返回列表 回覆 發帖

沒有理想的人不傷心?

一旦到達「以後再也沒有死亡,再也沒有悲傷,沒有哀號,沒有苦楚」的永恆福樂境界,那豈不就真正沒有理想了?

原來歌名《沒有理想的人不傷心》是可以這樣被理解的。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你件大話精又在貼傳教廢文,講到似乎外國的月亮特別的圓?
生長在外國的青年人因為含著信天主教基督教的 ...
leefeng 發表於 2023/4/10 00:40

片中的人很多都受到毒品影響,令我想起清末期間,不少國人都吸食鴉片煙,外國人更嘲笑中國人是東亞病夫,林則徐決心禁煙,導致鴉片戰爭,割讓香港。

但願人們都遠離毒品,不論是中國人還是外國人,希望大家都過一個有意義的人生。
求天主憐憫!
逃出魔幻紀 發表於 2023/4/11 23:36

如果天主是全知,墨茶Official的瀕死時刻,天主是一直知道的。

現在人都死了,還求天主憐憫些什麼呢?賞他有千億個草莓吃麼?
回覆 26# 逃出魔幻紀

哦,即係唔係憐憫死咗果位。
回覆 28# leefeng

看來樓主這篇的傳教獵物是劍指大6,才會穿鑿附會地把不相關的內地熱門事件跟天主教的傳教文章串連起來。
開始明白抽水死都唔肯認係反基...
因為怕俾呢啲人陀衰?
beebeechan 發表於 2023/4/12 23:27

我就無所謂,單係唔信教向來都已被教徒標籤為地底泥渣滓架啦,但你貴為聖潔信徒,反而又唔怕畀未閹既眾多性侵神父陀衰既?
回覆 37# beebeechan

有咩話埋堆唔埋堆,我夠同陳版友和逃版友都做版友啦,緣來緣去很平常。

基督教就係教人諗野簡單,非黑即白,呢個世界唔係教徒就係反基,真係開端咗大智慧。
回覆 39# beebeechan

身為一個due diligence既慕道者,會為咗將呢個宗教變得更好而努力。

唔想教會有醜聞,係應該消滅果位發聲既人,還是消滅醜聞的源頭呢?
就好似九龍城潑水節咁,
係應該媽叉那些乘機擾亂秩序的「勇狗」, 定係媽叉潑水節起源由來? ...
beebeechan 發表於 2023/4/13 23:19

你既意思係,對於教會醜聞的有關報道,屬於乘機擾亂教會秩序?最好係咪等教會處理,然後不了了之?
回覆 44# beebeechan

我又不需要討你歡心,天主明白就OK了。
既然你講得出口:「天主明白就OK了」
那使乜你嚟話又閹又割?
天主都未急, 你急乜? ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:07

咁即係乜都唔駛做?乜天主教原來咁消極架咩?
潑水節因有人楂枝水鎗亂射某些人, 乞人憎..
所以立例以後潑水節啲水鎗唔準入水, 作下狀好哩...咁?

有啲人 ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:01

乜原來咁多單性侵、強姦、孌童,都只係「乞人憎」程度而已?

真係羨慕你地常存寬恕既心架啫。
係話俾其他人知唔好以暴易暴, 擅作主張, 以為替天行道咁...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:27

所以話你唔了解我提倡既閹割神父方案就係咁解嘞,我並唔係針對犯案既神父要閹咗佢地,我都唔認同呢種以暴易暴, 擅作主張, 以為替天行道既行為。

我簡單再講一次,所有神父,一律閹哂,即可挽回所有人對教會信心,神父又無咩損失。
性侵、強姦、孌童係唔好, 不過閹哂啲神父仲邪惡
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:30

請問有咩咁邪惡?
懲罸報應..留番俾天主做, 唔使人嚟做。。。。。。。
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:27

無政府主義,無法無天,違法達義既變種?
咁你咪就係#49所講既思維囉
(咁明年再去九龍城潑「水」節既人就安心好多勒 ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:32

你我思維不同之處,在於你認為咁多單神職人員性侵、強姦、孌童,都只係「乞人憎」程度,而我則視為是危害教會千年信譽既嚴重和危險罪行。
咁犀利咁都答到?咁答唔答到伊比鳩魯的謎題呢?

神願意阻止邪惡,但不能嗎?那麼祂便不是全能。
祂能、但不願意?那麼祂是惡毒的。
祂既能、且願意?那麼邪惡從何而來?
祂既不能、且不願意?那麼為何叫祂做神?
回覆 65# beebeechan

呢個謎題係用邏輯推斷不同可能性的後果,你用不同情境既比喻,係無辦法恰當作出回應架喎。

你係咪想用「食屎」比喻?咁就試下用食屎過哂呢四個可能性畀我開下眼界啦。
但如果您話:如果抽抽肯食屎,我們即時解散天主教!
您睇下佢係唔係食到舐舐脷?
沙文 發表於 2023/4/15 12:05

我怕我到時食上癮添喎。

早前與首名港產AV女優繪麗奈(素海霖)合作的日本AV男優清水健,近日被曝光原來有愛吃糞便的異食癖,更曾因為此3次入院,被醫生警告「再這樣下去會死」,令人大為震驚。

清水健被爆「致命怪癖」 女優拒合作 曾3度住院醫生警告:會死人
咁我都唔再求天主阻止邪惡喇,我都唔願意食屎,就由得邪惡蔓延好了。

己所不欲,勿施於人/神。
高級模式 | 發新話題
換一個