返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

呢到有條友成日拎耶穌在十字架上大喊:「「厄里、厄里,肋瑪撒巴黑塔尼!」就是說:「我的天主,我的天主!你為什麼捨棄了我?」....不是說:猶太人, 猶太人..(或羅馬人, 羅馬人) 放過我罷
beebeechan 發表於 2023/10/26 21:01

嚴格上說, 耶穌不是「被殺」,因為祂是自願被釘的。
(你轉數高一點, 想想背後是甚麼意思 ) ...
beebeechan 發表於 2023/10/26 21:01

乜自願被釘都要問天主為什麼捨棄了他?
如果你個仔被人拉去釘十字架是自願的,會不會埋怨你不去救佢?

不過都難怪的啦,中東是蠻夷之地,主角耶穌亦是蠻夷之人,根本不懂什麼叫做【從容就義】,所以一上刑場就殺豬咁叫!

結論,耶穌是自願被釘根本就是一個基督教的【代死贖罪的神話故事騙局】讓信徒覺得呢個耶穌好偉大,好似成世欠咗佢咁,
但是,咪歡喜住呀?
因為你們做咗教徒既子孫一樣有罪架,不知耶穌真是為你們贖咗乜L野?
又不知耶穌釘十字架是為咗乜L野?
真是想極都唔明?教徒會明?

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
做show?
咁又打個比喻, 亞抽仔對腎唔掂, 命不久矣。。。
咁你做老荳, 或佢老母個腎又同抽仔配合, ...
beebeechan 發表於 2023/10/26 21:03

你呢個比喻中「亞抽仔對腎唔掂」並唔係由於佢老豆想佢對腎唔掂喎。

你搞唔掂「一切是上帝最好的安排」,用任何凡人既比喻都唔貼切。
乜自願被釘都要問天主為什麼捨棄了他?
如果你個仔被人拉去釘十字架是自願的,會不會埋怨你不去救佢? ...
leefeng 發表於 2023/10/27 00:06

如果佢唔係做show,咁就可以將天主同耶穌既關係,當做人格分裂既人有兩個截然不同的人格,咁就易於理解:

右手拎把刀斬落去左手,左邊面就跳出黎大叫:「右邊你做乜X呀」。

右邊面就話:「隻左手斷咗,呢個世界先會和平架。」於是繼續斬落去。

外人OS:「發現傻人了,救命。」

另一外人(也是傻的):「噢,這人自願犧牲令世界和平,正呀~」
你呢個比喻中「亞抽仔對腎唔掂」並唔係由於佢老豆想佢對腎唔掂喎。

你搞唔掂「一切是上帝最好的安 ...
抽刀斷水 2023/10/27 00:17 提交

哦…
亞抽仔個腎有事、唔係老荳想既、係咪就可以唔理唔醫,唔關我事先?

人犯罪墮落了都唔係上主想係咁架喎。
係咪唔理, 由得佢死先。
天主叫耶穌嚟就係醫人既罪啵
天主醫人,唔止捐個腎
天主叫耶穌嚟就係醫人既罪啵
beebeechan 發表於 2023/10/27 00:39

既然耶穌是奉天主旨意去從容就義,就不該質疑天主,臨行刑鬼叫去質問天主啦,對不?
你答題不要講東講西來九不搭八,
你用的九不搭八所謂例子,只是在證明你根本冇能力回應你個天主故事的荒謬! ! !

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
如果佢唔係做show,咁就可以將天主同耶穌既關係,當做人格分裂既人有兩個截然不同的人格,咁就易於 ...
抽刀斷水 2023/10/27 00:26 提交

咁正常人都唔想無咗個腎。
但抽老荳又自願割一邊出嚟救抽仔喎
又係兩個截然不同既人格?或是「傻佬」?
咁正常人都唔想無咗個腎。
但抽老荳又自願割一邊出嚟救抽仔喎
又係兩個截然不同既人格?或是「傻佬」? ...
beebeechan 發表於 2023/10/27 01:38

你點都要用返抽仔同抽老荳既比喻既話,the whole story就應該係:

