返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

天主唔會完全剝奪人可以犯罪的能力, 做到#327咁就係去到極端。
天主在伊甸園中唔係做咗貓網, 減少人 ...
beebeechan 發表於 2023/11/3 09:53

你仲好提伊甸園添,都唔駛話鏟起棵樹啦,連整個樹網都唔曉,由得啲人自由取食禁果,咁咪即係唔整貓網既主人囉,你仲話整咗貓網?
回覆 401# 抽刀斷水

講開又講,你有冇發覺天主講嘢有一個好得意嘅甩漏:  天主從來冇話過叫夏娃唔好食禁果㗎喎, 唔知點解後世嘅人就presumed 夏娃唔應該食
回覆 402# 沙文

又係喎,最衰都只係亞當耳仔軟聽女人說話,所以為洗脫原罪,男人都唔好聽女人講野。
都未必。细心睇下经文,夏娃拎生果服侍老公時都冇講明嗰尐果果係點得黎。即係好似我老婆服侍我食提子,佢都唔會話明:honey,奴家餵您食提子。佢凈係叫我攤響張chaise度然後自己含住粒提子,一野錫落黎,條脷一頂就將之吐入我口中。
原祖亦係在此不知情之下食咗落肚
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

我覺得有關連歐!
dior13dior13 發表於 2023/11/1 23:53

回覆  dior13dior13

不要成天幻想,那些都在幻覺中,早點睡吧!
jimmychauck 發表於 2023/11/2 23:46

還是你要去對獅子禱告,看看獅子會不會咬你?地溝水變成酒是不是幻覺?其中有沒有關聯?

難道你思覺失調比我嚴重?可悲!

回覆 405# dior13dior13

你憑感覺行事,已非第一遭。請列舉我憑感覺行事的例子。
你仲好提伊甸園添,都唔駛話鏟起棵樹啦,連整個樹網都唔曉,由得啲人自由取食禁果,咁咪即係唔整貓 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/3 10:44

見#362。
呢啲咪係為「防止男人性侵就閹咗佢」既思維嚟。
為防止電腦手機被駭客入侵就鏟走上網功能。
回覆  抽刀斷水

講開又講,你有冇發覺天主講嘢有一個好得意嘅甩漏:  天主從來冇話過叫夏娃唔好食禁果㗎喎, ...
沙文 發表於 2023/11/3 10:51

細心睇經文時,又睇到厄娃好清楚知道「呢棵樹既果」係唔可以食喎。
都未必。细心睇下经文,夏娃拎生果服侍老公時都冇講明嗰尐果果係點得黎。即係好似我老婆服侍我食提子,佢都 ...
沙文 發表於 2023/11/3 13:58

再細心睇經文時,蛇同厄娃對話時,亞當是在場喎。不過無對白而已。
回覆 409# beebeechan
係喎真係多謝你提醒, 係我睇漏咗對唔住

耶和華 神所造的、惟有蛇比田野一切的活物更狡猾。蛇對女人和男人說、 神豈是真說、不許你們喫園中所有樹上的果子麼。
女人對蛇說、園中樹上的果子我們可以喫.
惟有園當中那棵樹上的果子、 神曾說、你們不可喫、也不可摸、免得你們死。
蛇對女人說、你們不一定死、
因為 神知道、你們喫的日子眼睛就明亮了、你們便如 神能知道善惡
蛇與女人說話時男人在旁邊玩賓周
於是女人見那棵樹的果子好作食物、也悅人的眼目、且是可喜愛的、能使人有智慧
你憑感覺行事,已非第一糟。請列舉我憑感覺行事的例子。 ...
jimmychauck 發表於 2023/11/3 18:36

字都未識, 讀多D書, 打好個底再講啦!
...
惟有園當中那棵樹上的果子、 神曾說、你們不可喫、也不可摸、免得你們死。
蛇對女人說、你們不一定死、
因為 神知道、你們喫的日子眼睛就明亮了、你們便如 神能知道善惡、蛇與女人說話時、男人在旁邊玩賓周。
沙文 發表於 2023/11/3 22:36

經上說, 神只叫人不要吃那樹的果。
不知是亞當或是厄娃, 就加鹽加醋: 說不可吃, 也不可摸。

經上說:
女人看那棵果樹實在好吃好看,令人羨慕,且能增加智慧,遂摘下一個果子吃了,又給了她的男人一個,他也吃了。
你就加鹽加醋, 說亞當不止在場, 還在玩賓周。

你話經文批人....批得準唔準呢?
你亞當本性露哂出嚟囉
亞當本性彼此彼此啦, 我都係畀你加鹽加醋一句”亞當在場不過無對白”係醒咗啫
既然冇對白, 總要搵啲嘢做下唔使咁悶呀嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 411# 旁觀者

除左字冇野指教啦吓話癈物?
亞當本性彼此彼此啦, 我都係畀你加鹽加醋一句”亞當在場不過無對白”係醒咗啫
既然冇對白, 總要搵啲嘢做下 ...
沙文 發表於 2023/11/3 23:25

哦...原來亞當唔係堂食, 係老婆食唔哂打包拎返屋企俾老公食, 或是飯糰外賣?
回覆 415# beebeechan

pandemic呀嘛
回覆  beebeechan

pandemic呀嘛
沙文 發表於 2023/11/4 00:23

仲pan乜鬼丫
依家人人離罩喇
都要alert嘅
沙文 發表於 2023/11/4 00:41

美國既DEFCON 分五級別

你既阿略係乜喱浮?

你憑感覺行事,已非第一遭。請列舉我憑感覺行事的例子。 ...
jimmychauck 發表於 2023/11/3 18:36

還是你要去對獅子禱告,看看獅子會不會咬你?

禱告地溝水變成酒是不是幻覺?其中有沒有關聯?

難道你思覺失調比我嚴重?可悲!

不然我看不懂你在寫什麼?
高級模式 | 發新話題
換一個