返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

當時習俗, 俾個罪人摸身摸細, 真係蝕底野黎㗎, ...
beebeechan 發表於 2019/1/12 14:01

猶太佬習俗您真係識咩, 咪老作啦

你餵就洗唔洗手都梗唔制。以下事但一位就幾大罪都唔拘

愈大罪愈好,最好100個一齊摸我
Don't know where God is but the Devil is in the details
仲有個個BB仔都被希律剁晒,佢就著草執番條命,净係咁都著數啦。
我返工揸車過海底隧道塞車塞到便秘,阿稣條粉腸行過去中環就得嘞,加價又唔關佢事,咁L方便,真係特首都冇咁著數做醫生起碼讀10年8年,醫館又要交租。佢求其喺街邊開檔唔駛本,咁都話蝕底?
Don't know where God is but the Devil is in the details
果尐BB仔就連嬰兒尿片都未著穏,邊有阿稣咁著數有得大個仔著住成人尿片上10架。一出世就攞著數,契弟走得魔,一尐都唔蝕底。
您係咪想話我聴經書的記述係流嘢先?
先知耶利米都係狗噏

2:16  希律見自己被博士愚弄、就大大發怒、差人將伯利恆城裡、並四境所有的男孩、照著他向博士仔細查問的時候、凡兩歲以裡的、都殺盡了。
2:17  這就應了先知耶利米的話、說、
2:18  『在拉瑪聽見號咷大哭的聲音、是拉結哭他兒女、不肯受安慰、因為他們都不在了。』
而主的使者就唔知係屎窟痕定得閒過頭報夢畀约蝨:

他們去後、有主的使者向約瑟夢中顯現、說、起來、帶著小孩子同他母親、逃往埃及、住在那裡、等我吩咐你.因為希律必尋找小孩子要除滅他。

6合彩又唔見咁靈
回覆 113# beebeechan

「聖經廢噏」4字由我講出來就
唔會特令人驚喜。
但由您講出來,就寧舍有公信力。

不過,我又會好似您咁老作猶太習俗, 其實,稍為識dit咁dur猶太史都唔會問這個問題
施洗約翰個老豆係祭司, 喺聖殿返工,前舖後居:

路1:8 撒迦利亞按班次、在 神面前供祭司的職分、
1:21        百姓等候撒迦利亞、詫異他許久在殿裡。

而邪佬晒冷, 並唔係希律地頭, 係佢大佬Phasael嘅地頭, Phasael的successor係佢個仔, 唔係希律
https://en.wikipedia.org/wiki/Phasael

希律聽講個BB皇帝係在伯利恆出世,所以只係郁伯利恆附近的BB仔,郁唔到邪佬晒冷出世嘅約翰
差人將伯利恆城裡、並四境所有的男孩、照著他向博士仔細查問的時候、凡兩歲以裡的、都殺盡了。

所以约翰生勾勾, 而伯利恆附近BB就因為主耶稣一家慌死蝕底而死翹翹
所以話您讀經唔熟, 連當時有census都唔識。
"眾人各歸各城,報名上冊"

佢老豆撒迦利亞係祭司, 老母都係阿倫嘅人
"他妻子是亞倫的後人、名叫以利沙伯。"

不論「一座城」喺邊, 都要冚家去邪佬晒冷register
所以,約翰當時係住邪佬晒冷冇錯嘅
關係就係剁BB期间约翰唔係喺伯利恆附近咯懵丙。希律的剁B範圍,只係百利恆及附近啫,並非猶太全境。您又證明唔到「一座城」位於百利恆附近,就算您證明到,當時由於census,佢地冚家外遊。而只要唔喺該區嘅BB就命大咖啦。

您跟住落黎嘅一招係咪問聖經提到的census係咪堅咖?
唔駛GPS, 我有考證經文speciality咖嘛。

1:39        And Mary arose in those days, and went into the hill country with haste, into a city of Juda;

hill country喺邊呢?