抽老荳一刀插入抽仔個腎,放血。

抽仔大叫:「老荳你搞乜X野呀?」之後佢個腎就壞了。

抽老荳呢個時候就割自己個腎畀返抽仔,同時說:「拿,係我救返你架」。

抽仔:「點解要咁做呀?」

。。。。。。

抽老荳話:「割你個腎可以拯救世人呀。」

其他人有好多人都唔相信呢對傻父子,但都有一啲傻人信。
你點都要用返抽仔同抽老荳既比喻既話,the whole story就應該係:

抽老荳一刀插入抽仔個腎,放血。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/27 09:52

唉....真係畫公仔, 畫男既要畫埋條賓周, 畫女要大波波你先識分男女?

比喻中, 耶穌唔係受腎又要捐腎個喎。
耶穌就係天主捐出嚟個腎.....係捐俾邊個受既呢?

等我之前幾帖仲讚你轉數高一啲添.....依家要收回。
回覆 290# beebeechan

都係講緊特登整壞個腎、然後又捐返個腎出黎扮偉大啫,邊個受其實唔太緊要,個腎係咪work反而都要諗下,你轉數高麻煩都幫手諗下個腎有幾powerful。
回覆  beebeechan

都係講緊特登整壞個腎、
抽刀斷水 發表於 2023/10/27 12:26

點「特登」??
誰弄壞了誰的腎?

全句主詞, 受詞, 都不清不楚啵
感念猶太人殺多些巴勒斯坦的兒童和婦女?

現在你要去擊打亞瑪力人,滅盡他們所有的,不可憐惜他們,將男女、孩童、吃奶的,並牛、羊、駱駝,和驢盡行殺死。 「當以色列人佔領了應許之地時上帝給了類似的命令(申命記 2:34;3:6;20:16-18)。
感念猶太人殺多些巴勒斯坦的兒童和婦女?

現在你要去擊打亞瑪力人,滅盡他們所有的,不可憐惜他們,將男女 ...
leefeng 發表於 2023/10/28 00:20

十月七日, 哈馬斯殺了的以色列婦女兒童, 擄了回加薩的...要不要感念

有點人性的....就全部受害者都要感念, 不管是猶太人或巴靳斯旦人....
(不過, 你無乜人性)
十月七日, 哈馬斯殺了的以色列婦女兒童, 擄了回加薩的...要不要感念

有點人性的....就全部受害者都要感 ...
beebeechan 發表於 2023/10/28 00:30

Fairytale性經叫以色列鳩佔鵲巢的醜事,
基督教徒咪扮睇不到,等你間屋被揸本性經的人佔領,叫你住冷巷個廁所的時候,你去kiss佢地,再來扮主持正義都還未遲既!

聯合國秘書長古特雷斯說了什麼?
「認識到哈馬斯的襲擊事件並非憑空發生很重要」,而且「巴勒斯坦人民已經經受了56年令人窒息的佔領。」

他形容,巴勒斯坦人民「看到他們的土地逐漸被定居點吞噬,還不時受到暴力困擾;他們的經濟受到壓制,人們被驅逐,房屋被拆毀」。

「但是巴勒斯坦人民的不滿不能作為哈馬斯可怕襲擊的理由,而這些可怕的襲擊也不能作為巴勒斯坦人民共同受罰的理由。」

不過呢…當收到天主的命令又唔同,
現在你要去擊打亞瑪力人,滅盡他們所有的,不可憐惜他們,將男女、孩童、吃奶的,並牛、羊、駱駝,和驢盡行殺死。 「當以色列人佔領了應許之地時上帝給了類似的命令(申命記 2:34;3:6;20:16-18)。

.

