返回列表 回覆 發帖

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

回覆 234# Guest from 203.145.89.x

假如神蹟是指「由神而來的奇蹟」的話,不同宗教都有的神蹟,都是由各自的「神」而來的。
寫明係involve a god...
這個是放在解釋的第一位, 即是是最廣泛被採用的意思
beebeechan 發表於 2024/1/28 12:06

但又有第二個解釋嘛,所以回應Miracles still occur today as in ancient times的問卷回答者,不排除是用第二個解釋,所以才出現無神論者agree及有信仰者disagree的回應出現。
呢啲真係典型既「搬龍門」。夾硬更改定義。
中六合彩是 lucky event,無人會當中彩係 miracle。

唔通個pe ...
beebeechan 發表於 2024/1/28 14:38

字典寫咗叫做「夾硬更改定義」?

有人「會中六合彩」同埋後生女會生仔唔係unexpected喎。
如訪問時用的字眼是unexpected lucky event,咁你就有理。
之不過當時是用miracles 。問者與被問者亦不會 ...
beebeechan 發表於 2024/1/28 16:08

見乜鬼#257丫,#259咪覆咗你囉。

你話我搬龍門,咁你又唔試下解釋點解會有無神論者agree及有信仰者disagree回應既出現?

英文一詞多義,字典都寫到明,咁理解既人都可能有唔同意思,你憑咩否定人家點睇?
B按
以你既水平一定唔知你錯咩?
好采人地數字遊客在#260就批咁勒:期期都有人中彩, 點會係unexpected event?
(你係咪只睇我帖.因為太吸引勒...就唔理其它版友翕咗乜!)
beebeechan 發表於 2024/1/29 11:53

#260意思,係人地中就唔係miracle / unexpected,自己中就係miracle / unexpected,自己睇返。
話抽刀份卷有錯的, 你都有份架喎
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:02

仲有你另一個例子:有個後生女會生仔

呢個就唔係unexpected,但假如果個係你個女,咁就unexpected,但通常都唔係lucky。

自己個女畀李小超搞大咗個肚,咁就係lucky + unexpected = miracle喇。
問題係「中六合係咪神蹟」,, 唔係問「你中六合係咪神蹟」
你唔睇題目便盲中中作答, 係考文科各科paperII  ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:04

呢度講出咗miracle既主觀性,一艘船沉沒後乘客全部死亡,但係死剩你一個,都係miracle,但對於其他死咗既乘客就唔係了。
如有醫生話知, 你個女係唔會有得生, 不育架喇。。。。呢個先係unexpected event喎,
你話係咪? ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:10

父母眼中自己仔女永遠長不大,所以正常自己個女生仔女,都可能當係unexpected,更何況你指明係「後生女」,咁16歲就大肚,你話係咪unexpected丫。
呢個咪同空姐10000米跌落嚟, 全機死剩佢一個相同囉
咁要睇睇因乜原因我唔死。。。。
有合理 ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 12:13

假如嗰刻你祈禱呢?係咪miracle?
Cambridge dictionary 已經舉咗呢個例子:

Looking at the state of his car, it's a miracle (that) he wasn't killed!

It’s a miracle (that) he wasn’t killed in that car crash.

講呢句野既人,唔駛去研究因乜原因佢無死到啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
呢個咪典型既用第三身角度睇囉。
講既人, 根本唔使乜驗証, 鑬定, 就已經話係miracle喇
去到天主教會 ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 13:12

第一身角度一樣可以咁講:

Looking at the state of my car, it's a miracle (that) I wasn't killed!

It’s a miracle (that) I wasn’t killed in that car crash.

一啲問題都無喎,連無神論者都可以咁講添,所以根本唔駛caused by a god。
你又唔睇標題, 講野跑哂題!

「 為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納」講明係要由第三者身份去睇架喇!
beebeechan 發表於 2024/1/29 13:11

我依家係講緊PEW不少回應者好有可能係覺得miracle係奇蹟而唔係神蹟。
少, ....你又由#303仆番去#257喇

係咪問者, 被問者....都明白 「miracle」這個字在當時只是指「une ...
beebeechan 發表於 2024/1/29 22:32

我都係提供「點解會有無神論者agree及有信仰者disagree回應既出現」既解釋可能性,你咁叻又唔幫下手解釋下喎。
用第一身嚟鑬定係咪神蹟?
beebeechan 發表於 2024/1/29 22:27

鑬字應為鑑,呢度miracle係解作「奇蹟」。
無神論者答yes, 他們的miracles 是指一些does not follow the usual laws of nature 的事, 不是一般的 lucky events
beebeechan 發表於 2024/1/30 22:02

講咁多,咪即係奇蹟囉,否則仲有咩事係does not follow the usual laws of nature呢?
miracle 係同一樣的蹟
咁中文又點解要分「奇」同「神」呢
beebeechan 發表於 2024/1/31 00:13

奇怪的事情,未必牽涉鬼神嘛。

假如人心裡有鬼神,「奇怪」就好容易變成「神怪」或「鬼怪」。
奇蹟, 仍是可以following the usual laws of nature....例如空姐10000米掉下來不死。
beebeechan 發表於 2024/1/31 00:13

無野係does not follow the usual laws of nature,否則那個the usual laws of nature就應該再refine一下。
乜聖人同聖地有簽咗約, 凡有人來朝聖, 有病除病架咩,
朝聖---病除 變咗係一條物理定律? (理科生盲理上腦 ...
beebeechan 發表於 2024/1/31 09:07

即係100個人去朝聖,其中只有1個疾病消失,呢個人可以係咁啱得咁橋,或者又可被稱為神蹟。
睇番討論串, 呢到要將奇蹟同神蹟講成一樣嗰個....係你之喎。
beebeechan 發表於 2024/1/31 01:23

你自己引述PEW個統計先架,咁人家個統計係用英文miracle嘛,miracle又唔係一定解作神蹟。
高級模式 | 發新話題
換一個