返回列表 回覆 發帖

建議天主教和藏傳佛教合作,共同對抗中共。

你說的是事實。
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/17 18:47

"1 + 1 = 2, 水向低流, 日出東方..."
係事實又點解要不停講呢?就算小朋友唔識,佢遲早都會知道,甚至乎佢唔想知都唔可能。
就算全世界都冇人知冇人講,事實終歸仍然係事實。
呢到就有條友不停咁嗌:

照你既講法, 呢啲都唔會係事實嚟, 因為係事實就唔使成日講住 ...
beebeechan 發表於 2020/6/18 08:58

"係事實就唔使成日講住" not imply to "成日講住唔會係事實嚟"
我質疑嘅係,點解要好似催眠咁成日講住個冇人會去質疑嘅事實?跳線黐總掣?
信教唔信教好,所以我話呢... 呢個就係思覺者之家
呢到就有條友不停咁嗌:

照你既講法, 呢啲都唔會係事實嚟, 因為係事實就唔使成日講住 ...
beebeechan 發表於 2020/6/18 08:58

如果有條傻佬日日響度唱:"1 + 1 = 2, 水向低流, 日出東方..."
我係咪要驚呢啲嘢變晒唔係事實,要搬去火星?
好似哈佛咁,知道自己有病還好,起碼會識得尋求協助。
最怕係唔知自己病,以為自己高人一等能人所不能嘅黐線佬。
我認為思想應該放開啲,視野擴闊啲,咁樣對問題嘅思考就唔會局限於某一點。

我同哈佛講『你說的是事實』 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/18 15:07

1) 否定「"係事實就唔使成日講住" not imply to "成日講住唔會係事實嚟"」唔
代表一個人思想開放,而係表示呢個人思維混亂頭腦出問題。

2) 從前有個傻佬向世人宣告:「"1 + 1 + 1 = 1"係上帝嘅永恆真理,只有被上帝選中嘅天國子民、得到上帝恩寵嘅人先會明白。」然後,有另外好些傻佬和議話:「主啊是,AMEN!」掌握宇宙真理嘅傻佬吩咐佢嘅門徒話:「你哋要去,不停宣講我教你嘅真理,使天下人成為我嘅門徒。」於是,呢班傻佬就成立個咗個真理教,不停重複唸住同一句宇宙真理。
高級模式 | 發新話題
換一個