返回列表 回覆 發帖

慶祝 leefeng 死左,離教者之家從此太平。

回覆 479# 旁觀者

你爺爺李瘋講過吖嘛笨柒,唔閱讀,唔理解,入壇不讀帖嘅癈老。

回覆 481# 旁觀者
又跌出金字塔底層。

話題要轉了嗎?
回覆 483# 上流寄生族
你重想怎能样?
上流寄生族 發表於 2023/9/16 04:01

五大訴求呀,按香港基本法實現雙普選,按香港法律成立獨立調查香員會,按香港法律實施特赦。食懵你呀講乜耐乜柒都唔知。

你唔敢對自己政府提出要求?

回覆 483# 上流寄生族
香港背靠祖國,有咩唔得?
人地新加坡一樣細,又冇問題?
一日一百五十個新移民,又唔控制?
你咁鍾意香港,你黎住吖,宜家我住香港定你住香港呀?

回覆 485# 上流寄生族

全香港都叫佢林奠,你唔係香港人就收聲。
政府首腦唔係我選,關我能事?
不要多人作師傅,因為曉得我們要受更重的判斷。越高位做得唔好越該俾人鬧。
慈禧唔係女人?淨係男人先仆街?咩年代呀?仲性別歧視?

話題要轉了嗎?
回覆 493# 上流寄生族

人均居所樓面面積大幅落後
人均休憩空間接近全球最低
全部乃是有公信力的統計數字
所有均已包含公屋大德政的功效。意謂,沒有公屋的話情況只會更惡劣,而該情況由港共政權經濟政策做成。

你還在顧左右而言他?還在倒果為因?小生高考經濟學乃班中高材生,比你酸秀才才高不知多少斗,你沒事別出來獻醜。
堅尼系數又如何解釋?

這麼大的德政,香港還是這般的落後情況。
是你不清不楚還是我不清不楚?你咁鍾意香港,你黎住吖,宜家我住香港定你住香港呀?關於香港嘅事你乜柒都唔知就無需出黎講。

2019年11月24日選舉結果已說明一切,你可以繼續否認事實,而事實你並非香港人,香港民心你冇資格評論。

回覆 495# 逃出魔幻紀

满口簡體,地道之說,並不相信,又唔知係咪公屋仔。連錢派過多少亦不知,網亦不懂上去查字以為我唔引聖經,住香港同唔住香港冇乜分別。
回覆 497# 逃出魔幻紀

無需,他若是有能,自能答問題。若是無能,問多少亦無用。
回覆 499# 旁觀者

有水平早就去俾伊斯蘭教徒斬頭, "得著生命"啦!
旁觀者 發表於 2023/9/8 23:41
回覆  旁觀者
汝言古十字兵得生乎?何故弗隨?是故乃誆語是也。
jimmychauck 發表於 2023/9/9 02:34

唔識睇文言文呀?又拎老題型出黎?
李瘋講反共即反中,你講愛國可以不愛黨,你咪話佢錯囉,有咩問題?
"唔閱讀,唔理解,唔推理,入壇不讀帖嘅癈老。"呢句我講嘅。
加之你宜家仲識埋拾人牙慧啦。

你做唔做到二世祖呀?做唔到就行埋一二便啦。

回覆 500# 上流寄生族

https://soco.org.hk/pr20230115/
參考劏房租務管制研究工作小組於 2020 年底/2021 年初委託「政策二十 一」所進行的同類調查,發現本港劏房數字呈同樣升勢。該調查發現於2020年本港有逾22.6萬人蝸居床位、太空倉、板間房、天台屋及劏房等惡劣居住環境,居民每日咬緊牙關、營營役役,租金昂貴,卻租住環境惡劣,生活苦不堪言。如想阻止劏房繼續遍地花開,必需要有更大力度政策介入。

可能香港社區組織協會係基督教掛。

好歡迎你去同呢廿萬人講佢地嘅埋怨係雞蛋裡挑骨頭,希望你有命落得返街。

好簡單香港嘅客觀民生指標統計數字比其他主要城市差非常多,你都無力回答,一句叫人"丟那媽頂硬上"?

