返回列表 回覆 發帖

慶祝 leefeng 死左,離教者之家從此太平。

咪即管睇係當日係邊隻乜柒香港野都唔識嘅顛狗出黎吠先囉。

話題要轉了嗎?
回覆 246# leefeng
係囉,你根本冇道理可以講,只能企圖用圖辱人。咪俾人見識吓你嘅低水平囉。
回覆 248# leefeng

少爺擺明冇道理可以講,自己都認。
回覆 252# 抽刀斷水

唔打緊,最近本壇都冇乜其他娛樂。
回覆 258# 旁觀者

汝能閱乎?乃李瘋曰,少爺者李瘋,干吾什事?
回覆 264# 上流寄生族

早幾個星期一早答晒係,港共中共都話我係,仲叫你幫我揾退藉方法,你不長記性要到幾時?你56KB速度?
回覆 263# 上流寄生族

卿非佳人,難言佳人理。
回覆 273# 旁觀者

我係中國人係客觀事實,政府說了算,並不用你厚了臉皮說三道四。如果我冇中國藉麻煩你即刻同英國政府講聲,我呢啲無國藉BNO持有者即刻入英藉。
jimmychauck 發表於 2023/9/2 05:25

回覆 274# 上流寄生族

我當然是中國人,你的閱讀理解是有什麼問題嗎?
回覆 277# 旁觀者

中國時事,只見共產黨殘害人民,仲糾結喺啲幾十年前嘅野做乜春?居心何在?
你係咪話李家超習近平等唔係中國人呀?
無力反駁事實嘅癈柴,俾你識埋巴魯坦星古文都淨係識耍嘴皮。

話題要轉了嗎?

回覆 280# 上流寄生族
首先,請問你閱讀理解有什麼問題?

我反共何來反中?
霸州涿州洪水聽過沒有?
為什麼你不知時事,卻奇怪別人反共?
回覆 282# leefeng

你話李家超習近平唔係中國人,因為佢地話我係中國人喎懞丙。
乜共產黨近年來有殘害你冚家咩?有令到你jimmychauck冚家鏟?
如果冇,你拎共產黨幾十年前嘅野來挑釁做乜春?居心何在?
leefeng 發表於 2023/9/11 06:43

乜基督教近年來有殘害你冚家咩?有令到你契弟冚家鏟?
如果冇,你拎基督教幾百年前嘅野來挑釁做乜春?居心何在?
乜美國近年來有殘害你冚家咩?有令到你契弟冚家鏟?
如果冇,你拎美國百年前嘅野來挑釁做乜春?居心何在?

俄國意欲侵佔中國東北而取得遠東不凍港,於是聯合德意志帝國法蘭西第三共和國出面要求日本放棄遼東半島,即三國干涉還遼。日本最終與清政府簽訂《遼南條約》歸還遼東半島。

於1902年4月,俄清訂立《交收東三省條約》。條約中確定俄軍將分三個階段撤兵滿洲,以六個月為一階段。[12]然而,俄國只在第一期履行約定撤兵,於1903年4月第二階段撤兵期限時違反約定,更於1903年4月18日告知清廷外務部另提《七項撤軍新條件》,其中有「列強勢力不得進入滿洲」、「俄國參與北滿行政管理」等變相侵呑滿洲的條款,並重新出兵占領瀋陽。其後,俄國沙皇設置「亞東大都督」,任命阿列克塞耶夫為遠東總督統治滿洲。[12]
在接到《七項撤軍新條件》的第二天,清廷外務部官員將俄國《七項撤軍新條件》的內容透露給日本駐華外交官。日本與俄國進行交涉,要求俄軍撤退,但遭俄方拒絕。1903年日俄談判破裂。1904年2月6日日本向俄國發出最後通牒,並宣佈斷絕日俄外交關係。1904年2月8日,日本海軍在未宣戰的情況下攻擊停泊在旅順港的俄羅斯旅順艦隊。2月9日俄國對日宣戰。2月10日,日本政府亦正式對俄羅斯政府宣戰,日俄戰爭爆發。

