返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

今日老師教你多啲野。

經上不時把以色列人在客納罕是入侵者, 把敵人殺得落花流水, 「不可憐惜他們 ...
beebeechan 發表於 2023/10/28 01:54

難得你客觀一回;

經上說的...........實在是吹牛作大, 多過是真相的描述!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
今日老師教你多啲野。

經上不時把以色列人在客納罕是入侵者, 把敵人殺得落花流水, 「不可憐惜他們 ...
beebeechan 發表於 2023/10/28 01:54

猶太人蠢在捨本逐末,他們流離失所不怪得人,因為在猶太人殺耶穌。 (係以色列自己說的)
所以猶太人的仇人應該是基督教,看他們什麼時候才能醒覺明白這個【因】喇!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
難得你客觀一回;
經上說的...........實在是吹牛作大, 多過是真相的描述!

.
...
leefeng 發表於 2023/10/28 03:01

你一睇到有人話經文作大, 吹牛...就好似女生出哂水, 高潮, 吔媽嗲...潮吹咁

(用宗教角度嚟睇, 呢啲又唔係吹牛嚟架....)
(呢方面對你係太深, 唔教你住, 你都唔識消化.....你都係同旁觀者玩住屎勿先)
呢啲咪係亞當原罪本性嚟囉
自己衰咗就搵野嚟賴
好比抽仔在百佳高買, 撻野, 俾人拉咗, 在庭上話:呢啲係超 ...
beebeechan 發表於 2023/10/28 02:15

OK, 咁點解「抽仔在百佳高買」先得格?如果你話唔係上帝安排,咁其實呢個世界好多野都唔係上帝安排架喇,咁你就廢咗「一切都是上帝最好的安排」呢句,呢個係咪你既意思?
OK, 咁點解「抽仔在百佳高買」先得格?如果你話唔係上帝安排,咁其實呢個世界好多野都唔係上帝安排 ...
抽刀斷水 2023/10/28 03:48 提交

天主為人作了最好的安排。
但唔係人人都 follow 架喎。
人既自由旨意就會揀咗唔好既路嚟行

按經文既啟示,的確人既自由旨意係鋤大D 既葵扇2

就以天主立主意要消滅尼尼微城....但約納到那裡宣講, 使人回頭悔改....咁就「大」咗天主既旨意勒
你一睇到有人話經文作大, 吹牛...就好似女生出哂水, 高潮, 吔媽嗲...潮吹咁

(用宗教角度嚟睇, 呢啲又唔 ...
beebeechan 發表於 2023/10/28 03:21

你不如教惦以色列,仇人係基督教,冇耶穌咪可以光明正大咁感念猶太人囉,對不?
你不如教惦以色列,仇人係基督教,冇耶穌咪可以光明正大咁感念猶太人囉,對不? ...
leefeng 發表於 2023/10/28 05:41

猶太教同天主教不知幾friend...夾band都得
猶太教同天主教不知幾friend...夾band都得
beebeechan 發表於 2023/10/28 06:13

幅圖既對白係:
猶太教:喂,你個耶穌係躝癱啵!
天主教:咁,你想隻抽定擲火箭炮吖?
幅圖既對白係:
猶太教:喂,你個耶穌係躝癱啵!
天主教:咁,你想隻抽定擲火箭炮吖? ...
leefeng 發表於 2023/10/28 06:45

你呢啲根本就係拎住AV幅相嚟打飛機....自覺爽
你呢啲根本就係拎住AV幅相嚟打飛機....自覺爽
beebeechan 發表於 2023/10/28 06:48

睇清楚幅圖啲表情吧啦,差不多架啦!
遺憾的是,猶太人只知舊約而不接受新約,是故不理解天主的救世計畫,着實令人扼腕嘆息。
但值得安慰的是,根據聖經預言,猶太人將來會明白基督的救恩,全體得救。

逃出魔幻紀 發表於 2023/9/25 10:50

猶太人「將來」? 即是還未啦!
原來猶太人到現在還未明白基督的救恩,全體還未得救?
你還不拿拿聲飛去以色列傳你基督的救恩讓他們得救?
在這裡嘥口水和我們說做乜呢?
按經文既啟示,的確人既自由旨意係鋤大D 既葵扇2

就以天主立主意要消滅尼尼微城....但約納到那裡宣講, 使 ...
beebeechan 發表於 2023/10/28 03:53

其實你有無諗過點解自由旨意咁大?