1.逾三成人輪候公屋逾超過5年,大家庭成重災區
        是次調查中逾六成半受訪者(66.9%)已申請公屋

仲有33%,係冇資格申請公屋,因為過左入息限額但係入息亦無法租到其他好啲嘅地方。
2.租金佔入息比例十年內升近一成,基層生活愈見艱難
是次調查中,整體住戶的租金佔入息比例高達36%
3.劏房租金拋離大市,十年內籠屋呎租上升三成、套房租金翻倍   
4.劏房住戶收入遠低全港水平,七成人更低於貧窮線

我講嘅唔只係住嘅地方,仲係公共休憩空間
人均居所樓面面積大幅落後
人均休憩空間接近全球最低
旺角居民只享有人均0.6平方米公共空間。

我係為貧苦大眾講說話,你係為當權共產黨講說話,高下立見。

请问阁下尊驾-为什还不去伊斯兰国【等等】传教???
上流寄生族 發表於 2023/9/17 02:28

你做咩唔捐左間公屋德政出黎做福貧苦大眾?你做咩淨係識拾人牙慧?

話題要轉了嗎?
回覆 503# 上流寄生族

你不敢向政府提出要求,別人提出要求與你無關。
所以你的意思也是,按照基本法落實雙普選是錯?基本法是錯?依法辦事是錯?
回覆 504# 上流寄生族

你和旁從來答不到問題,我答不答並不到你管。

回覆  上流寄生族
原來上生在旁邊耍了拳這麼久,為什麼不直接賜教呢?
然後是對你的考驗:你這口中自稱比信徒更有理更講理的離教者/反基者,敢承認自己有錯 / 疏忽 / 刻意斷章取義我的文章嗎?
jimmychauck 發表於 2023/7/25 15:36

旁亦是用問題題來轉換話題,先已在辯論中輸掉。我並不用回答。
旁不是問題題,而是以自己所說企圖指出我表裡不一,我已清楚指出他亦不信自己所說的。

你根本答非所问,不懂礼仪,不知羞耻基督教,果然▶狡辩
上流寄生族 發表於 2023/9/17 04:47

因為轉換話題,首先是你和旁在用,"果然▶狡辩"將原封奉還。

公屋黎民,不是貧苦大眾?上流寄生族 發表於 2023/9/17 04:43

https://www.legco.gov.hk/researc ... -size-in-london.htm
人均居住面積:根據2016年中期人口統計報告,香港的人均居所樓面面積僅為15平方米;當中私人房屋的居民為18平方米,公共租住房屋的居民則為11.5平方米。雖然數字在2021年微升至16平方米,但仍落後於同被公認為生活空間狹小的東京(20.1平方米),更遠遠落後其他先進城市,如首爾(30.7平方米)、倫敦(32.6平方米)、新加坡(33.0平方米)、台北(34.3平方米)和紐約(49.3平方米)(圖1)。4註釋符號代表香港和新加坡的數字是中位數,其他是平均數。請參閱Clay (2017)、OECD (2018)、Statistics of Tokyo (2019)、Greater London Authority (2020)、Statistics Singapore (2021)及台北市主計處(2021)。而本港居於"劏房"的22.6萬名居民,其人均居住面積更僅為6.6平方米。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... F%E7%A7%81%E6%A8%93
原文網址: 公屋人均居住面積增至145呎 租金加幅五年升36%跑贏私樓 | 香港01 https://www.hk01.com/article/670 ... utm_medium=referral
根據《2021年人口普查》的數據,香港家庭住戶的人均居所樓面面積中位數約為172平方呎。此外,根據二○二一年十月公布的《香港2030+:跨越2030年的規劃遠景與策略》最終報告,政府訂下人均居住面積為215至237平方呎的目標。就此,政府可否告知本會:

據政府2021年底發布的《2020年香港貧窮情況報告》,2020年香港貧窮人口高達165.3萬(政策介入前),貧窮率達23.6%,數字乃歷年新高,情況令人憂慮。

一個全球發逹經濟體,容許四份一人口貧窮?容許廿萬人生活在惡劣劏房?

