返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 屠龍小隊案充分總結中國香港情況

回覆  Guest from 124.244.37.x

一個黨關香港人柒事?又犯下綑綁黨國的謬誤。

jimmychauck 發表於 2024/9/17 08:28

所以話,黃絲真係柏拉圖,係無錯的。
回覆 161# Guest from 203.145.89.x

專制好過民主,你返大陸吖嘛,咁笨柒留喺香港?專制好過民主,宜家香港咪好左囉!我屌你班藍絲建制,搞左廿年都做L唔到,黃絲幫你一步到位將香港社會制度變得咁美好你仲出黎屌乜野?班建制廿年辦事不力直頭應該問吊啦。
專制好,黃絲黑暴咪你大恩人囉,你宜家仲日日屌?你個人咁L自相矛盾我點同你溝通呀?

自己的自相矛盾都解決不了,不肯解決,咋多癈話。

問親你都唔識答,仲咁大口氣話人地被洗腦,你作為藍絲都幾癈。
每一次唔識答走去講東講西,都不過說明你無法否認自己論點中存在的矛盾。你冇論述咪認左佢囉,冇人逼你改變自己信念㗎,叫你咪再係度戇鳩講癈話之嘛。

回覆 161# Guest from 203.145.89.x

喂答到未?到底專制好定民主好?你咁務實,實要揀一樣啦。黃絲有冇恩於你?諗左好多日啦吓話?

釋法推翻魯平中共有冇失信呀?
咩人血饅頭呀?
和平遊行成功例子係咪倖存者偏誤呀?
法制同法治你分到未呀?
你仲有冇俾中共洗腦呀?
中國係咪整體發展得比較好呀?
普遍都係藍絲的話,2019區議會點解輸到山泥傾瀉呀?
黃絲成功爭取了國安法、完善選舉制度、候選人資格審查委員會、基本法23條、有歌曲被定為禁歌,你話黃絲有無恩於香港人?

黃絲,就好像一群人,口話要向南行,腳就向北走
回覆 164# Guest from 124.244.37.x

到底專制好定民主好?你好似宜家又覺得民主好喎,你個人可唔可以唔好咁L自相矛盾?我點同你溝通?
你就直呈超人,可以同時向左走同向右走。
到底專制好定民主好?你好似宜家又覺得民主好喎,你個人可唔可以唔好咁L自相矛盾?我點同你溝通?L
jimmychauck 發表於 2024/9/23 01:45

民主好過專制,但暴力爭取的民主一般比專制更糟糕。

黃絲好像不明白

幾點
1)既然用暴力爭取了民主,那麼,為何不能再用暴力爭取更好的制度(如1949年的就係咁諗,我們可以再用暴力,爭取更好的制度,如社會主義制度、共產主義制度)

2)如果成功爭取後,要防止暴力示威再演,咁就要嚴厲打擊任何暴力示威活動,即係重返中共舊路。

3)永遠不會有完美公平的制度,即係話,可以永遠用暴力爭取示威者以為的美好制度
民主好過專制,但暴力爭取的民主一般比專制更糟糕。

黃絲好像不明白

幾點
1)既然用暴力爭取了民主,那 ...
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/9/23 08:50

所以共產黨的專制是正確的,唉,曱甴原來是在做着脫了褲子放屁的蠢事!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

回覆 166# Guest from 203.145.94.x

詭辯啦你。

1. 法國大革命、波士頓茶會咪就係暴力爭取民主脫離專制,點解中國要超英趕美?
2. 一般專制,包括今日中共嘅專制,都係暴力爭取返黎㗎啦,專制有咩咁高尚,當時你做咩唔同中共講"既然用暴力爭取了專制,那麼,為何不能再用暴力爭取更好的制度"?"民主好過專制"又係你講嘅。
3. 有民主之後就冇需要暴力去爭取更好制度,因為有選票。民主就係一個比專制進步嘅制度,可以實現和平嘅權力交替。呢樣野喺歐美多國行之有效一百年以上。你仲講乜野"成功爭取後,要防止暴力示威再演,咁就要嚴厲打擊任何暴力示威活動"?
有左權力交替嘅制度,就冇暴力示威嘅需要。你日日打稻草人都冇用。
你根本不明白咩叫民主制度。少啲出黎柒啦。
民主制度下暴力政變,就一般不會得到人民支持。政變後政局就不穩,就等於乜都爭取唔到。
4.永遠不會有完美公平的制度,即係話,民主下可以永遠用不流血嘅方式推動改革,專制就不能。
5.民主好過專制,你仲日日幫專制講說話,你梗係想香港死多啲人,簡直居心叵測。
回覆  Guest from 203.145.94.x

詭辯啦你。

有民主之後就冇需要暴力去爭取更好制度,因為有選票。民主就係一個比專制進步嘅制度,可以實現和平嘅權力交替。呢樣野喺歐美多國行之有效一百年以上。你仲講乜野"成功爭取後,要防止暴力示威再演,咁就要嚴厲打擊任何暴力示威活動"?

唔係啦花

似乎你真係迷信,無騙人

目前民主係民選議席,而非真正人人有權參與所有政治決定
點會係最好?

例如,現在因為成本限制,公投很少會有機會。
未來,如果Private Blockchain 成熟,可以公投。
你估下民選政府會咁輕易放棄權力比你地公投咩?

最後又需唔需要用暴力爭取呢種權利?

點樣先有機會公投,又係一個問題
瑞士一年幾次公投顯然不夠
未來private blockchain可行,應該廢立法會
所有立法事務全部用private blockchain 公投
最後,如果成功用暴力,爭取Private Blockchain 公投
之後發現有嚴重security vulnerability
又駛唔駛再用暴力爭取rollback
跟住fix咗,又再用暴力爭取返公投?
現在爭取民主真係無咩大意義
因為太多缺陷
不如等到Private Blockchain 成熟再爭取
仲要諗點樣真正防止出現烏克蘭公投和普丁30年連任鬧劇
呢個就真係可以一勞永逸

鳩噏迷信嘅人係你。笑話。
學好政治經濟科學先再出黎發噏瘋啦。咁Q務實又咩都唔識乜都唔學同人講論述。
歐美廿個國家民主行左百九幾年,有幾多次有暴力爭取?"中國"咩制度?呢百幾年有幾多暴力?哇民主催生暴力真係危言聳聽。
你唔係以為民主係"唔影響別人"吓話?你係咪沖生嘅果位聽眾,以自己無知為傲?
民主唔係人人有權參與所有政治決定,係有民主決策過程,自己連民主係乜都唔清唔楚,急住出黎獻醜。
宜家冇地方有真民主,假民主咁危險,你留喺專制地方唔好走吖嘛,一陣又暴力又打仗誤中副車就唔好啦。身體就最誠實嘅。香港啲假民主咁危險,黃絲幫你撕破呢個假面回復專制,黃絲咪你大恩人囉。
讀多幾年書糾正自己錯誤觀念咪L咁自相矛盾先再出黎柒啦。

話題要轉了嗎?
高級模式 | 發新話題
換一個