返回列表 回覆 發帖

不可將猶太教、天主教、伊斯蘭教混為一談

天主的睿智需由聖神的引領以超性的理智方能理解,正如《皇皇聖體》的歌詞:

『古教舊禮已成陳跡,新約禮儀繼聖功;五官之力有所不及,應由信德來補充。』逃出魔幻紀 發表於 2020/6/2 13:31

這個不是禮儀改變的問題,亦不是以前靠行為現在靠信心的分別。否則,信心之父豈非要改名做行為之父或企圖殺子之父?

耶穌說:「莫想我來要廢掉律法和先知.我來不是要廢掉、乃是要成全。我實在告訴你們、就是到天地都廢去了、律法的一點一畫也不能廢去、都要成全。」馬太福音 (5:17-18)

舊約之於新約,作用正如基本法一樣,是要為真回歸籌備、鋪墊及初步實施階段。這些東西都不過是權宜之計,在上位者喜歡怎樣解釋就怎樣解釋、愛怎樣扭曲就怎樣扭曲。

耶穌比舊約的耶和華更不堪,舊約裡面的耶和華都只不過是將人殺掉,耶穌卻提出地獄永火,要令罪人受酷刑直到永遠。
問題是基督徒普遍認為聖經是神的話語,而且句句是真理。
哈佛專家 發表於 2020/6/4 11:42

信習主席還好,即使他如何打倒天的"我",你也可以相信他的最新指示乃絕對真理。耶和華呢?他去了哪?還是他的代理人的最新指示才是絕對真理?怪不得繼耶穌以後還有那麼多的上帝代理人才輩出!
你能親身見到習總由他向你說指示嗎?
還不是通過某某, 又某某, 又某某, 又某某, 又某某書記, 才到你 ...
beebeechan 發表於 2020/6/4 20:13

上面個哈佛專家話有直接啟示,你去信佢啦。定還是你都有直接啟示,同天兄耶穌有直線聯繫?第2個洪秀全?
我個人習慣跟耶穌作心靈上的溝通。而且,耶穌之後,沒有人比得上耶穌。耶穌的十二門徒是耶穌的襯托,也沒有 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/4 18:19

耶穌點樣講?耶穌指鼻哥話:「我係耶穌,《聖經》入面講嗰個。《聖經》入面有啲啱有啲錯,總之你聽我講就冇錯。」係咪咁樣?

你點知佢有冇點你?
我都係睇考古學及現代釋經學為主。我確信我可以跟耶穌作心靈上的交流,但我不知道耶穌有無點醒我。我未到可 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/5 08:52

冇見到咁聽到掛?唔係點交流?經都係有啲啱有啲錯,仲釋經?而且,都可以直接交流啦,駛乜考古?
心靈上覺得有交流,但無法聽到耶穌的聲音,也無法見到耶穌的形象。我未有咁高的境界。而且,容易被人認為是 ...
哈佛專家 發表於 2020/6/5 09:23

又冇聲又冇畫,似部壞咗嘅舊電視。你對住部壞咗嘅舊電視講出你嘅想法,然後又一輪半帶雪花半帶鬼影嘅"訊息"斷斷續續播下停下,你就覺得上帝對你有所啟發?而且仲要係同所謂嘅聖經有所出入嘅啟示?我勸你專注番現實生活好過啦... 還是你已經分唔清乜嘢先係現實?
哈佛專家你講嘅同事實不符,我以前曾經因應呢個討論區網友嘅討論風格去嬉笑怒罵,出言輕佻,收尾發覺唔妥 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/8 15:34

佢只係對你嘅主觀感受有所誤解,唔駛講到與事實不符咁嚴重。

或者係因為對天主教及基督教反感,至先會吐痰啫。你唔好咁嚴肅啦!有時可以討論一下就討論吧!有時就學beeb ...
哈佛專家 發表於 2020/6/8 16:24

大家都不過係過客,好玩上多啲嚟,唔好玩唔嚟就係。
玩唔玩同好耐冇乜關係,我不嬲都冇帶住玩嘅心情上嚟,而係上例學習同研究,學習嘅過程要設論題、做功課、 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/11 09:39

虛無飄渺不著邊際,完全唔知你想講乜...

玩嘢同學嘢,原本就冇衝突。你响度自己閉門造車,根本唔會學到乜嘢。討論區如果冇咗討論,本身就已經係失敗。去一個失敗嘅討論區學嘢,本身就似係玩緊嘢。
你最近嚟多咗,係咪覺得幾好玩?
定係聞到啲屎尿屁,嚟睇吓係咪爆屎渠? ...
beebeechan 發表於 2020/6/11 10:05

呢個網無過濾功能,但我個腦會自己過濾:"時運高睇唔到睇唔到..."
不過有啲流浪「瘋」狗專係你門口屙屎,時運幾高都會睇到㗎啵。
狗既特性仲係屙慣咗,次次依時依候咁 ...
beebeechan 發表於 2020/6/11 10:27

你當呢度係你屋企呀?唔怪得上親嚟都見你啦...
你以前話驚住上嚟見到傻氣,點解而家唔怕嘅?
你想得嚟少,唔了解我嘅好奇心啫,我以前舉過好多實例 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/11 12:57

最近因為疫情多咗上論壇。咁驚唔驚群得蠢人多會變蠢?驚架,但自閉得耐同樣會變蠢,兩害取其輕啦。

了哥我冇玩,但有玩過 Siri。我當 Siri 係人咁去問,但玩多幾玩發覺佢來來去去都係耍走問題,咁就冇再玩啦。
但係唔排除你有需要時仍會向佢提出一啲佢認知範圍之內嘅問題,例如我最近向網友詢問過攬炒嘅問題。
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/11 15:52

唔會,我討厭同機器講嘢,我情願打字。
高級模式 | 發新話題
換一個