返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

咁睇埋#9
以巴衝突同經文....唔需要拉埋一齊

B按: 又係一早就講咗既野
你論嚟論去三幅屁

#27 亦有另一人 ...
beebeechan 發表於 2024/1/17 22:17

我唔明點解你指來指去幾多樓,都係話唔係呢樣唔係果樣咁,都硬係唔敢正面回應自己對經文既見解既?

Anyway, #27樓占版友就認為「若有損害,就應以命償命,以眼還眼,以牙還牙,以手還手,以腳還腳,以烙還烙,以傷還傷,以疤還疤」,都係專指傷害孕婦。我又唔明:

1. 孕婦既篇幅點解被編排in-between上下段打奴碑既經文呢?
2. 點解孕婦既篇幅,比重會咁大?有咩特殊意義?例如:當時孕婦係咪特別多?
你又唔下你扮哂慕道求知, 想問想論的話題,
(1)一時話以色列打+沙, 係咪違背以眼還眼, 以牙還牙
(2) ...
beebeechan 發表於 2024/1/18 01:52

我get到既訊息就係你地認為呢段經文唔能夠應用於戰爭嘛,占版友仲話只能應用於孕婦添,咁好啦,我都無再問以巴戰爭對比呢段經文既問題啦。

我於是問:孕婦既篇幅點解被編排in-between上下段打奴碑既經文呢?你就話見#39,那裡你只講了歸類,我問的問題是在12-27 : 殺人或傷人的賠償法當中,#39實際並無解答。

另外我問:點解孕婦既篇幅比重會咁大?你就話「以眼還眼, 以牙還牙」係當時諺語,咁成段「以命償命,以眼還眼,以牙還牙,以手還手,以腳還腳,以烙還烙,以傷還傷,以疤還疤」咁長都係諺語嗎?你都係答唔到點解孕婦既篇幅比重會咁大。

我講到明話「我又唔明」,即係新發現咗問題,又被你指責論題不固定,唔通發現有問題唔問得?

我咁真誠慕道,你就指東指西叫我睇幾樓幾樓,原來都係答唔到既得個吉。
回覆 55# jimmychauck

答1~4: 慕道方面,我永遠stay hungry, 所以永不滿足。
餓都唔係要「搶屎」咁,執執埋埋啲垃圾料
beebeechan 發表於 2024/1/18 15:24

得個吉既回應,啲料又真係幾垃圾,嘥哂啲時間。
回覆  抽刀斷水
這不過是抽兄拒絕"劃下道兒"的變版,或作,掩飾。
jimmychauck 發表於 2024/1/18 17:27

我不過是提出閱讀有關經文時發現順讀時是有「打奴婢 -> 傷孕婦 -> 打奴婢」這個奇怪的編排,在想是不是有特別意思,希望從資深教徒口中得到有什麼啟發。

你問我怎樣才滿足,我又真係好謙卑,慕道之路豈可輕言滿足呢?

至於你對比我十多年前什麼與拒絕"劃下道兒"有關的言論,我都係奉勸返閣下,人生不必承擔這麼多負累,把記憶放在令自己開心的事,看來更為值得。

共勉之。
根本係講緊兩類法例。

1-11 係講要點對待奴婢

12-27 係講打死打傷人要點罸
20-22 打孕婦, 打奴婢就附加特別處理...有乜唔妥?
beebeechan 發表於 2024/1/18 21:11

你都係get唔到我既問題。

1-11 係講要點對待奴婢 <-- 跟12-27相關嗎?假如唔相關,你提黎做乜?我都話奇怪編排响12-27入面咯。

12-27 係講打死打傷人要點罸 <-- 講返呢段就啱喇:

20-21打奴婢
22-25傷孕婦
26-27打奴婢

我就覺得呢個編排奇怪喇,共通點雖然都係傷人,但20-21涉及蓄意打死奴婢,22-25涉及誤傷孕婦,而26-27涉及蓄意打傷奴婢。蓄意同誤傷又唔同類,奴婢同孕婦又唔啦更。

你真係覺得無唔妥?
挑…咁21章27之後講飼養牲畜傷人要點處理,又同上文相關咩?
beebeechan 發表於 2024/1/18 22:13

所以你#39由28起咪歸咗另一類囉,但係20-27係响同一類喎。
回覆  抽刀斷水

你只不過是沒有自己核心價值,所以無需貫徹,在不同場景下以不同道理批評不同事物而已。
...
jimmychauck 發表於 2024/1/18 22:19

Be water, my friend.

