返回列表 回覆 發帖

財色酒氣是好東西嗎?

樓主文章極盡誤導他人之能事,將酒色財氣與不信神緊扣在一起,並且以詛咒、謾罵、淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、穢言、說謊等這些貶義用詞,等同於不信基督教的後果,文章用心異常歹毒。

事實可以看得到,此文所用的負面形容詞,全都在神職人員的行為上表現出來(請參閱本網N-1主題)。自己身有屎,就惡人先告狀,這種心理本人相當理解。

另外,文中提及不信神的賭博,這是著名的「實用論證」(The Pragmatic Argument)或「帕斯卡的賭注」(Pascal's Wager),可惜這「論證」面對資訊流通的世代便不堪一擊:

該信哪個宗教的神?信錯神也會下地獄的!

大家別忘了伊斯蘭教的存在,基督教徒們還以為世上只有一個一神教?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
又打個比喻, 今日銀行提款咭, 到世界各地ATM都可用。
當然,要你在銀行肯開個戶口, 有放錢就撳到錢。
...
beebeechan 發表於 2021/4/19 08:36

可憐的一神教徒,需要為挑選一個「對」的神而苦惱,多神論就做到在多間銀行開戶口,分散投資風險啦。

一於歸信一貫道,我做生意都叻過你啦。
是叫當基督徒的不要做「淫亂、不潔、邪情、惡慾、貪婪、忿怒、暴戾、惡意、詬罵、」
beebeechan 發表於 2021/4/19 08:33

叫基督徒?你自己睇清楚先再講啦。
除非你大把銀,
今日啲銀行, 戶口無最低存款都要收月費既
你開咁多戶口, 收收埋埋雞碎利息都唔夠俾月費

...
beebeechan 發表於 2021/4/20 01:28

咁即係信教都有成本啦,鬼拍後尾枕了。
不過, 我始終都係得一個戶口係匯豐啵
beebeechan 發表於 2021/4/20 00:57

如果最後發現匯豐只係一間假銀行的話……

呢鑊就唔荒唔total loss了。
to 抽刀断水兄

基督教徒摆明明明白白当众

小你
上流寄生族 發表於 2021/4/20 16:45

佢用開銀行戶口比喻歸信一些宗教,咁我無信教,自然係無開戶口既打工仔啦。
高級模式 | 發新話題
換一個