返回列表 回覆 發帖

逃出魔幻紀及beebeechan救命

逃出魔幻紀及beebeechan救命。請你們幫我向耶穌基督祈禱,謝謝。我現在好苦,有可能會發狂。

密宗及耶穌基 ...
哈佛專家 發表於 2023/2/9 23:14

我會為你祈禱,願你放棄一切假神,接受唯一的救主耶穌基督,全心全意信靠唯一的天主。
感到很困擾,香港真的需要民主自由。我會為香港的民主自由而自殺。但密宗絕對禁止自殺,而且盡量把我的自殺 ...
哈佛專家 發表於 2023/3/5 01:52

哈佛專家:
你是一個人,人是天主按照自己的肖像及模樣創造的,我們肖似天主,是天主所造萬物中最尊貴的物種。原祖亞當、厄娃犯罪之後罪惡進入了世界,一切都敗壞了,撒但掌控了世界,人類因受撒旦及罪惡的捆綁,失去了天主的尊貴榮耀,變成現在這種身在罪中不自知的狀態,我想你是了解這些道理的。我們人類是世界上唯一擁有永恆不滅靈魂的受造物,所以你自殺沒有用,自殺後你的靈魂肯定會進入一個更加痛苦無奈的環境,正中撒旦下懷。撒旦就是痛恨我們擁有天主的肖像,牠要將人的這個光榮的肖像扭曲成人不人鬼不鬼,使人離開天主牠才開心,所以你千萬不要上撒旦的當,不要中牠的計。如果你自殺,就是違反了「不可殺人」的天主誡命,就是殺害了帶有尊貴的天主肖像的生命,後果相當嚴重,有多嚴重我不知道,反正我肯定是有多嚴就做多嚴重?因為這個嚴重後果不是身體承受的,而是我們永恆不滅的那個靈魂去承受的。你想一下:你殺害自己的身體後,自己的靈魂就要承受這個殺人行為的後果,因為靈魂是不滅的,所以你的靈魂無論多麼痛苦也無法自殺,那種無奈與痛苦你可以想像吧。

因為罪惡入世萬物敗壞,一切亂象都已經不可能靠人自己的力量去回復到原始的美好狀態,所以一切政治制度民主自由之類的都是撒旦控制下的這個世界的暫時的事情,不要太在意,天主允許撒旦現在暫時作惡,別擔心,一切盡在天主的掌握之中,天主自有祂的計劃。我們應該將目光放在永恆的事情上,放在我們靈魂的永久故鄉上。

我作為一個天主教徒,以耶穌基督之名規勸你,徹底拋棄一切偶像邪神,痛恨魔鬼撒旦並以耶穌基督之名驅逐牠,轉為信靠至高無上的天主,尊崇天主為宇宙唯一真神,相信耶穌基督是唯一天主而不是那些什麼觀音菩薩的化身,懇求基督的引領及保護,只要你誠懇回頭,耶穌基督一定會幫助你的。請你參考聖經《約納》(尤其是第三章)關於尼尼微人回頭改過的事件。如果你有興趣,看看我昨天的貼文《你有想過自己千代子孫的事情嗎?》,不知對你有沒有幫助?
你並不孤單,自從你要求我為你代禱,我每天都懇求耶穌基督幫助你脫離撒旦的掌控,歸向唯一天主,蒙受永生天國的福樂。然而,就像尼尼微城事件一樣,罪惡能否獲得赦免,主要在於當事人棄惡從善的決心。
我就唔知handle boundary cases,例如失憶、弱智、痴呆、植物人,或如樓主般精神病發,當事人既決心 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/6 02:16

教會入邊有好多弱智人士教友,我每次主日彌撒都見到佢哋
咁佢地對天主道理既領受會打折扣架喎,同埋弱智人士通常都係天生既,咁就滿足唔到陳版友「截算日期 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/6 10:39

我嘅真實感覺:喺本版,抽刀你嘅IQ都幾正路,我經常睇到你良心嘅發言,你提出嘅問題一般都有可討論性,唔怪得我同你起碼有一個共同點:都會睇沈旭暉啲嘢(我睇佢啲嘢20幾年),不過可惜你未有智慧嘅開端。但係凡事都有兩面,你如果有智慧嘅開端當然係好事啦,但係呢個曲線光榮天主嘅網站就會立即收皮。無論如何,天主自有安排,呢個世界仲有無數嘅揮刀斷水、舞蹈團水、飛刀斷水⋯⋯
咦,如果教會多弱智教友,那句「敬畏耶和華是智慧的開端」又怎能成立?