"公屋黎民,不是貧苦大眾?"乃是你曲解出來的癈話。公屋人均居住面積145呎,乃低於平均,亦遠不如其他城市,你更從無法回答我關於休憩空間的問題、無法回答我關於堅尼系數的問題、亦無法回答我關於、家庭二十年收入才能買房世一並且遠遠拋離世二的問題。
醫療開支減少、專科新症動軋輪候幾年、基建超支、賣政府商場導致商舖租金狂升殺盡小店、變相扶植大集團導致產業產品單一、年輕人上流階梯斷裂晚婚晚育、扼殺中小企營商環境等傾斜政策等等還未問你,你媽巴羔子一天到晚覺得香港只有幸福沒有貧窮?不准別人講香港有問題?一直大嚷"丟那媽頂硬上"?

話題要轉了嗎?
回覆 497# 逃出魔幻紀

是故,不停重覆在香港十二時到凌晨五六時還在喋喋不休,跟香港作息並不相乎,更不覺其何道地。
回覆 511# 旁觀者

你除左字,乜都唔識答,日九日睇埋啲共產黨洗腦大內宣就以為識天下事,好意思出黎話我高材生?

Mat 4:6  對他說:「你若是神的兒子,可以跳下去,因為經上記著:主要為你吩咐他的使者用手托著你,免得你的腳碰在石頭上。」 
Mat 4:7  耶穌對他說:「經上又記著說:『不可試探主你的神。』」 

大把我問嘅問題,指出你嘅錯誤,你都未答到,真係洗九理你。
回覆 514# 上流寄生族
這個是正式錄用的粉紅嗎?

回覆 515# 上流寄生族

你媽巴羔子找個下,讓人家比一下,香港你又不住,苦不是你受,一味說風涼說話。

回覆 517# 上流寄生族
新加坡,人口,少过特区不少
上流寄生族 發表於 2023/9/18 05:27

新加坡545萬人口,面積只有比香港更少的729平方公里,論人均密度8592km2更高於香港7135km2。你數字不懂少嘴炮。
東京2000萬人。

【纯】洋鬼子,几十年上流寄生族 發表於 2023/9/18 05:41

非中國人沒資格評論中國香港內政,跟李瘋一樣,給我滾。

寄生虫,于特区土生土长,自幼稚园学的,都是繁体字,上流寄生族 發表於 2023/9/18 07:04
这些焉{烟},全是阁下个人言,【粤语 - 你话个姐】
上流寄生族 發表於 2023/8/7 02:31

认同1现实-一不压众百不随一上流寄生族 發表於 2023/9/18 07:04

2019年11月24日,建制派輸清議席了,好一個一不压众百不随一。自打臉打的啪啪響。

話題要轉了嗎?
回覆 525# beebeechan

"一不压众百不随一" 又唔係我講,係啲低能粉紅講,我掲穿佢雙重標準啫。

回覆 483# beebeechan
2019區議會選舉,建制派民主派選票比例57比41。
美國近年總統選舉,超越這比例的,上一次要追到1984年列根總統嘅58比40。
jimmychauck 發表於 2023/8/8 07:58

答左啦,你上次都未答我。

咁唔知中國領導人選舉制度又係點?50:50?51:49?

美國制度唔啱?
1. 我又唔係美國人,我做咩要評論?
2. 你要我批評的話,得,我都覺得唔公平,簡單多數票制公平啲。
3. 咁點呀?你係咪想香港成個選舉制度跟隨美國一樣好唔公平,然後話出黎講民主冇效?得呀,殺你,你係咪出黎爭取?

