返回列表 回覆 發帖

逃出魔幻紀及beebeechan救命

有啲人話耶穌唔係歷史人物, 咁保祿係咪呢?
保祿...是創作。。。或是記載 ...
beebeechan 發表於 2023/3/11 02:39

有啲野,係創作mix記載,例如三國演義。
回覆 174# 沙文

之前我就無對你既相關言論有任何判斷既,但依家睇落你真係無攞弱智人士來開玩笑喎。
有啲用語,言者無心,聽者有意,有啲疾病會被人拿來罵人,例如發神經、痴線、低能、廢人,弱智也是其中之一。

後來,就有啲人發明啲比較翹口既名詞來代替,等大家唔好咁順口咁講出黎,如精神異常、智力障礙、殘疾人士。

我就比較有興趣探討基督教與精神異常既關係,不過,對於信奉基督教人士當中屬於智力障礙的佔比,也是近日本網的熱門話題。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
信了耶穌會變弱智是眾所公認的事實,有什麼問題?
leefeng 發表於 2023/3/12 11:32

這是雞與雞蛋的問題:究竟係由於弱智才信耶穌,還是信了耶穌會變弱智,這是值得探討和研究的課題。

聖經說:敬畏上主是智慧的開端。如果「教徒多弱智」這個觀察是正確的話,那麼經文用的「智慧」,很有可能跟一般人的定義有完全相反意思。中國有成語「大智若愚」,看來弱智的人,分分鐘有大智慧,可能這句聖經可以如此解釋。

我看過不少弱智的人,他們的笑容是最真摯和開懷的,而一般人的憂慮則比較多。一般人努力返工生活,弱智的人往往不用工作/不適合工作,從這些角度看,弱智的人比起一般人更有智慧。
我就比較有興趣探討教友透露教會入邊有好多智力障礙教友,咁其餘很少的係咩教友?
我明白用顔色話人亦都 ...
沙文 發表於 2023/3/12 02:24

我嘗試同情地理解,逃版友指教會入邊有好多智力障礙教友,未必係指「智力障礙教友 > 非智力障礙教友」,而可能係指「在教會智力障礙教友的百分比 > 在社會智力障礙人士的百分比」。
回覆 185# 沙文

咪就係,如果識投胎,分分鐘做隻貓做隻狗不做人,仲舒服過癮呀:

阿SA蔡卓妍八個月第三隻愛犬離世:謝謝妳這15年來帶來的快樂
點解我對阿仔好?我生佢出來其實係因為我對佢唔住。本來佢唔需要來經歷人生8苦。最衰都係俄
沙文 發表於 2023/3/12 23:04

演化心理學就認為,你只係你基因既載體,而當你知道你阿仔有你基因,就會對佢好。啲唔識對自己後代基因好既人,就會被淘汰而消失。
回覆  抽刀斷水
解釋唔到全部現象。很多動物都冇照顧仔女,例如海龜,好似爬蟲類都唔興湊仔。要照顧仔女的 ...
沙文 發表於 2023/3/13 03:46

係呀,唔湊仔果啲生物,係會生養眾多既,要黎彌補高夭折率既代價。又好似某啲地區既人,會生勁多既仔女出黎,到時再睇下養唔養得大,一啲都唔會諗對仔女唔住既問題。

依家係解釋你湊仔既現象先啦。
唔止唔照顧, 仲當仔女係點心...開餐
beebeechan 發表於 2023/3/13 03:53

魚缸呢啲非自然環境,都係極端例子啫。
我屋企以前養過隻雞乸,都會啄爛自己生出黎既蛋既,我地要同佢鬥快搶。
將自己直接後代吞食的情況,在生物界並不普遍。遇到這些生物,估計牠們就是最後一代了。

高級模式 | 發新話題
換一個