返回列表 回覆 發帖

「轉載」烏合麒麟漫画家

你哋講緊嘅「貴國、祖國、外國」話題係一個相當有代表性嘅熱門社會話題。其實我呢十幾廿年留意到一個見怪不怪睇到麻木曬嘅奇怪現象:好多話自己愛國嘅大陸人,爭先恐後湧去外國例如美加嗰度定居,然後發覺憑自己嘅能力要好勤力先搵到兩餐,同原先嘅期望值出入好大,高不成低不就左嫌三右嫌四又唔肯做辛苦嘢,日日踎喺唐人街公園埋堆鬥地主跳大媽舞高談闊論怨天尤人,又話人哋國家窮有話人哋國家屎噉樣,話自己祖國點勁點勁點幸福點巴閉,但係就死都唔肯返祖國享受幸福生活,厚住面皮喺外國攞社保,一路鬧外國落後一路申請外國綠卡申請入外國籍。祖國發現呢班騎呢怪兩頭舔唔對路,出新政策話唔准咁屎忽食兩家茶禮,唔返嚟就一律取銷你哋啲戶籍。啲騎呢怪雖然唔捨得祖國戶籍但係仍堅持要喺外國等入籍,一路等一路話祖國偉大外國衰到貼地……

不過,我都識唔少由大陸移民去美加嘅人勤勤力力,融入當地文化,正正常常噉工作生活貢獻社會。呢種人就好少講唱衰外國歌頌祖國嗰啲話題,唔會得便宜又賣乖,同我比較啱嘴型。
回覆  逃出魔幻紀
點解您唔趁此良機講下其實這種mentality又係有聖經根據。用猶太佬出咗埃及之後搵唔到食 ...
沙文 發表於 2020/12/4 18:17

開講有話:「屁股決定腦袋」,通常睇下一個人隻腳企喺邊度就知道呢個人愛邊度。耶穌都有講:「因為你的財寶在那裡,你的心也必在那裡。」(瑪6:21)。我識嗰啲喺三藩市、紐約、洛杉磯……嘅唐人街打躉嘅人都基本上將自己啲錢存曬喺「外國」銀行。猶太人心係肉鍋,至死不渝,佢哋係真心愛美食。
開講又有話dont put all eggs in 1 basket.
所以我們係好花心嘅。我老婆尤其對此極度警覺。但似乎主耶穌理 ...
沙文 發表於 2020/12/4 19:14

噉你有冇支付寶?
0下老竇您做咗一世大6生意乜原來咁諗㗎,我以為您真係愛國商人添。您您您……您瞞得孩兒好苦!
老 ...
沙文 發表於 2020/12/5 02:39

都唔知點話你伯爺好,佢噉講咪即係同嗰啲「反美是工作,赴美是生活」嘅人一擔擔?
不過講返轉頭,佢講得出「……你走先啦,走咗就輪到我……」,證明佢已經決定將屁股移離大6,你伯爺嘅腦袋係真心熱愛佢屁股嘅真正長居地 一一 his country ,如果你唔聽你伯爺講,你而家仲邊有機會喺your  country 度上離教者之家?
你知啲唔知啲又係度扮代表呃那些不知情者?
等別人又歧視大陸人?講大話呃啲阿伯大媽傳教你就叻!

雖 ...
leefeng 發表於 2020/12/5 03:17

你越解畫我越拗頭?我自己識得同埋我見到嗰啲喺唐人街公園玩微信十三張拖拉機鬥地主睇《今日頭條》唱衰外國歌頌貴國嘅人,得嗰30至50歲,何來孫仔讀書啊?
你咁鍾意講香港D嘢,你去過香港未架?
我從來唔歧視大陸人,我每日必聽嘅youtuber就係大陸人,直程當佢恩師咁滯(基督徒唔講偶像)。
一個群魔亂舞的妖魔城市,我不惋惜,反正也再找不到我以前所熟悉的感覺了!

