返回列表 回覆 發帖

地球的年齡

對於我們賴以立足的這個地球的歷史,就是它的誕生和發展的過程,基督徒經常要思考神創論和進化論這兩種理論的矛盾衝突問題;就算在神創論方面,也要面對年輕地球創造論和年老地球創造論這兩种論述。因為這個問題關乎到我們應該怎樣理解《聖經》,所以,基督徒應在聖神的引領下慎重地思考。

身為耶穌基督的追隨者,我當然絕對相信三位一體的天主是包括地球在內的天地萬物的創造者;但對於天主究竟用了多少時間去創造地球,我偏向相信年輕地球創造論,因為它最符合《聖經》的論述,《聖經》是天主的聖言,是我的信仰核心。

如果問我為何用如此簡單的邏輯及方式去尋找答案,我想借用基督徒弟兄所寫的一篇與我的思考方向產生共鳴的文章代作解釋,並推薦這篇文章以及科學家唐.巴滕博士(Dr Don Batten)的一个演講給大家參考:

從聖經看地球年齡
http://fundamentalbook.christiangospelhall.org/article125.htm

聖經大洪水地質學和地球的年齡
https://youtu.be/wwGkvTBK2IU
科學好勁咩?
一粒肉眼也看不到的 COVID-19已搞到世界秩序亂哂大籠
beebeechan 發表於 2021/9/5 23:35

聽聞講令全世界人民聞之色變嘅黑死病同西班牙流感點解忽然間消失咗,到而家都冇人諗得明。今次唔知會唔會都係咁,過幾年忽然間丁一聲乜事都冇。
基督宗教同科學冇衝突,全世界好多科學大卡都信基督,一路信一路研究科學,成就有增無減。
「路加福音」同「宗徒大事錄」茄汁不仁就係一個出色嘅醫生,佢一路醫人一路仆心仆命搬耶穌傳福音,毫無衝突。我每次喺教堂彌撒完都同教友一切戴住口罩唸聖羅格禱文,唔覺得有衝突。
我每日都會為疫情祈禱,不過我已經打咗兩針biotec,唔覺得有乜嘢衝撞。
我看衝突的位置在於:

- 如果祈禱有效,又何須戴口罩打biotec?
- 如果戴口罩打biotec有效,又何須 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/7 00:31

中國古語有云謀事在人成事在天,人類向天主祈禱而瓣瓣掂嘅只有兩個時期,就係亞當厄娃食果果之前,同埋以色列人出埃及過紅海直至成立王國之前呢段時間,食咗果果之後就要汗流浹背做嘢,有咗國王之後就以為自己好勁唔聽天主支笛。不過點都好,而家新約時期,天主耶穌基督嘅恩寵點樣運作法,反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。
我地諗唔明又好,你地解唔通都好,我又唔會阻止你地繼續祈禱既,我只不過指出我所觀察到既衝突位啫 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/7 10:53

嗱,鬼拍後尾枕又一次自認反基喇!
哼,我以為我諗唔明,你就當我反基添。
抽刀斷水 發表於 2021/9/8 08:12

我觀點:反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。
你回答:我地諗唔明又好,你地解唔通都好,我又唔會阻止你⋯⋯

唔係反基嘅人如果想搭訕就唔會話「我地諗唔明又好,你地……」,而應該咁講:「我雖然唔係反基,但係……」,或者「我都係基督徒,不過我都諗唔明……」
高級模式 | 發新話題
換一個