回覆 530# beebeechan

基本上我係唔知你想回應乜野同埋點樣推進討論。
你係咪意指中國土地不需要民主?
人地孫中山都叫由地區代表推舉,叫做間選。
推翻滿清帝制,兵荒馬亂之時,同盛世太平嘅時間比較有咩可比性同參考價值?
中華民國去到台灣最後都變民主政府啦。
你以為人大人數多啲就有代表性啲嘅話,智商有問題。
立法會今日90席,一樣多過以前70席,代表性一樣蘯然無存。
你認為人大選舉可比正常選舉的話,智商有問題。
北京十四人宣布参选人大代表 尚未登记参选已遭当局警告
回覆 531# beebeechan
我係拎美國作為參考資料評,評論香港情況,從無評論美國。
你唔鍾意嘅,自己拎其他資料出黎講,邊個國家次次都超過57比41,所以57比41唔代表主流民意。
偉大嘅中國,次次都二千幾票對幾票嘅。
基本上我係唔知你想回應乜野同埋點樣推進討論。

話題要轉了嗎?
咁所以講咁耐,由我一句指出低智粉紅前言不對後語。
2019年11月24日,建制派輸清議席了,好一個一不压众百不随一。自打臉打的啪啪響。
jimmychauck 發表於 2023/9/18 08:45

你認為我指出佢錯誤有咩問題?

當年的選舉團只有43個代表。
(中共人大代表都有2977個喇)
beebeechan 發表於 2023/9/18 21:15

你用呢種"XXX都XXXXX喇"語氣想表逹咩?2977 好/民主/威/多過43?(按維基為44)

2019民主派要爭的, 就是好像人希望一日中了六合彩, 身家由無至有,
好似啲人猛咁upload去youtube...希望一夜爆紅, 火起來咁。beebeechan 發表於 2023/9/18 23:18

2019開始時香港嘅主要訴求係撤回逃犯條例維持status quo,政府倒行逆施,才激化市民不滿,醒悟及更激烈嘅訴求
李柱銘由198幾年開始做民主工作,當過去三十年香港民主運動係死嘅?2003年反廿三條,2012年反國教,2014年佔中,2016年魚蛋革命,前後十幾廿年,咩叫"一日中了六合彩"?
2019年示威演變如此嚴重,幾乎單純係2014年佔中積落嘅巨大民怨嘅反噬。
quote入面你果兩句,錯到不能再錯。香港市民要有民主嘅主流訴求近十年廿年清晰非常,不容你否認。
民主"不能一撮而就",這在2019年的情況是癈話,第三屆承諾落空後雙普選遙遙無期,極權的制度廿年不停侵蝕制度,更非一撮。當時不反撲,難道過幾年先再同中央乞?

見你多次用上2019選果引以為榮咁,
但爭取到的, 又輕易放棄..
辛苦當選後..香港逾半民主派區議員又辭職。係咪有負選民期望?
一時勇到上街掟磚放火, 二時又龜縮? 一點政治風險也不想揹。(呢啲叫爭取民主咩? )
beebeechan 發表於 2023/9/18 23:18

果啲叫財務風險及人身安全風險,可以判你罰款坐監,你唔係以為可以用一句"政治風險"偷換概念下話?
2020年直接立國安法,你以為香港法律有險可守?
港共政府以法律風險打壓支持民主嘅議員,你好意思話人地放棄?
並不到你說話,議員若放棄選民,選民自會放棄議員。
你咁風高亮節頭腦清醒精明過晒投票嘅人,當日自己出黎選嘛。
回覆 380# Guest from 124.217.137.x
3) 原來俄羅斯入侵烏克蘭責在烏方?笑話。唔怪得之乜都可以賴黃絲。
jimmychauck 發表於 2023/8/4 17:49

