返回列表 回覆 發帖

光榮天主的擂臺拳賽應文明公開地舉行

數月前,我跟沙文在這裏打過幾個回合擂臺,就天主的彩虹諾言是否信實展開辯論。當時沙先生説:『普通招都墶得低您啦』,結果他未答完問題,就顧左右而言他地離開了擂臺。我當時對他說:『OK啦,你唔鍾意繼續討論就暫時唔好勉強,你幾時搵到或者諗到啲乜嘢勁嘢,請不吝賜教,我隨時洗耳恭聽,我真心希望喺辯論中不停被你「撻」低,以達教學相長之效果。』,並表示我要進書房讀書,學習並實踐全心全靈愛天主及愛人如己的聖言教導。
沙先生最近敲我書房門,説已經擺下另一個擂臺要求我切磋切磋,以辯論耶穌是否有能力驅逐附於聾人身上的魔鬼。我作為基督徒,把為耶穌作見證及光榮天主的事情視為義不容辭的義務和責任,因此當仁不讓地接戰,但聲明只作邏輯性理性討論,如果任何人在擂臺上惡意謾駡攻擊天主,本人恕不奉陪。
考慮到光榮天主的擂臺賽應該在人多的廣場上公開進行,以顯公平公正文明之效,所以我在這裏開貼應戰。然而,做事情要有頭有尾,先後有序,這一場(耶穌驅鬼)暫時hold 住不急,先完成了上次沙先生還沒打完便跑到觀眾席上閒坐那場(天主彩虹諾言)再説。
Well,現請沙文先生邏輯地回答以前未作回應的以下最后一條有關瑪雅族滅亡的問題(為方便記憶那場拳賽的情況,我將當天過招的錄影片段在下面順序回放,好讓觀眾知道來龍去脈,沙先生亦能回想起當時為何不接我最後瑪雅人滅亡那招就像乜代宗師般閃到臺下觀眾席):

2019年11月,當我、沙文、及其他網友正在本論壇討論威尼斯教堂水浸事件及聖經《創世紀》9章11節關於天主的諾言(「我與你們立約:凡有血肉的,以後決不再受洪水湮滅,再沒有洪水來毀滅大地。」)是否信實時,沙文與我的切磋就開始了。

沙文:『至於"And I will establish my covenant with you; neither shall all flesh be cut off any more by the waters of a flood"的屎眼contract, 就係因洪水而於1990年绝種的Dusky seaside sparrow. 神"學家"認真學習天天向上』

逃出:『諾厄帶上方舟嘅動物中,係咪包括每一種類嘅各分類,例如貓科動物嘅波斯貓豹貓……等等各一對、東北虎華南虎孟加拉虎等等各一對、獅子……各一對,鳥類就鳶屬……、鸚形目……虎皮鸚鵡各一對;如果調轉嚟諗,蜜蜂嘅絕種係咪代表蜜蜂屬或者所有節肢屬類嘅滅絕?塔斯曼尼亞虎嘅絕種,係代表袋鼠、狼、定係老虎嘅煙滅呢?乾隆屠殺準葛爾,係咪就等於屠殺左全人類呢?』

沙文:『事實上根據 rule of 50/500, 同一species帶少過 50 隻上船即等於滅絕,這是短期而言。若要長期維持繁衍則要每種500隻。您嘅騎哩contrary thinking 可以慳番同弘曆慢慢研究嘞。不過在您用咁騎哩嘅方法企圖convince我之前, 還需先去幫薩達姆翻案. 只不過造瓜百幾個什葉派啫, 你地做乜L嘢告佢反人類罪?依家佢反晒全人類咩?』

逃出:『我而家大概明白你嘅意思喇:
1)一種雀仔嘅滅絕等於整個鳥類(甚至包括「凡有血肉的」?)嘅滅絕;
2)準葛爾族人嘅滅絕,唔等於全人類(甚至包括「凡有血肉的」?)嘅湮滅。
如果我有誤解,請包涵。』

沙文:『我肯包涵, 羅先生logic都唔肯啦。
只要有一種雀仔滅絕, 就唔係凡有血肉的冇滅絕啦,滅絕師太』

逃出:『我哋講緊天主彩虹諾言是否信實,根據你哋舉嘅雀仔同薩達姆嘅例子,(我)邏輯噉推斷你哋嘅意思係以上1)2),你哋又話唔啱,噉係咪應該用邏輯嚟反駁我嘅誤判?但係冇喎,淨係掟條拎嚟話網上d資料話準葛爾人係滅於天花而唔係屠殺,噉又點?撇開網上資料好似微微信嘅微信一樣僅供參考係係人都知嘅道理唔講,天花滅種事件對於天主信實議題有乜關係?唔通你覺得證實到我本人嘅無知就等於證實天主嘅无信?』
……
逃出:『我再指住另外一片樹葉問你:南美洲瑪雅族因為唔知係屠殺定天花定瘟疫而滅亡,係代表瑪雅族人、南美洲人、地球人、抑或「凡有血肉的」嘅湮滅?請結合你舉嘅薩達姆同雀仔嘅論據嚟解釋。』
我又發癲:耶穌基督大獲全勝,共產黨一敗塗地。
耶穌逆來順受係為拯救世人啵
beebeechan 發表於 2020/3/14 09:50