(不是跟我說他們未信之前智商更低 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/6 12:54

你認為「智慧的開端」=「智商的開端」?
您認為弱智=\=弱智慧?
沙文 發表於 2023/3/6 14:27

真係唔好意思,我自己忍唔住笑咗出聲,估唔到中文大學嘅畢業生變成左leefen一模一樣嘅風格,咁睇嚟你哋兩個離天主教距離應該係相等。

回覆54#沙文

我同leefeng哥哥當然更close to天主教
沙文哥哥係另樹一格,而且學識高深莫測
我唔係諗嘅,係根據我睇到嘅嘢嚟判斷之嘛。你兩個互相哥哥前哥哥後惺惺相惜,背靠背肩並肩一齊對抗天主,咁咪即係話兩個同天主嘅距離係等距囉。我曾經前後兩次send過一條蕭若講智慧與愚蠢嘅片俾你leefeng哥哥,但係佢睇極都唔明,我想send俾你睇吓但係可惜摷唔番出嚟。啲世俗嘅嘢唔睇就罷啦,睇吓天主你說個仲有益:「原來十字架的道理,為喪亡的人是愚妄,為我們得救的人,卻是天主的德能,因為經上記載:『我要摧毀智者的智慧,廢除賢者的聰明。』智者在那裡?經師在那裡?這世代的詭辯者又在那裡?天主豈不是使這世上的智慧變成了愚妄嗎?因為世人沒有憑自己的智慧,認識天主,天主遂以自己的智慧,決意以愚妄的道理來拯救那些相信的人。」(格前1:18-21)「        正義與不法之間,那能有什麼相通?或者,光明之於黑暗,那能有什麼聯繫?基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:14-15)
this?
沙文 發表於 2023/3/7 11:16

唔係呢條,幅圖有個包頭印度人打座,我都係想大家參考吓乜嘢叫做世俗嘅所謂「智慧」啫,唔緊要啦,反正世俗嘅嘢都睇唔明,講天國嘅智慧就更加難明白啦,我一心只求天國嘅智慧,唔阻你哋哥倆嘅戰術份工合作。
你梗係唔係”一心”啦, 呢度有天國嘅慧咩? 你Loitering嚟呢處做乜L嘢?
沙文 發表於 2023/3/7 12:50

你呢個問題我一早講過N次啦,你同你哥哥唔明之嘛。
你睇下同你肩並肩作戰嘅哥哥,連「若有人自稱掌握真理,包括神,那人一定是非常愚蠢」係乜意思都唔理解,你呢個哥哥曾經講過佢對俄國人、蘇聯人屠殺亞洲東北30萬大清同中國國民嘅事件持贊成態度,話理應如此咁,呢句嘢係我呢世人親耳聽過嘅最反感最作嘔嘅說話,而家諗起都作嘔,所以你哋哥倆好背對背合作無上限,我有啲戥你個背脊擔心。
您咁作嘔,即係證明此處唔會有天國智慧咯。此處冇您一心follow嘅智慧,但您得閒又要分心走入來講兩嘴?

弱 ...
沙文 發表於 2023/3/7 17:49

你邊度有offense啫,我多謝你都嚟唔切啦,因為耶穌同門徒講「幾時人為了我而辱罵迫害你們,捏造一切壞話毀謗你們,你們是有福的。你們歡喜踴躍罷!因為你們在天上的賞報是豐厚的,因為在你們以前的先知,人也曾這樣迫害過他們。」(瑪5:11-12)當然,我絕對唔會因為有着數而希望你offense我多啲,因為天主「不願任何人喪亡,只願眾人回心轉意」(伯後3:9)

天主不嬲都話「基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:15)㗎啦,你同你啲哥哥睇唔明聖經,成日將天主嘅奧秘撈埋啲世俗事嚟講,咁我同你哋有乜好傾呢?只不過呢度唔止你哋幾兄弟,仲有好多潛水嘅網友,聖經中,「主藉異象對保祿說:『不要害怕,只管講,不要緘默,给因為有我與你同在,必沒有人向你下手加害你,因為在這城裡有許多百姓是屬於我的。』」(宗18:9-10)我都係照天主指示喺呢度「只管講」,因為我相信呢度都有許多潛水百姓是屬於天主嘅。