所以你blame the victim嘅功力,同個不知所謂嘅遊客一樣。

好似, 拆掉就容易, 但就不懂重建。
耶穌也說聖殿要拆, 但三日後便重建, 唔係拆咗就拍蘿柚行人
有這麼多種民選制度, 便說明没有一種制度是完美的。
不需要急急破壞現有的
beebeechan 發表於 2023/9/18 23:32

你無需再偷換概念,香港嘅選舉制度,從來無法讓主流民意主導施政或輪換權力,這是所有正常外國民選制度都做到的。
香港選舉制度,本身就破壞左,或不含民主制嘅主要元素,你以為其可以與其他"有缺憾不完美的民選制度"比較,乃為類比錯誤。
民主制,......是一種政體,其中人民擁有平等參與公共政策的參與權

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B0%91%E4%B8%BB

仍是問,我指出低智粉紅前言不對後語,有咩問題?
你用咁多錯誤觀念出黎,係希望我見到自己觀點有咩問題?定為拗而拗?

話題要轉了嗎?
回覆 541# 旁觀者

我未見過識理嘅人唔識答問題。

錢鍾書高材生,數學不合格清華一樣破取錄。文理本各有高低強弱。電腦人日日用英文編碼,打錯一兩個同音中文字打啥希奇?慘得過打錯你都識睇?我打錯你都識睇,咪即係你明到囉。打字唔為溝通為書法?

你倒是始终如一地無法回答我的論點,一味跌出金字塔,讓人見盡你畢露的醜態。
回覆 544# beebeechan
仲好意思拎呢樣嚟講!
當初修例目的, 只係為那死者取回公道, 要把殺害了她的罪犯送回當地接受法律制 ...
beebeechan 發表於 2023/9/19 06:06

又為政權背書?

見到政權掛左羊頭出黎,俾左三個方法佢洗刷。
1. 擴展域外法權
2. 為條例設日落條款
3. 台灣正式司法互助協議

講到目的咁大,邊一樣肯做?
每一樣都唔肯做,咪即係有其他agenda囉,咪即係狗肉囉。

然後疫情期間,仲有樣野,叫緊急狀態令,點解當初唔用?司馬昭之心,路人皆見。

唔關我事喎,最少一百萬人懷疑佢,多我一個唔多,少我一個唔少。政權自己做到咩柒,關我乜事?
小人?共產做左70年小人除左壞事咩都做,你好意思話香港人小人?容我去掉你眼中的刺吧。

回覆 545# beebeechan

百幾年前黑人、女人都冇投票權,宜家咩年代?一天都飛機,一人幾部手機,仲想用倒退嘅標準去為一個用剥奪選舉權去掠奪經濟利益嘅集團找說詞?
市政局是香港在1883年至1999年間運作的市政機構,自1936年起成員開始以民選方式產生。
1985年4月1日成立臨時區域議局,職權與市政局相同,後於1986年4月1日正式成立區域市政局,初期由12名直選議員、9名由新界區議會選出的代表、3名來自鄉議局的當然議員及12名委任議員組成。區域市政局是香港其中一個有民選議員參與決策的公共機構,直至後期所有成員都是從地區直接選舉中選出
第四屆直選立法局共有60個議席,全部議席經1995年9月17日的選舉產生

"前130年完全沒有民選",根本只係幫政權背書嘅謊言。

回歸中國,共產黨話事,你直接啲講咪得,唔洗咁多粉飾。膜拜揸槍嘅人嘛,一早講左。

回覆 546# beebeechan
我冇講"不能推行全國民主。",我冇講"要慢慢來。"

你亦不能用"要慢慢來"去掩飾倒退。
民主與否,唔單只選舉制度一項,你如果咁諗就係天真。
新聞自由、言論出版自由、結社自由、陪審團制度種種種種,都不能缺。
民主指數是由經濟學人信息社編制,解析世界上167個政權的民主程度的指數。該指數衡量了五個指標:選舉程序與多樣性、公民自由、政府運作、政治參與和政治文化

民主已在中共廿年制度侵蝕下不停倒退,恢復,為何要慢慢?

