返回列表 回覆 發帖

我漏咗部cellphone, 您地行先唔駛等我

四點幾下咗海, 冇話四更係四點喎, 三點下海表演到四點幾, 都係四點幾下咗海, 你去長長知識哩

地圖係叫Sea of Galilee, 若係lake就叫Kineret, 你去長長知識哩
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 48# beebeechan

所以就要門徒疏導人群, 叫門徙走先, 一定有警轟
回覆 49# beebeechan

嗰尐唔係希伯來文, 您唔駛扮識, 您連猶太仔幾多歲成年都未識啦
Sea of Galilee, 係英文黎咖傻佬
以色列旅遊局都係叫galilee海
http://www.touristisrael.com/sea-of-galilee/440/
您鍾意都冇用, 猶太係該處海主, 佢地係叫佢做Galilee海
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁猶太佬言過其實就向來都知
唔係點會寫得出聖經
門徒看見他在海面上走、就驚慌了、說、是個鬼怪.便害怕、喊叫起來。
耶穌連忙對他們說、你們放心.是我、不要怕。
彼得說、主、如果是你、請叫我從水面上走到你那裡去。
耶穌說、你來罷。彼得就從船上下去、在水面上走、要到耶穌那裡去.

上述情節亦係揾笨嘅。若然門徒驚係水鬼, 咁彼就唔会落水, 而會用一些唔駛落水的較安全辦法驗明正身, 例如問一些只有彼得同主耶穌知嘅嘢。

萬一嗰隻真係水鬼揾替身, 咁落水咪自投羅網, 唔会有人咁老襯咖嘛
所以此情節一定係未見過水鬼嘅人老作嘅
我是八
你是「九」
beebeechan 發表於 2016/2/8 09:57

您唔講真係冇人知
原來您係王八
佢係95之尊
回覆 75# beebeechan

九五之蹲有益健康, 您係王八唔識咖啦
    http://articles.mercola.com/site ... tting-position.aspx
回覆 77# beebeechan

您身子虛就係咁啫, 祈多幾嘢禱啦, 要上喜馬拉雅山頂祈呀,氣氛唔同咖
5餅2魚地點係Tabgha, 而阿穌催門徒上船去嘅地方係Bethsaida

可6:45耶穌隨即催門徒上船、先渡到那邊伯賽大去、等他叫眾人散開。

兩地相距幾遠呢? 係15.8Km, 而且唔駛搭船:   

行路3個鐘頭就到, 特登叫門徒搭船, 明顯就係為咗一場水上飄戲法表演。

再計下時間, 該段水路只係10Km左右, 划船速度大概同行路相若, 只須兩粒鐘就上岸。

門徒上船後, 阿穌要一條友疏散5000人, 之後仲上埋山禀神, 到晚黑4更行落水,仲要catch up門徒已航行嘅水程。

4更, 距sunset 起碼8-9粒鐘, 門徒應該已上岸好耐, 雞都叫咗幾隻啦, 點會仲喺船上?

所以, 呢個故事作得完全失敗, 必定係一位未睇過《點與線》嘅推理小說作者失敗之作
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
回覆 79# beebeechan

你又梗係無清楚讀下路加福音, 俾個機會你搞清來龍去脈先勒, 路加講嘅根本唔係呢件事,阿穌禀神時有門徒待立左右, 祈完又冇水面行走戲法表演:

9:18 耶穌自己禱告的時候、門徒也同他在那裡.耶穌問他們說、眾人說我是誰。
所以並非同一事件。

5餅2魚係荒山野嶺, 唔係一座名叫貝特賽達 (Bethsaida) 的城。

Mak 6:35          天已經晚了、門徒進前來說、這是野地、天已經晚了
回覆 82# beebeechan
係呀, 由於兩次事件不同
路加根本冇記載水上飄戲法,所以, 有關水上飄經文不能用路加為準
回覆 83# beebeechan
跟住佢慌死執輸
14:13 耶 穌 聽 見 了 、 就 上 船 從 那 裡 獨 自 退 到 野 地 裡 去 . 眾 人 聽 見 、 就 從 各 城 裡 步 行 跟 隨 他 。
例如, 坐兜都唔會快得過自己行
坐兜實在又舒服d喎
咁....坐船呢?
beebeechan 發表於 2016/2/8 18:12

坐船, 10Km水程都坐唔到8個鐘頭, 游水4粒鐘都算慢
回覆 89# beebeechan

路加就appetizer同main course都冇, 唔係有關事件之記載
你既剪接有問題哩。。。

9:17  眾人吃了,也都飽了;把他們所剩的碎塊,收集了十二筐。

...
beebeechan 發表於 2016/2/8 18:55

冇"有一天"呢句嘅

9:18        [hb5]         耶 穌 自 己 禱 告 的 時 候 、 門 徒 也 同 他 在 那 裡 . 耶 穌 問 他 們 說 、 眾 人 說 我 是 誰 。
[kjv] And it came to pass, as he was alone praying, his disciples were with him: and he asked them, saying, Whom say the people that I am?
回覆 92# beebeechan

又畀機會您讀經, 第8章係阿穌同佢地一齊上船, 並非同一件事
8:22                  有 一 天 耶 穌 和 門 徒 上 了 船 、 對 門 徒 說 、 我 們 可 以 渡 到 湖 那 邊 去 . 他 們 就 開 了 船 。
8:23                  正 行 的 時 候 、 耶 穌 睡 著 了 . 湖 上 忽 然 起 了 暴 風 、 船 將 滿 了 水 、 甚 是 危 險 。
上便咪有咯 "And it came to pass" 唔係"有一天"喎
回覆 96# beebeechan

咁主耶穌喺野地散步40年都仲得, 散步都追到船, 佢散步定跑步呀
回覆 99# beebeechan
復活再行過都仲得
莫非您唔信主耶穌復活
高級模式 | 發新話題
換一個