日本對華政府開發援助(日語:日本の対中国政府開発援助にっぽんのたいちゅうごくせいふかいはつえんじょ Nippon no tai chūgoku seifu kaihatsu enjo),又稱日本對華ODA,通稱日本對華援助,是1979到2018年間由日本政府提供給中華人民共和國政府政府開發援助,包括無償資金援助、技術合作和日元貸款三部分,主要資金來源於日本國民繳納的稅金,援助範圍包括中國的鐵路公路港口機場等經濟領域的基礎設施建設,以及農村開發、環境保護、醫療保健水平的提高等領域[1]

日本仔以前頂住俄國壓力遼東還返俾中國,一個唔該俄國違反和約又幫中國出兵打佢,又借錢俾中國幫中國點點點,今時今日中國咩反應?反轉豬肚就係屎?

冇美國幫中國抗日,今日北京講㗎仔話啦?單單滇西緬北會戰,幫中國打一條補給線,英美兩國死傷六萬多人。
庚子賠款又識唔識呀?義和團殺外國人殺傳教士後俾八國聯軍攻打最後敗仗賠款,美國用黎幫中國起左清華大學,並帶領各國退還賠款。
人地老美以前點對中國?今日共產黨點洗你腦美帝亡我之心不死?
仆你個乖,狗都有良心過你啲華僑爛屍愛國者呀。

歷史唔識,時事唔識,外語唔識,答問題唔識,醜字唔識,返鄉下吔屎啦。

回覆 289# leefeng

所以先殺外國人是可以的,所以自己作為犯錯人及受益人是再可以說對方假仁假義的,人家幾萬士兵為你葬身異鄉說穿也不過是為自己利益。這就是離教者及愛國者的道德標準,有如狼心狗肺一般,端的好人,讓以後美國別再假仁假義了。
原來是日人民報,差點噴飯。

回覆 292# leefeng

屌你睇日人民報聽黨話跟黨走咪得囉,講咁Q多扮L晒自己有咩正義做乜柒?返去收皮啦。

乜共產黨近年來有殘害你冚家咩?有令到你jimmychauck冚家鏟?
如果冇,你拎共產黨幾十年前嘅野來挑釁做乜 ...
leefeng 發表於 2023/9/11 06:43

乜八國聯軍近年來有殘害你冚家咩?有令到你leefeng冚家鏟?
如果冇,你拎八國聯軍百幾年前嘅野來挑釁做乜春?居心何在?

叫共產黨還返啲清朝債券先同人講乜柒辛丑庚子國恥啦。要認威果陣就係威係勢,要認數果陣就契弟。

咁叻,咪解答吓"義和團先殺外國人"定"外國人先殺中國人"囉。挑釁人做乜柒?

回覆 298# 旁觀者

早在八國聯軍之前,利瑪竇已包藏禍心殺中國人︰
「做耶穌的勇兵,替他上陣作戰,來征討這個崇拜偶像的中國。」

謬誤一:以國為國人,跟共產黨一樣把人民與國家概念綑綁
事實上愛新覺羅氏從未說自己是中國人,愛新覺羅氏從來都很清楚,自己只是中原土地的主人
而中華人民共和國,是共產黨成立來挖人礦服務自己的國家。

你們這幫"愛國者"還以為這國家你有份?你姓趙?可笑之極致。

道光十年(1830),美國新教「美部會」的稗治文來到中國,鼓吹對中國武力征服,他說:
    「倘若我們希望同中國締結一項條約,就必須在刺刀尖下命令它這樣做,用大砲的口來增強辯論。」《龍與上帝・扭曲的十字架》網絡版  董叢林

這便屬於強下判語。滿清閉關鎖國,一個人提出中國的民族性作策略分析,為何又變成鼓吹征服?單憑一句,前文後理完全欠奉,便是斷章取義。
目標是締結外交條約,又為何可以演為包藏禍心殺中國人?主賓不分。