回覆 70# jimmychauck

你即管可以當我既價值觀係李小龍截拳道思想,咁我都幾自豪。
李小龍講be water 係講緊武術, 指搏鬥時不是死跟練拳時的一招一式, 一成不變。。。出甚麼招按環境, ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 00:23

李小龍係讀哲學既,唔係你就咁睇咁膚淺,如有興趣你自己去了解吧。不過你提到放到女人老婆水性楊花,咁放到男人咪就風流倜儻?
回覆  抽刀斷水

咁你承認你價值觀隨時如水可變,又冇咩嘅。
jimmychauck 發表於 2024/1/19 23:58

我當你係讚緊我架喇。老子:「上善若水。水善利萬物而不爭,處眾人之所惡,故幾於道。」

做咗咁多年人,你話對事物無一定睇法就呃你既,但係又唔可以好簡單咁好似你地咁話「我係基督徒」咁簡單做個stereotype就交待清楚。

如果你對本人真係咁有興趣,可以參考我寫的文章:抽刀斷水 的創作空間站 - Matters。補充一下,我今日既睇法,或者同以前都有啲唔同,人,係會變既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 76# jimmychauck

由邊度開始你覺得我拒絕闡釋?要求我解釋我的價值觀?
佢真以為呢個壇佢貼既料就係好權威咁
beebeechan 發表於 2024/1/20 18:49

表達自己意見都唔得呀?
你查証清楚未有?又網聽途說
beebeechan 發表於 2024/1/20 18:34

大英百科全書網站咁講囉,你有興趣挑戰一下?

He lived with family friends in Seattle, where he finished high school and studied philosophy and drama at the University of Washington.

Bruce Lee | Biography, Martial Arts, Movies, Death, Son, & Facts | Britannica
University of Washington 既同學錄中就唔係咁講勒。
你去睇睇。
beebeechan 發表於 2024/1/20 21:40

你口中既同學錄我就搵唔到,但响University of Washington網頁之中都搵到:
Bruce Lee, who studied drama and philosophy at the UW, is remembered in this article.

Remembering Bruce Lee, and his time in Seattle, on the 80th anniversary of his birth | School of Drama | University of Washington

其實你想講咩呢?
回覆 84# beebeechan

你個source邊度黎?點解你認為可靠過大英百科全書同大學官網既?

你講到報讀哲學, 唔使其他科目好成績都得, 亞福亞水都收咁
beebeechan 發表於 2024/1/20 22:23

我有咁講過咩?你係咪有幻覺呀?
至少都係UW 官方刋物啵
https://magazine.washington.edu/ ... -uw-alumni-of-the-2 ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 22:53

話佢 as a drama major同studied drama and philosophy都無抵觸既,同我話佢讀哲學都無矛盾喎。

你既問題解決咗咩?
回覆 90# beebeechan

Be water講人生有咩唔啱呢又?老子都話上善若水架喎。

Britannca: philosophy and drama
University of Washington: drama and philosophy

你話 A and B 同 B and A 唔同意思,睇法都幾有趣,如果講清楚啲就好喇。
老子上善若水, 係指行善之心如水流, 不可斷
唔係be water..變形, 乜都得

你又嚟曲解道理....真係幾水性 ( ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 23:46

李小龍個女就唔係咁睇,仲出埋書《Be Water , My Friend 似水無形,李小龍的人生哲學

唔鍾意睇書,可以聽下talk

如果你堅持Be Water唔可以作為人生哲學或者價值觀,都可能因為你係教徒。
例如...買樓送爐頭雪櫃洗衣機
講成...買爐頭雪櫃洗衣機就送樓.....
清楚未?

B又按
你收到張帖請你飲都係 ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 23:43

你舉的例子都無and既。
高級模式 | 發新話題
換一個