有點人性的....就全部受害者都要感 ...
beebeechan 發表於 2023/10/28 00:30

凡事有因才有果,
不過, 你們信基督教的係無乜人性是人所共知架啦!
哈馬斯其實比以色列有人性,對老年人起碼有少少憐惜,不會…
【不可憐惜他們,將男女、孩童、吃奶的,並牛、羊、駱駝,和驢盡行殺死。】

以色列軍方周一(10月23日)表示,有222人被哈馬斯劫持為人質,再有兩名人質(均為老年婦女)在當天晚些時候獲釋。以色列透露,她們分別為努裏特·庫珀(Nurit Cooper)和約切維德·利夫希茨(Yocheved Lifshitz)。

巴以大家冇幾遠啫,人地巴民冇水冇電冇糧食,以民就音樂會顯富聲浪刺激,好難不引餓人零元購的啦!

.

點「特登」??
誰弄壞了誰的腎?

全句主詞, 受詞, 都不清不楚啵
beebeechan 發表於 2023/10/27 21:56

一直都係以「一切都是上帝最好的安排」為前題架喇,你突然follow唔到?咁要重新評估你既轉數喎。

今日老師教你多啲野。

Fairytale性經叫以色列鳩佔鵲巢的醜事,
基督教徒咪扮睇不到,等你間屋被揸本性經的人佔領,叫你住冷巷個 ...
leefeng 發表於 2023/10/28 00:53

經上不時把以色列人在客納罕是入侵者, 把敵人殺得落花流水, 「不可憐惜他們,將男女、孩童、吃奶的,並牛、羊、駱駝,和驢盡行殺死。」...有多威風的戰績。

事實又是這樣嗎?
當細讀經文內容時...不難發現有:

若蘇厄書13:13
以色列子民卻沒有趕走革叔爾人和瑪阿加人,因此革叔爾人和瑪阿加人直到現在仍住在以色列人中間。

若蘇厄書15:63
至於住在耶路撒冷的耶步斯人,猶大人不能將他們趕走,因此耶步斯人直到今日,仍同猶大人一起住在耶路撒冷。

若蘇厄書16:10
但是他們未能將住在革則爾的客納罕人趕走,因此客納罕人直到今日還住在厄弗辣因人中間,充當苦役。

若蘇厄書17:12
但是默納協子孫未能將這些城中的土人趕走,因此客納罕人仍然居住在這地區內。

相反猶太人遷入客納罕後, 是受客納罕人壓逼:

民長紀3:8
將他們交在厄東王雇商黎沙塔殷手中,以色列子民遂服事了雇商黎沙塔殷八年。

民長紀3:14
以色列遂服事了摩阿布王厄革隆十八年。

民長紀13:1
以色列子民又行了上主視為惡的事,因此上主把他們交於培肋舍特人手中四十年之久。

因為長期受壓逼, 侵略, 所以在開戰時對敵人講出洩憤的話:
「如今你去攻打阿瑪肋克﹐毀滅他們和他們所有的一切﹐絲毫不可顧惜﹐要將男女、孩童、嬰兒、牛羊、駱駝和驢﹐一律殺掉。」
(實在也是阿瑪肋克攻打猶太人聚落時的所作所為……..將領說出這些話, 使兵士記得之前仇恨, 於是奮勇作戰., ,正如今日以色列話要入加薩不滅絕哈馬斯不罷休!)

今日的聖經批判學, 就是不以宗教信仰, 純從文字中看看當時實在是發生了甚麼的事…
所以, 客觀地看, 經上說的殺盡, 屠殺, 一個不留.....實在是吹牛作大, 多過是真相的描述…
一直都係以「一切都是上帝最好的安排」為前題架喇,
抽刀斷水 發表於 2023/10/28 01:35

呢啲咪係亞當原罪本性嚟囉
自己衰咗就搵野嚟賴
好比抽仔在百佳高買, 撻野, 俾人拉咗, 在庭上話:呢啲係超市既安排, 擺哂啲貨出嚟使人除手便拎到, 引人犯罪...
(睇下個官點樣少佢喇)
不過, 抽老荳咁縱抽仔, 點都會保釋佢(呢次唔使割腎)出嚟卦。

咁亞抽老荳係咪特登叫個仔去高買, 然後又特登去保釋佢, 好証明抽老荳好很錫抽仔咁呢
高級模式 | 發新話題
換一個