返回列表 回覆 發帖

怎樣揭開生命的迷底?

敬畏上主,是智慧的開始

咁~未敬畏上主,即是未開始智慧

咁~決定敬畏上主的當刻,仍是未開始智慧

咁~敬畏上主的決定,是未開始智慧的決定

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
咁又打個心喻
長城內的IT人, 都懂千方百計來搞翻牆...
因為一翻牆, 便是另一個資訊世界的開始。

敬畏上 ...
beebeechan 發表於 2023/9/2 23:15

點解長城內的IT人要翻牆呢?因為佢地知道有牆。

如果佢地唔知有牆,咁點解會有要翻牆既決定呢?
點解人類既漫長歷史中都係有人要找神, 要有宗教呢?
因為佢地知道係有個主宰。
beebeechan 發表於 2023/9/3 02:44

其實係因為災害難以預測,希望找個途徑可以避免。

依家颱風都可以靠天文台預測了,我祈求天主唔好打過黎都無用既。
回覆 9# beebeechan

祈禱同操控有咩關係?
你係祈求「唔好打過嚟」

係要跟你旨意行事。

(好似鋤大D, 出隻3仔就想攞話事權) ...
beebeechan 發表於 2023/9/3 21:47

吓?照你咁講,有咩祈求係無操控性質架?

我既祈求好謙卑,都係為香港眾生著想咋喎。
天主經內又有另一句,「求你今天賞給我們日用的食糧。」
你想達到的,要「求」
你就求也没有求,一開口便要「打不成風」,是你指揮天主要點樣跟你旨意做,無大無細。
仲夠膽死話「謙卑」!
beebeechan 發表於 2023/9/4 13:48

天主先無你咁發雞盲,我主題劈頭第一句就係「祈求天主唔好畀蘇拉打黎香港呀」。

咁就當堂無哂操控性質啦下話。
你咁樣黎解釋我既祈求無效,夾硬話我既祈禱又操控又命令,好鬼牽強。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 26# jimmychauck

上帝/天主又點同一介凡人比呢?不過如果上帝/天主持續忽視信徒既祈求禱告,咁祈禱其實又有咩用呢?
若然係「牽強」就應好易反駁喇。你試試看吧。
beebeechan 發表於 2023/9/4 19:18

求其搵啲野DQ我既禱告,仲做埋天主代言人聲稱一眼睇穿我心中「不求」,仲駁咩丫,你玩哂佢啦。
咁當日, 又係咪只得你一個人在祈禱,
又係咪所有祈禱既人都祈求打唔成風呢?
(你唔好太自我中心, 全世界得 ...
beebeechan 發表於 2023/9/4 22:32

你講得真係有道理,當遇到不同人的禱告內容相互矛盾時,咁天主會點決定?

即時聯想到著名的火車軌難題:

設想你眼前有列失控的電車,以時速六十英里迎面衝來,你卻看到電車不遠的前方分別有五個鐵路工人,以及一個鐵路工人在兩條軌道上專心工作,將來不及逃離險境。

正好在你的面前是可以令電車轉轍軌道的控桿,如果你不操控轉轍軌道,便即有五位工人被撞死,假如你及時轉轍,便有一個工人被撞死;面對這個緊急情況,你將如何抉擇?

當然,全能既天主係點做都啱既,點做都唔會有人質疑既,亦都唔駛任何解釋,只需要標籤祈禱既人係有命令操控性,唔係祈求,自我中心…… 咁就唔駛回應祈禱既人了。

我呢個理性既慕道者,唔同一般迷信既信徒,乜都唔理就去信既,係有些少麻煩架喇。
有啲信咗幾十年既資深教友, 都未必明得哂經上既野架啵
你要明哂, 清楚哂先話信, 咁可能永遠信不成。

第 ...
beebeechan 發表於 2023/9/5 22:34

問:(1) 信了之後你才能明白。
  (2) 信教正如吃蘋果,你未吃前永不清楚那蘋果的味道。〔蘋果理論〕
答:正如吸毒之後才能明白毒品的害處嗎?

-- 超短基版FAQ
咁你都未做過太空人, 去過外太空親眼望番地球
你又明白地球係圓既, 係藍色既?
(會唔會係成班太空人夾埋嚟 ...
beebeechan 發表於 2023/9/6 01:15

唔係啦,咁你都信:https://inf.news/science/a37eca5633c4da6bc26d3b0b79d1c813.html
回覆 41# beebeechan

地球唔係圓
呢個只係話 pi 唔係 3.14
應該係:3.141592653589793238462643383279502884197

一般人唔使咁要求高係嘛, ...
beebeechan 發表於 2023/9/7 00:23

如果唔計海水,地球就一巉一忽架啫。
高級模式 | 發新話題
換一個