返回列表 回覆 發帖

慶祝 leefeng 死左,離教者之家從此太平。

beebeechan 真會講笑。英美模式的確有其優點,但也有缺點。比較上,我比較推崇英國的內閣制,認為內閣制優 ...
哈佛專家 發表於 2023/9/18 22:46

有這麼多種民選制度, 便說明没有一種制度是完美的。
不需要急急破壞現有的
現時香港的選舉制度並不民主
哈佛專家 發表於 2023/9/18 23:49

不求完美的民主, 只求有進步, 有改善, 所謂:「袋住先」....不過, 當年唔好賣
2019開始時香港嘅主要訴求係撤回逃犯條例維持status quo,政府倒行逆施,才激化市民不滿,醒悟及更激烈嘅訴求
jimmychauck 發表於 2023/9/19 00:54

仲好意思拎呢樣嚟講!
當初修例目的, 只係為那死者取回公道, 要把殺害了她的罪犯送回當地接受法律制裁 。
有人把羊頭掛起, 明明是在賣羊肉, 但人就話檔主明日必會賣狗肉。個羊頭只係掩飾, 所以唔俾檔主開檔!
(這裡, 是誰先做了「小人」??)

全世界的罪犯引渡條例, 首要是被引渡者所犯的罪是兩地都認為是嚴重刑事罪行。
國際間都同意政治罪名不會 是受引渡罪名之列。
你用呢種"XXX都XXXXX ...
李柱銘由198幾年開始做民主工作,當過去三十年香港民主運動係死嘅?2003年反廿三條,2012年反國教,2014年佔中,2016年魚蛋革命,前後十幾廿年,咩叫"一日中了六合彩"?
jimmychauck 發表於 2023/9/19 00:54

香港在英國殖民地統治了一百五十年。前130年完全沒有民選。立法局成員都是委任。港督唔使講啦係倫敦指定。港人無聲出。係獨裁。那時港人無異議啵。

點解一聽到回歸就要講民主唔要獨裁?
所以問題不是出自甚麼制度,實在是由那人來獨裁。不要中式的獨裁。經歷過1949,引蛇出洞,文革、大躍進的猶有餘悸唔出奇。

講真了, 普選問題的政治實質, 就是不願意接受中國對香港恢復主權的事實。不願意接受中央對香港的管治權是中央不能妥協的。根本就無可討價還價的餘地, 無偈傾!
香港嘅選舉制度,從來無法讓主流民意主導施政或輪換權力,這是所有正常外國民選制度都做到的。
香港選舉制度,本身就破壞左,或不含民主制嘅主要元素,你以為其可以與其他"有缺憾不完美的民選制度"比較,乃為類比錯誤。

你上邊都識講孫中山時中國還兵荒馬亂,不能推行全國民主。要慢慢來。
90年代至今日的大陸獨裁亦未至民不聊生,未至於要換人換權,民主又不可以慢慢來?
你用呢種"XXX都XXXXX ...
仍是問,我指出低智粉紅前言不對後語,有咩問題?
你用咁多錯誤觀念出黎,係希望我見到自己觀點有咩問題?定為拗而拗?

呢到有班低智藍屎, 花生米當擂漿棍....都唔等如你講既就會係全對。
你無需再偷換概念,香港嘅選舉制度,從來無法讓主流民意主導施政或輪換權力,

香港自開埠以來就未曾有過民主普選, 仲要雙普。
一樣享有安定繁榮啵。
唔知點解一定要2017年就要落實。
jimmychauck 發表於 2023/9/19
2019年示威演變如此嚴重,幾乎單純係2014年佔中積落嘅巨大民怨嘅反噬。

政府倒行逆施,才激化市民不滿,醒悟及更激烈嘅訴求

這種是pretend to be the victim 既功力嚟。
有點是上梁山當匪都是「逼」
以「受害人」來把過錯合理化。

B按: 分析北宋當時的政治經濟,社會法制,宋朝這個時代不管是社會,還是法度,都是比較健全的,而且生活也沒有到民不聊生的程度,根本不是「逼上梁山」。
百幾年前黑人、女人都冇投票權,宜家咩年代?一天都飛機,一人幾部手機,仲想用倒退嘅標準去為一個用剥奪選舉權去掠奪經濟利益嘅集團找說詞?
jimmychauck 發表於 2023/9/19 17:16