回覆 547# beebeechan
咁你即管指出我錯嘅部份更正我。

回覆 548# beebeechan
香港自開埠以來就未曾有過民主普選, 仲要雙普。
一樣享有安定繁榮啵。
唔知點解一定要2017年就要落實。
beebeechan 發表於 2023/9/19 06:08

你問李國章同羅范,點解佢用EPA教一班反賊出黎,應承人地第三屆2007有行政長官普選。中共失信,迄今未能有人否認。

回覆 549# beebeechan
選舉之後完成後修改法律,並且不講清楚是否追溯、是否追薪、以執法漠糊性恐嚇民選議員,以漠糊的"愛國"標準去推翻神聖的民主程序所產生的選舉結果。
你話人地pretend to be the victim。
我要講嘅講完,你呢種標準低到唔值得同你討論呢題。

話題要轉了嗎?
回覆 551# beebeechan

討論當然是好的,

那麼, 到那日滿天都是火箭, 飛彈, 街上都是裝甲車, 荷鎗實彈的軍人....那「民主, 自由」便是倒退了的標準? 不可以懷念過往的日子?beebeechan 發表於 2023/9/19 21:20

然而這種混淆意象及含義去曲解別人意思的說話,便不算為討論。
主旨為民主進程己歷百年成熟,你卻意圖以極落後的標準比今日。

回覆 552# beebeechan
相同既亦是殖民地統治期間, 英國話事。
(有需要時一樣會楂鎗)
beebeechan 發表於 2023/9/19 21:21

類比錯誤,話事的英國本身係一個民主國家,為最早的君主立憲國。

回覆 553# beebeechan
英國1842年便管治香港。
1936年才有少許民選...(成一百年後囉)

1936年,係80年前。你鍾意話係1842嘅100年後,只繼續顯示你標準的極度落後。

中英談判期間也出現過這是英國的「陰謀論」, 故意埋下「民選」這個玩意, 食過好野便不想再粗茶淡飯, 待回歸後便來發作! (當年, 你出世了未有?)

民選叫陰謀,其實你心底係話香港人不值得,沒權擁有民主,你呢啲價值可以直接講出黎。
「陰謀論」?所以兩個市政局分拆返做食環同康文,都係中共意圖削弱香港各階層嘅民主參與及意識囉。

但仍有不可靠的一面。
正如, 何謂「美」女, 西方東方標準不同。 西方男人要大胸。
東方美女要瘦,
東南亞偏遠部落中, 長頸才是美女。
晚清時紮腳才是美

唔洗講咁美麗啦,跟我講一次,好似共產黨咁講,"西方式民主不適合亞洲"

回覆 556# beebeechan
選舉之後完成後修改法律,並且不講清楚是否追溯、是否追薪、以執法漠糊性恐嚇民選議員,以漠糊的"愛國"標準去推翻神聖的民主程序所產生的選舉結果。
你這態度, 豈不是與中央對泛民的相似?

以民主指數來量你, 你的得分也不會高。
與你這民主衛士身份不相稱矣。beebeechan 發表於 2023/9/19 21:25

你大可反駁主要觀點,不過你冇,反而直接去第尾三層。
I take it you have nothing to rebuke my statement?

話題要轉了嗎?
回覆 560# beebeechan

又一個謊言?
定係因為我批評共產黨極嘅特質?
回覆 561# beebeechan

咁你講咩叫成熟囉,議事堂度打完之後,社會有冇動亂?
定係區選輸清議席後唔開門俾人開會,改法律、另起爐灶搞分區委員會叫成熟。
咁唔成熟,俾你揀你住台灣定中國?黃安果啲用晒腳投票啦。
高級模式 | 發新話題
換一個