. ...
leefeng 發表於 2020/12/6 02:42

講真,你究竟嚟過香港未唧?『以前所熟悉的感覺』有啲乜嘢實質內容架?可否分享下?
你今年幾多歲?
等我度下可唔可以用呢句,【我食緊菠蘿油你都未出世】

. ...
leefeng 發表於 2020/12/6 12:26

唔明!我幾多歲或者你食過幾多個菠蘿包,呢啲同你嚟過香港未有乜野關係?如果你係大過我,我未出世你都可以嚟香港格。再講,菠蘿包唔一定香港先有得食,廣東省同美國唐人街都食得到。
唔方便分享唔緊要,個人嘅『感覺』屬於私隱範疇。我只不過一路都好好奇,你咁鍾意講香港話題,但就唔係幾識香港既歷史同文化,亦對香港嘅變化無感,同呢度嘅所有網友形成鮮明對比(旁觀者除外,佢同你差唔多),記得兩年前HK開始溶解時,我俾你講嘅一句對香港幸災樂禍嘅說話激到飆眼淚,仲俾你恥笑添。
除咗你同BB仔外,爺爺和其他網友一樣,都是反邪教者(哈公有精神病,一時話反邪,一時又話信邪,可作 ...
旁觀者 發表於 2020/12/6 23:11

我同阿lee生都唔係傾緊宗教信仰嘅話題,而家係講緊你似lee嘅係鍾意講香港嘢但對看港無感無情兼冷漠。我係門緊佢「你嚟過香港未?」同埋「你對香港『以前所熟悉的感覺』有啲乜嘢實質內容?」你可否都分享下答下呢兩個問題?
爺爺就唔明你想講乜,大概你感謝能入到間野雞學校有關。
    爺爺有「鍾意講香港嘢但對看港無感無情兼 ...
旁觀者 發表於 2020/12/7 08:21

唔方便分享唔緊要,個人嘅『感覺』屬於私隱範疇。
都唔知你想(口翕)乜,分享啥呢﹖
旁觀者 發表於 2020/12/7 23:00

#72同#78嘅問題,leefeng唔方便答,你可否分享下你嘅情況:

「講真,你究竟嚟過香港未唧?『以前(有關香港)所熟悉嘅感覺』有啲乜嘢實質內容架?可否分享下?」
爺爺以前曾對BB仔講過:「爺爺在香港時,你重係篤屎。」這話對閣下仍適用。爺爺在港幾十年,見證了其起伏興 ...
旁觀者 發表於 2020/12/8 02:57

其實,『以前(有關香港)所熟悉嘅感覺』係一種概括表達,唔係長扁敍述,係可以歸納為三幾句話就講清楚,同有冇食波羅包或者他人嘅年齡絕對無關係。
點都好啦,都係嗰句,唔方便分享唔緊要,個人嘅『感覺』屬於私隱範疇。
點解自己唔首先分享自己的出生年月,讀什么學校,有乜野文憑,做什麼工?在那裡?家庭狀況?有什么人等 ...
leefeng 發表於 2020/12/8 08:32

你提到呢啲個人資料係我嘅私隱,同討論緊嘅話題無關,所以我暫時無意公開,請唔好轉移話題。
但係我問你哋嘅兩個問題絕對同你講關於香港嘅「我以前所熟悉的感覺」絕對有關係,任何人對香港有冇「所熟悉的感覺」同佢嘅「出生年月,讀什么學校,有乜野文憑,做什麼工?在那裡?家庭狀況?有什么人」冇關係,乞衣或博士後都可以對香港有實質嘅熟悉感覺,前提係佢對香港有實質深入接觸同感情,否則佢只憑睇電影或者道聼塗説而發表自己對香港嘅「熟悉感覺」,就好似太監發表對房事秘術嘅心得一樣。
冇人搵你笨,冇人叫你奉獻,我亦都冇乜興趣知你啲私隱,學沙文話齋覺得蘿汁茄講唔通,我係想問下你有冇乜嘢補充資料幫我理解呢個太監邏輯謬誤嗻,點知你答多一次我就越覺得嗰煲蘿汁茄傑多一分,就嚟成煲傑撻撻到瓊曬噉,我仲更加唔明。
其實我已經知道答案,再冇興趣深入瞭解,多謝!
高級模式 | 發新話題
換一個