邏輯既事,不過唔會為你而做。
知道了,你個全能神是不能創造另一個自有永有的神。

多謝解答!
昊暠昺 發表於 2023/6/21 09:16

你以為「不會」就等如「不能」..又會不會直接了一點?
正如, 版上的潛水版友没有出聲反對你, 没有說你白痴.....就是在贊同你咁?
不出聲說話的就是啞巴?
判斷事情的真偽,有個好重要的準則,叫
Extraordinary Claims Requires Extraordinary Evidence

如果我 ...
Guest from 202.73.1.x 發表於 2023/6/21 19:32

有問:
(1) 甚麼才是extraordinary evidence? 條件是怎樣?
(說真了, 還是evidence 你聽不聽進耳而已)
你葬了一個人, 打開墓時, 卻是空的.....
死了的人.....在你面前出現, 會說話, 會進食....還不是 extraordinary?

(2) Extraordinary Claims Requires Extraordinary Evidence....那一白痴的宣稱便要白痴的証據?

無中生有.....無喇喇就有...算不算extraordinary claim?
宇宙就是這樣生成, 但天體物理學者也只用普通的熱學定律來說:就是這樣!
很 ordinary claim
回覆  beebeechan

耶穌沒有復活,你被耍了!
dior13dior13 發表於 2023/6/21 21:09

耶穌沒有復活.........算不算是extraordinary claim?
這種東西,誰要相信?
dior13dior13 發表於 2023/6/21 19:48

你正是「這種東西」 (哈佛校友?)

本來想留待那位匿名遊客111.81.190回答你, (不是那個遊客202.73.1)
但兩日未見縱影, 唯有我說說。

比如說 .......................

足球是圓形
排球是圓形
籃球是圓形
以上皆圓形,毫無錯誤,圓形沒有問題。可是若說 ……
欖球是圓形,這是明確錯誤的

這個是你梗要把「球」套上了是「圓」的定義。
不是圓的球, 不止欖球,有羽毛球, 曲棍球, 氣球。

欖球叫球..没有問題, 因叫的人不是用「必是圓」這個定義。

同樣, 你對「全能」也以為是「甚麼都要替你做」,, 不做, 就不是全能?

神..不做一些事, 不等如祂「不能做」,, 與「全能」無矛盾。
如祂知道A君被殺,祂能阻止嗎?
如果祂阻止,那麽祂所知的A君被殺是錯的。
換言之,祂的一切變動,都說明祂全知是假的。
若全知是真,也就是祂不能變動一切,也就是祂沒有自由意志!
昊暠昺 發表於 2023/6/20 09:51

「如祂知道A君被殺,祂能阻止嗎?如果祂阻止,那麽祂所知的A君被殺是錯的。...」
没有「祂阻止」,, A被殺是否會實現了?
預早知後果, 以行動改變結果, 不等如不是「全知」。。

你經常「走學」, 入壇又不讀帖, 上邊的#236老師早講過了。
(然後又話老師未教過?)
236嗰個腦屍啫!咁佢改變結果,係預先知到呢?還是預先没知道!

如果係預先知道,唶係没所謂改變,所謂 ...
昊暠昺 發表於 2023/6/22 00:20

全知...只能知一個結果咩? 例如: 你可以全知隻老鼠所得到幾個結果。

你唔想隻可愛米奇老鼠走咗去貓口.....干擾咗老鼠既走向,...唔等如你没有了全知喎, 事實是「很知」
如果係耶穌親自向全世界的人顯現, 就係 extraordinary evidence
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:17

是否要每年都顯現一次, or 每十年一次?
因為2023年是 extraordinary evidence時, 到2093年的人, 便不是extraordinary, 因佢地無見過? 只靠文獻, 口傳。(假的, 當係70年前的人寫, 僅此而已, , 不科學!)

2000年前的耶穌, 好可能係類似現代的李洪志(法輪功創立人), 楊向彬(自稱女基督)之類似的人
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:17

這個是不是extraordinary claim?
where is the extraordinary evidence?
不信要落地獄的神

經上是這樣說嗎?
another extraordinary claim!
咩叫extraordinary evidence, 起碼可以比一個後人可重覆驗證的機會, 或者一次過比全世界大部分的人睇到
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:43

可「重覆驗証」就是extraordinary evidence 必要條件?

一個咁既炸彈就可以炸死十幾萬人..呢個係extraordinary claim...
都係靠一堆文獻, 紀錄証明係真。。。
唔通要重復一次?
至於唔信神要落地獄都無問題, 但唔可能係一個愛世人的神囉

Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:45

神愛世人, 但唔會愛罪人
當你要做罪人時就弄掉了「愛」,, 唔愛既野, 唔係掉咗佢咩, 留住做咩?
落地獄, 係因為你做咗罪人, 無咗再被愛的原因。。。唔係因為你唔信。

聖經大部份篇幅都係叫人唔好當罪人, 唔做惡事, 唔係只叫人「信」耶穌
慕道者讀經時間:

羅馬書3:23 因為世人都犯了罪,虧缺了神的榮耀。
約翰一書1:8 人若說自己無罪,便是自 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/22 02:23

慕道時間

係醫院, 入去住既個個都係病人哩, 唔通去渡假咩
肯做手術, 食藥, 聽話治療就會好番。
(好多時都聽到有人話: 我無病, 唔使睇醫生, 唔使入院....!)

人係罪人呀, 肯聽話悔改咪有希望囉
(咁希望點嚟? 聽邊個既話?)
你就好故意咁斬走咗羅馬書3:24呢句:
所以眾人都因天主白白施給的恩寵,在耶穌基督內蒙救贖,成為義人。

甚麼是「在耶穌基督內蒙救贖」??
不信耶穌 但有努力想做好人的....會不會也已「在耶穌基督內」??
你想話全知唔知最終結果嗎?

佢唔知就非全知,佢知即沒改過!
昊暠昺 發表於 2023/6/22 09:45

點會唔知你既結果呢, 高高在上的神, 無論你呢隻老鼠點運用你自由旨意, 佢都知你既結果係點
如果你話神試唔到
只有四個可能
1) 神不愛世人, 或
2) 神不是全能, 或
3) 神刻意向人類隱藏 / 無意讓人類看到, 或
4) 神不存在
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 16:04

呢啲都係extraordinary claims
唔該拎出啲 extraordinary evidences
第二, 人不是全能, 所以不能樣樣都試, 但神是全能
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 16:04

既然你知人不是全知, 不是全能
就唔好成日要神依你啲「不是全知, 不是全能」方式來諗野, 行事

即係你唔係有幾百億身家既大富豪李先生
你就唔好過啲大富豪, 暴發戶既生活方式
高級模式 | 發新話題
換一個