那麼, 到那日滿天都是火箭, 飛彈, 街上都是裝甲車, 荷鎗實彈的軍人....那「民主, 自由」便是倒退了的標準? 不可以懷念過往的日子?
回歸中國,共產黨話事,你直接啲講咪得,唔洗咁多粉飾。膜拜揸槍嘅人嘛,一早講左。
jimmychauck 發表於 2023/9/19 17:16

相同既亦是殖民地統治期間, 英國話事。
(有需要時一樣會楂鎗)

不過, 黑暴期間就有人高舉殖民地香港旗幟, 好懷念咁。
市政局是香港在1883年至1999年間運作的市政機構,自1936年起成員開始以民選方式產生

英國1842年便管治香港。
1936年才有少許民選...(成一百年後囉)

市政局只係管市政, 唔係管治政府既機構。

我咪話香港, 有民選這道菜, 亦只是在大英統治的晚期才上菜到檯上。
(西方國家懂得有民主政制..是18世紀便有的....就是不給你這些殖民地享有!)

中英談判期間也出現過這是英國的「陰謀論」, 故意埋下「民選」這個玩意, 食過好野便不想再粗茶淡飯, 待回歸後便來發作! (當年, 你出世了未有?)
民主指數是由經濟學人信息社編制,解析世界上167個政權的民主程度的指數。該指數衡量了五個指標:選舉程序與多樣性、公民自由、政府運作、政治參與和政治文化

民主指數這個將「民主」量化了, 可以拿來作比較。
是科學,客觀。

但仍有不可靠的一面。
正如, 何謂「美」女, 西方東方標準不同。 西方男人要大胸。
東方美女要瘦,

東南亞偏遠部落中, 長頸才是美女。

晚清時紮腳才是美

民主指數是《經濟學人》將他認為就是民主的尺放到其他地區上。不依他的就是不民主, 極權國家。

不竟, 「民主」還是很難客觀地量度的。
回覆 547# beebeechan
咁你即管指出我錯嘅部份更正我。

你不是見我一步一步地向你解說嗎?
(歡迎你不同意時也理性地反駁)
我要講嘅講完,你呢種標準低到唔值得同你討論呢題。

民主, 一個主要元素是要聽不同意見, 不仇視不同見解的。
不同意見也可自由發言。

你這態度, 豈不是與中央對泛民的相似?

以民主指數來量你, 你的得分也不會高。
與你這民主衛士身份不相稱矣。

(曱甴最為人垢病的正是以不民主的手段 (堵路, 影響民生, 私了, 裝修)去爭取民主)
民主已在中共廿年制度侵蝕下不停倒退,

拜嗰啲成事不足, 敗事有餘既民主鬥士所賜囉

醫生俾3日退燒藥你, 你一次過食哂佢.......健康唔倒退先奇, 仲衰過感冒發燒
回覆  beebeechan

類比錯誤,話事的英國本身係一個民主國家,為最早的君主立憲國。

jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:05

問題正是...英國本身有民主, 亦知民主是好東西,
就是不給你殖民地:香港

相反, 中國民主指數咁低, 墊底咁話.....咁邊到會曉俾特區民主呢?
佢自己都無!

2021年香港民主指數:5.6
中國:2.21
(俾多你一倍既自由民主)

都咪話唔係一國兩制喇
你大可反駁主要觀點,不過你冇,反而直接去第尾三層。
jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:05

咁我見你去到第尾二層添

唔洗講咁美麗啦,跟我講一次,好似共產黨咁講,"西方式民主不適合亞洲"

咁又真係唔係無道理架喎

台灣民主指數, 排名首十, 東亞之首

呢啲係咪成熟既民主嚟?

(應該係, 因為咁都可以容忍)
民選叫陰謀,其實你心底係話香港人不值得,沒權擁有民主,你呢啲價值可以直接講出黎。

中英談判時, 你真係未出世
(出咗世都未戒奶嘴)

對當時的陰謀論不懂來龍去脈
咁唔成熟,俾你揀你住台灣定中國?黃安果啲用晒腳投票啦。
jimmychauck 發表於 2023/9/19 23:30

咁疫情過後, 香港人北上消費, 深圳福田商場旺過尖沙咀, 用腳+$投票啦
(呢啲人, 當中有無當日百萬人上街遊行訴求既呢)

B按:聯想起經上說耶穌騎驢進入耶路撒冷時,群眾舖哂紅地毯咁歡迎。
幾日後喊住叫釘死耶穌既又係呢班人。
說明群眾意向是可被操控的。
不要拿百萬人上街來振振有詞。
高級模式 | 發新話題
換一個