所以冇乜嘢offense唔offense,你啲問題我一早講過好多次㗎啦,例如呢篇:https://exchristian.hk/forum/vie ... 2%E5%97%8E%EF%BC%9F大家一場同事,為咗同一個目標做嘢,何必講offense唔offense?大家部門唔同,最緊要做好自己嘅嘢,天主滿意就得啦。
沙、李兩兄
「天主」唔係話有侮辱牠的,必「當面報應」、「決不延遲」?沙、李兩兄話佢啲靚係一嚿嚿蠢肉,等於係 ...
旁觀者 發表於 2023/3/7 23:53

原來唔止哥倆好,係哥仨好全天候夥伴關係反基作戰軸心。物以類聚,人以群分。
李、旁二兄經論滿腹、博聞强記、正氣凜然、國之棟樑、眾望所歸,為天地立心,為生民立命,為往聖繼絕學,為 ...
沙文 發表於 2023/3/8 09:05

上不封頂下不設限嘅全天候戰略夥伴反基軸心一旦形成,唔係話你想退出就可以退出㗎,你睇你嗰兩個哥哥攬實你唔放就知啦,因為你哋嘅軸心係隸屬一個大軸心嘅小分隊,受大軸心統領,大軸心嘅結果係咁樣嘅:「迷惑他們的魔鬼,也被投入那烈火與硫磺的坑中,就是那獸和那位假先知所在的地方;他們必要日夜受苦,至於無窮之世。」(默示錄20:10)小軸心嘅終局同大軸心一樣:「        死亡和陰府都把其中的死者交出,人人都按照自己的行為受了審判。然後死亡和陰府也被投入火坑,這火坑就是第二次死亡。凡是沒有記載在生命冊上的人,就被投入火坑中。」(默示錄20:13-15)所以,你扮同哥哥們反面自己打單泡反基係冇意思嘅,一日肩並肩,終身背靠背,永遠都係哥倆好哥仨好軸心同盟成員,不以人嘅意志為轉移。唯有同大軸心決裂投靠耶穌基督先至係正路,只有停止反基,向天主痛悔己罪,改認耶穌基督為哥哥,先至可以離開你啲反基哥哥們,得蒙主耶穌救恩,願天主祝福你。
什麽軸心,從來冇加入過,遑論退出。睇三行已罷。但我承認我同richard dawkins係軸心,不過唔知佢肯唔肯認
...
沙文 發表於 2023/3/10 10:48

你唔睇唔緊要,自然有其他需要嘅人睇,因為呢度都有許多潛水百姓係屬於天主嘅。你間接協助傳福音救人救靈,都係執行緊天主指派嘅任務。
回覆  抽刀斷水
但係多弱智教徒係佢自己話㗎喎, 唔係你睇㗎喎
佢應該係長期實地counted先至有呢個結論㗎 ...
沙文 發表於 2023/3/10 23:29

喺呢個網站,我不嬲都覺得抽水網主最正路,經常睇到佢良心嘅發言,但係有啲位,佢嘅觀點又令我難過,例如攞弱智人士來開玩笑,俾我嘅感覺同見到leefeng贊成屠殺滿州同中國三十萬家園被佔領嘅人一模一樣,呢種冷血真係令人難以理解。
香港政府都有弱智人士服務機構幫助呢啲弱勢者,弱智人士嘅家長都自發組織聯盟互相幫助,但係點解網主要踩佢哋呢?我雖然冇了解過教會用乜嘢甄選方法去判別邊種弱智人士可以領洗,但係見到弱智人士受到幫助,成為我嘅兄弟姊妹,共沐主恩,我都非常開心。

「凡不隨從惡人的計謀,不插足於罪人的道路,不參與譏諷者的席位,而專心愛好上主法律的,和晝夜默思上主誡命的,像這樣的人才是有福的!」(聖詠集1:1-2)所以物以類聚人以群分,我係唔會參與譏諷者的席位嘅。
高級模式 | 發新話題
換一個