你諗返最初反對日心說班友,其實就係覺得乜都圍住自己團團轉。

諗出自由旨意既人,就係覺得連天主都要特登遷就自己,全世界乜都無自由旨意,其他動植物都無,唯獨自己先有。

呢啲其實同「愛」呢個概念係矛盾既,因為容許咗自由旨意導致可能出現的壞結局。

高樓大廈養隻貓,有啲人都會窗口裝返個貓網,驚隻貓跌咗落街。如果係按自由旨意理論,就即係唔會裝貓網,等隻貓既自由旨意決定自己係咪行出去跌落街。

咁仲算唔算一個好主人?呢個主人仲係愛貓人士麼?
諗出自由旨意既人,就係覺得連天主都要特登遷就自己,
...
抽刀斷水 發表於 2023/10/28 23:42

你又諗錯野勒
天主唔會遷就人...
freewill, choice...係唔同wish, desire..你唔好撈埋一碟。

天主經中一句:願你(指天主)的旨意奉行在人間。

如果係按自由旨意理論,就即係唔會裝貓網,等隻貓既自由旨意決定自己係咪行出去跌落街。

隻貓都懂高危既, 佢既自由旨意係唔會使佢選揀跳落街既。
裝貓網係怕因意外佢失足跌咗落街唶。

即係無人想行街會俾車車死, 意外又總會發生既, 呢啲同自由旨意無關。
呢啲其實同「愛」呢個概念係矛盾既,因為容許咗自由旨意導致可能出現的壞結局。
...

只能出好結局的, 就不是自由旨意喇。
正如北韓選主立席, 只能有一個結局咁
你諗返最初反對日心說班友,
...

成日拎日心說嚟反基, 實在你都未知教廷審裁加里略的始末。
日心說, 加里略之前便有人提出了, 教廷都無理啵。
教廷針對加里略, 只因為他倡日心說咩?
呢啲就係「知啲唔知啲」,, 半壼水, 咯咯響
全世界乜都無自由旨意,其他動植物都無,唯獨自己先有。
...

我讀生物學時, 話植物有幾個ism,

phototropism

hydrotropism

呢啲算唔算係植物既自由旨意嚟

B按: 仲有一個gravitropism
隻貓都懂高危既, 佢既自由旨意係唔會使佢選揀跳落街既。
裝貓網係怕因意外佢失足跌咗落街唶。

即係無人想行街會俾車車死, 意外又總會發生既, 呢啲同自由旨意無關。
beebeechan 發表於 2023/10/29 00:22

你話隻貓懂高危,又點解會出現有貓跌落街?咁即係唔懂高危啦,所以先有「貓網」呢樣野既出現。

有能力保護隻貓既愛貓之人,點解可以容許隻貓咁危險窗口打開容易跌落街而唔裝貓網?咁仲係咪愛貓?

意外係有可能發生,但有能力既主人既然都有前瞻性,係咪都有責任降低意外發生既可能性,裝返個貓網呢?

裝完貓網後,即避免貓隻危坐窗邊呢個自由旨意。

講返比喻所希望表達既事:天主如果係愛世人,係咪都有責任避免人類因自由旨意而出現任何危險的可能性?

呢個就係我想表達「愛」同「自由旨意」既矛盾。

你另開的比喻行街車死,可以同樣用政府有無安排安全過路設施避免意外發生既思路去諗,如果個政府乜都無整,車死既機會超大,咁呢個政府係咪愛佢既子民?
你又諗錯野勒
天主唔會遷就人...
freewill, choice...係唔同wish, desire..你唔好撈埋一碟。

天主 ...
beebeechan 發表於 2023/10/29 00:22

你以為天主存在,以為天主容許人類有自由旨意,先會咁諗。

我係講緊諗出「自由旨意」既人既睇法,呢度你跟唔到架喇,暫時唔傾啦。
講返比喻所希望表達既事:天主如果係愛世人,係咪都有責任避免人類因自由旨意而出現任何危險的可能性?
抽刀斷水 發表於 2023/10/29 01:09

點解話天主無「裝貓網」減少原祖犯過呢?
佢將一切罪惡都收埋在那棵樹內喇喎!

當日人要守十誡, 後來梅瑟擴至613條律法,
今日Laws of Hong Kong....你睇下一共有幾多條法!

在伊甸園中, 人做乜都得, 只守一條之規矩之喎: 就是不要吃那棵樹上的果。 咁簡單, 咁好deal...放在今日, 真係執到寶, lur 飯應喇

真係幾層貓網嚟喇。
高級模式 | 發新話題
換一個