美國新教「長老會」丁韙良也主張動武:
    「按照上帝的意志來看(侵略)是必須的,首先應該使用武力。令這些高傲的亞洲人謙恭下來,然後才能用福音把他們抬高。」《龍與上帝・扭曲的十字架》網絡版

谷歌上基本搜不到"龍與上帝・扭曲的十字架",根本不知是否你杜撰,亦無從查考原文。"侵略"一詞還要是括號中的演譯,可信性不知從何說起。
文句意思主旨非常清晰,"然後才能用福音把他們抬高"。如果給人福音是貶義,傳教士自己信福音又是為何?爾等病態反基把所有事情都解作帝國侵略罷了。
就算是帝國侵略又若何?今日共產黨對南海所作,以武裝船艦強驅別國在公海的漁船,對一帶一路諸國以債收地權,賂賄小國官員換取話語權,跟帝國侵略並無二致。一眾"愛國愛黨"者如閣下卻靜默不言。閣下反對的不是"帝國侵略",不是支持"生命平等",閣下反對的不過是"不是我的民族作主","作威作福的不是我"。根本只是低級的民族愛國主義。

鴉片戰爭打響,新教的郭士立隨軍到各地強徵糧草、軍需,並帶隊屠殺國人:
    「一八四二年六月當英軍進攻上海時,對上海早已了如指掌的郭實臘(郭士立),充當海軍司令的嚮導,協助指揮作戰。七月間英軍攻至鎮江,又是這個郭實臘帶路,衝進城後一路沿街燒屋和實行屠殺擄掠。」《歷史不容篡改》

被刪文章:大清挨揍 百姓都幹嘛去了?
英軍開始大舉進攻林則徐銷煙之地——珠江咽喉,虎門。儘管清軍嚴密布防,依然一敗塗地。
4次戰鬥,英軍僅以傷亡數十人的代價,擊斃清軍1300餘人,俘虜1200人
這場在我們教科書中極為悲壯的戰鬥在洋人的記載中充滿了搞笑的段子。

“……當英艦突破虎門要塞,沿江北上,開向烏涌炮台時,珠江兩岸數以萬計的當地民眾,平靜地觀看自己朝廷軍隊與英軍的戰事,好像觀看兩個不相干的人爭鬥。
“當掛青龍黃旗的官船被擊沉,清軍紛紛跳水時,兩岸居民竟然發出像看馬戲看到精彩處的噓噓聲。”
當時《泰晤士報》的特派記者庫克(GeorgeWingrove Cooke)在英軍軍艦“費勒吉敦號”上觀戰,
他寫道:“……百姓到岸邊,注視飛過他們頭頂的炮彈……向正在炮擊省城的水手售賣水果蔬菜,誰能明白這是一個什麼樣的民族?
”庫克還是太年輕,不懂得大清自有國情在。
這種搞笑的場景並不是偶然發生,而是多次。比如在1842年7月同樣慘烈的“鎮江之戰”中,清軍水師和英軍在長江激戰時,岸邊大批百姓冒着槍林彈雨聚集圍觀。當清軍艦船被擊沉時,岸上百姓並不悲傷反倒不時爆發出陣陣喝彩聲、鼓掌聲、尖利的長嘯聲。當英軍登陸後,正為食物和淡水發愁時,鎮江百姓爭相將蔬菜、牲畜、糧食和淡水賣給英軍。
被渲染為民族英雄,在鎮江戰役中陣亡的滿清將領海齡,一貫瞧不起漢人,在戰鬥進行中,都不忘記抓“漢奸”,隨意處決他認為會叛變的漢人。鎮江人寫的《出圍城記》記載:“人疑副都統欲盡漢人而後止……百姓有違言,即是漢奸,吾兵足以殺之。”,當時被海齡以“鋤奸”名義殘殺的百姓甚至上萬!城中百姓都希望英軍早日破城。連道光皇帝接到奏報都看不下去,說“海齡查拿漢奸,誤殺良民不計其數……”

睇得共產黨大內宣多就會腦殘。占某人從來都話,最會坑中國人的,就是中國人。

你咁鍾意睇共產黨歷史,抵你撐佢㗎。
叫共產黨找返大清條數先算罷啦。

話題要轉了嗎?
回覆 300# leefeng

乜義和團有飛出外國殺外國人咩?

