返回列表 回覆 發帖

Re:教會不想你知的聖經內容

Gauss 才是真「思想十分幼稚」

幼稚園老師對兒童說龜兔賽跑故事,實際上是相信有能用言語交談的龜和 ...
beebeechan 發表於 2024/1/3 18:22

你咁即係間接否定聖經既真實性,大家要當佢係童話故事看待?
回覆 426# beebeechan

你係咪想同我講,你睇聖經既境界好高,高到本聖經無論噏乜,對你既信仰已經毫無動搖影響?

如果係咁,呢個現象真係好值得探討。
真係要多啲探討
讀聖經唔係只睇表面嗰層,
愈掘得深, 啟示愈大。
beebeechan 發表於 2024/1/4 02:03

你都咪話聖經咁神聖既典籍啦,就算係只有0同1,對好多人黎講都好鬼有啟示。

回覆 431# beebeechan

任何事物都從呢個角度去睇都係好多啟示,咁又何需一定要從聖經中得到啟示呢?
想知基督教既神俾既啟示, 唔係睇聖經, 唔通睇道德經咩
beebeechan 發表於 2024/1/6 02:34

為咗文化侵略,好多神父都研究好多其他文化架喎,你唔係唔知下話?

早期耶穌會士與《道德經》翻譯:馬若瑟、聶若望與韓國英對「夷」、「希」、「微」與「三一」的討論
點解「研究」就是「文化侵略」??
beebeechan 發表於 2024/1/6 22:19

異地傳教其實就係文化侵略,要殲滅或削弱原有宗教文化,耶教才可有立足之地。

呢點甚至連一些傳教士同教徒都懵然不知既,仲以為係將福音傳播到新土地添。

咁要殲滅或削弱原有宗教文化,首先就梗係做研究啦,唔係點樣搵位入佢地呢?
真正文化交流,唔係想改變原地既文化,而且學習轉化。東晉法顯大師、唐代玄奘大師等取西經,斷斷唔會叫當地人改變既,反而虛心學習,再將自己所學帶返原居地。

有幾多耶教傳教士做到呢點?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唐僧把佛帶返原居地, 取代道教.....
豈非是「引狼入室」開門進虎?
beebeechan 發表於 2024/1/7 01:58

取代到咩?
三教共融,不知幾過癮,好過只容許一神……
你幾個貼文表達咗:
1. 削弱、殲滅他人宗教文化的合理性
2. 中土佛教文化出現變異
3. 有部分人士瘋狂信佛

1 < 你假設咗你既宗教文化就係文明,人地就可能係野蠻,其實基督教咪又係由野蠻活人祭祀發展而來,係識得包裝下咁啫。

2 < 文化當然會變異融合,基督教都成日講「本色化」,咪即係本土化既變異囉。

3 < 基督教何嘗無人瘋狂信教?莫講話果啲「異端」被主流割蓆,你又唔講下天主教果啲癲野?
哦,好的。

其實可以活用「書面」功能,我剛用在我那篇,按後也大致明白。
到中國的傳教士因祭祖問題給清朝禁教
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:09

利瑪竇容許祭祖,之後禁,現在又可以啦,可見這也是一種「本色化」。

不肯隨波逐流,不融合世俗?什麼鬼話,自己看:大公傳統視域下的利瑪竇「合儒排佛」思想研究(韓思藝) – 中華神學研究中心 (ctrcentre.org)
咁我講既兩個例子,係咪屬「野蠻」先?
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:12

巴西活人祭跟耶穌釘十字架救贖的思想乃如出一轍,你還好意思說別人野蠻。
你睇到天主教有癫野,唔係應該由你講咩?

你唔係捉條友上法庭,然後話:你自己講講衰咗乜啦。 ...
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:17

請慢用:選集 - 非基督教血淚史 - 抽刀斷水
你啲「血淚中」,好多都俾我指出咗唔係「血淚」嚟。十幾年既帖,啲新嚟既真係要慢慢睇。

B按
可惜我反駁 ...
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:57

雜音是要抽起無錯,你有少部分建議也是有建設性,我都有相應修改,別說到好像我在封鎖異見嘛,都是有記錄在案的:大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論 - 基督宗教 - 離教者之家 (exchristian.hk)
巴西活人祭,件祭品唔係自願既。
耶穌當祭品,係出自自願。
就呢點,已經唔係同出一轍,唔係野蠻。 ...
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:59

這也算是自願的話,黎智英也是自願受審啦。
利瑪竇合儒排佛,有甚麼不妥?
beebeechan 發表於 2024/1/7 18:22

本來沒有甚麼不妥,但可憐的他並非你所形容的「不肯隨波逐流,不融合世俗」囉。
耶穌被比拉多審問:
比拉多問他說:“你是猶太人的君王嗎?”耶穌回答說:“你說的是。”

黎先生被問: ...
beebeechan 發表於 2024/1/8 00:21

對於「你說的是」這個回應,你是如何演繹?

現在的官沒那麼蠢的了,會叫被告「你只須回答『是』或『不是』」。
儒家又有甚麼東西滲入了天主教教理內呢?

是否中國天主教徒從此有父喪便要守孝三年 ...
beebeechan 發表於 2024/1/7 21:00

你是否未聽過「本色化」?
高級模式 | 發新話題
換一個