所以以利沙百屋企同百利恆相距20幾公里.
此所以约汗同其他山區細路咁命大
根據Chronicles, 大衛appointed祭司係服事聖殿的, 所以「各歸各城」, 祭司就入耶路撒冷, hill country只係佢cottage. 好合理喎
如希律王要殺嬰時是耶穌初生, 咁殺初生, 未擺百日宴既咪得囉,
使心刴哂「兩歲以下」的?
係咪賢士到訪距離耶穌出生已經有一段時間了?
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:23

唔會, 攤到凍晒,就算喺度都走咗路, 希律好似您咁儍的嗎?
您之所以對聖经有咁多誤解同質疑, 係因為您根本唔熟猶太習俗

祭司係住聖殿隔離嘅, 要日日開舖, 所以「各歸各城」就係邪佬晒冷
9:27                  他 們 住 在   神 殿 的 四 圍 、 是 因 委 託 他 們 守 殿 、 要 每 日 早 晨 開 門 。
唔好隨便係我面前拋聖經。
根據戶藉紀35章1-8節,
肋未人是給48座城居住的, 當值時才到聖殿,  ...
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:35

您又係唔熟猶太史以至老屈聖经记載失實

您舉的摩老西係曠野時代已過晒氣, 大衛對此立了基本法新安排 Chronicles 23
希律唔傻,
你睇經傻唶。

瑪竇福音2:11係咁寫:
他們走進屋內,看見嬰兒和他的母親瑪利亞,遂 ...
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:42

您一貫地又係對猶太習俗冇認識,才對經文有此質疑。
馬糟係在house入面, 並唔係獨立建築, lobby就係馬糟, 2nd F就係guest rooms

https://www.penn.museum/sites/canaan/Home%26Family.html
中東星相學嘅believes, 未必為  神所悅納。
一切世事尽在衪的算計中, 當然會將腳程took into account, 叫粒星預早小小出現啦

您估上帝傻的嗎?
明史》, 星都會在事前出現, 並係short notice嘅
景清,本耿姓,訛景,真寧人。倜儻尚大節,讀書一過不忘。洪武中進士,授編修,改御史。三十年春,召見,命署左僉都御史。以奏疏字誤,懷印更改,為給事中所劾,下詔獄。尋宥之。詔巡察川、陜私茶,除金華知府。建文初,為北平參議。燕王與語,言論明晰,大稱賞。再遷御史大夫。燕師入,諸臣死者甚眾。清素預密謀,且約孝孺等同殉國,至是獨詣闕自歸,成祖命仍其官,委蛇班行者久之。一日早朝,清衣緋懷刃入。先是,日者奏異星赤色犯帝座,甚急。成祖故疑清。及朝,清獨著緋。命搜之,得所藏刃。詰責,清奮起曰:「欲為故主報仇耳!」成祖怒,磔死,族之。籍其鄉,轉相攀染,謂之「瓜蔓抄」,村裏為墟。
回覆 124# beebeechan

Ein Karem同伯利恆相距都成12km, 跑馬拉松都得啦
https://www.distancesfrom.com/ma ... story/39484255.aspx

而經文記載, slew all the children that were in Bethlehem, and in all the coasts thereof, from two years old and under. coasts一般係海岸, 但在old English解邊界, 所以最逺都只係伯利恆城的suburbs, 並無波及另一個city.

所以任您點計,约翰都命不該绝。

至於您問何解要剁2 years old and under.
有些BB仔外貌較為老積, 希律驚部下benz不力睇錯, 穏陣小小, 有殺錯冇放過
https://brightside.me/inspiratio ... er-than-you-614160/
未必為  神所悅納,「未必」就唔係一定嘛, 可能神 occasionally都會參考下其他宗教、玄學, 亦未可知。
中國占星源遠流長一脈相承漢朝明朝都係擔高個頭睇。猶如ICQ, 微信, 飛鸽傳書, 都係communication, 方法雖似不同, core value則一也

吉星定凶星, 亦係應"福兮禍之所倚 禍兮福之所伏 ", 中國哲學思想, 互為表裡譬如, 您以為凶星, 但其實救咗聖上, 所以又係吉星
您以為吉星, 但其實害死伯利恆BB仔, 所以又係凶星
聖經冇話過阿稣係公元幾多年生, 會唔會係貴教會搞錯卦?
回覆 137# beebeechan

您又知賢士嘅口供?
部下benz, 係部下辦事嘛, 您唔識英譯中乎
高級模式 | 發新話題
換一個