我冇講過,你幾時聽到?返去重作。

你jimmychauck把賤口都識講:外國人去到別人國家預咗有風險

一,賤口就只係你,我只係醒過你。
二、講呢句野果把賤口,屬於香港特首李家超。你叫佢賤口就因住國安上門
三、李家超把賤口就唔係咁講嘅,佢係話你去得現場,就預左有風險。
四、呢句戇居野呢係俾人笑到面黃嘅,我見你咁撐共慘黨就拎出黎講,你就唔好以為抬舉緊邊個
五、清國嘅法律唔守呢,就係由衙差或勇字兵執法嘅,未到義和團。
六、犯左大清律例呢,就有大清嘅刑法,唔係打死嘅。你非法打死人人地要追究你就冇得出聲嘅。

挖人祖墳起教堂,強奸人地妻女,強迫中國人要信洋教?

呢啲野我就未聽過,你咪攞證據出黎講吓。

sorry 啱啱記起

你咩居心?你咩居心?你咩居心?你咩居心?

你的思維亂七八糟,前言不對後語,時時鬧人迴力鏢都中返自己,你重答返上面我先再鏟你下面其他。

直播中灣仔有警察著黑衫戴豬咀扮示威者,由著火嘅地鐵站行出黎,由其他軍裝警員護送離開並阻擋記者追拍,成件事香港就幾百萬人睇過,你井底蛙鍾意自己點講咪繼續講,係唔會改變到我地香港人嘅記憶。

回覆 302# leefeng

屌你721 831 乜鳩乜柒都唔知,同你講係嘥氣,法庭一早判左著白衫嘅黑社會暴動,黑警都仲通輯緊在逃嘅西瓜祥。你鍾意繼續出醜係你嘅事。你根本唔知香港發生過咩事,收皮啦。
回覆 311# leefeng

你戇L9以為呢啲叫拾人牙慧?呢啲叫做掲穿雙重標準呀契弟。
回覆 312# leefeng

中國人自己嘅內政,由中國人評論,你外國人冇資格出聲。
回覆 322# leefeng

乜基督教近年來有殘害你冚家咩?

不嬲都話爛屍閱讀理解有問題。

離題零分重作。
回覆 324# leefeng

俾機會你認都唔肯認,你理得人地係咪,第一就唔到你出聲。
回覆 325# 旁觀者

不嬲都話你淨係識字,唔閱讀,唔理解,只會耍嘴皮。
唔識可以問,北冥神功呢啲貽笑大方嘅功夫就慳啲。

回覆 326# 旁觀者

正常人都可閱讀理解,只不過你唔正常所以不能,其中一個可能為有精神病。

回覆 328# 旁觀者

你呢個時候就無謂切割黨國啦,李瘋都識講反中即反共,你愛中又唔愛共咩?
啲結論就唔係自己講嘅,乃係睇你講出黎及睇開乜野去結論嘅。你有聽過邊個基督徒自稱妖徒?你一樣無日無之掛口邊。
反正你就對中共帝國侵略劣行靜默不言,一切憤慨基督教百幾年前乜乜乜不過係啲低級的極端狹隘民族愛國主義。

回覆 329# 旁觀者

你地幾個對於我有冇中國藉係咪中國人一直冇共識,自己拆掂先再同我講。
你亦即係唔否認自己信晒共產黨大內宣啦?

回覆 330# 旁觀者

陰功囉,高中生讀歷史科都識分析史料來源可信性、第幾手、有冇目的,啲愛國愛黨高級有識之士淨識耍嘴皮。

話題要轉了嗎?
高級模式 | 發新話題
換一個