移鼠「逆來順受」得看係啥人。
    對住無花果樹就威咯,要整死佢就整死佢。有幾十條(口靚),個個孭住把刀,圍住個土佬,要搶佢隻驢仔就搶。一遇到都未到軍隊級數嘅衙差,就嚇得屁滾尿流,nge 都冇得nge,便被五花大綁。
    自己都無能保命,重跌落地la番揸沙,吹牛話「拯救世人」。凡有啲理性嘅,睇落都笑到碌地。
屎尿毛全是天主的精心創造。您唔欣賞即係不全面讚美天主整出來嘅嘢。
Don't know where God is but the Devil is in the details
各人領受不同嗟。好似馬丁路德都有同貴教不同意見啦
沙文 發表於 2020/3/15 00:46

最弊你唔係在講不同意見哩。

你淨係講屎尿毛。白痴當有型
Don't know where God is but the Devil is in the details
我帶領網友認識天主, 唔係反基
沙文 發表於 2020/3/14 23:11

盲佬引弱視。。。。你靠害就真
我帶領網友認識天主, 唔係反基
https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
係呀, 基督徒最多有時㷫起上黎就話唔准我吐痰㢌血。
不過只限於verbally得把死人口。我唔稣佢, 照舊又吐又 ...
沙文 發表於 2020/3/14 11:46

你反基, 咪又係得把死人口。。。。。
係呀, 基督徒最多有時㷫起上黎就話唔准我吐痰㢌血。
不過只限於verbally得把死人口。我唔稣佢, 照舊又吐又㢌, 佢就吹我唔漲。
不過,這是感恩於時代巨輪。您地冇曬權,我點放肆您都吹我唔漲。若是我們一齊返去中世紀,我死咗好L多次矣。
我害世人,就係您地表演新戒命嘅機會啦。我都係為咗榮耀天主先咁做。
沙文 發表於 2020/3/14 10:03

耶穌都講過一個故事, 
話有個王對屬下說, 誰不願意我當他們的王, 拉到我面前一刀殺了。

佛都有火時, 耶穌都會㷫

你現在仍生吽吽, 基督徒對新誡命遵守得幾好吖。
我害世人,就係您地表演新戒命嘅機會啦。我都係為咗榮耀天主先咁做。
人地主耶稣畀罗馬佬兜巴星、扒光豬、倒吊黎鞭、雞姦........都逆來順受。
我痾督尿您就阿之阿左。
所以基督 ...
沙文 發表於 2020/3/14 09:42

耶穌逆來順受係為拯救世人啵
你亂屙尿屙屎, 係害世人啵
人地主耶稣畀罗馬佬兜巴星、扒光豬、倒吊黎鞭、雞姦........都逆來順受。
我痾督尿您就阿之阿左。
所以基督同基督徒就係冇得比
我吐痰係畀機会您表演新戒命。您應該不但唔care, 仲好歡迎我吐痰, 慌死我唔吐
沙文 發表於 2020/3/14 03:52

你都唔止吐痰哩, 直頭係潑屎水, 撒狗毛, 遲下仲可能會射蛋白汁
我師傅耶穌係嚟召叫信佢嘅罪人,包括我,而唔係嚟召叫天主嘅仇人。佢見到魔鬼就驅趕,見到撒旦的靚就閙。
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/13 09:01

唔care雖係正確態度, but not good enough.
耶稣趕我唔走, 而我又同共產黨一樣, 是罵不倒的。
可見我都唔係仇人,我吐痰係畀機会您表演新戒命。您應該不但唔care, 仲好歡迎我吐痰, 慌死我唔吐
點知我一發招,你格幾下招架唔住就吐啖痰閃咗落台
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/14 01:01

隨便發幾招,就如那十歲女孩說傳教士那樣,你總係縮係龜殼內,從不伸出頭來,重敢厚顏話人「吐啖痰閃咗落台」。
    叫你去摸武肺,你有嗎﹖
    叫你講個地址聽下,等我叫幾個流浪漢帶埋行李拍下你門,你有嗎﹖
    叫你將獅子山填平大嶼山附近海面,你有嗎﹖
    口口聲聲話要盲信移鼠,實際卻當佢發(口翕)風。

人說辯論, 愈辯愈明,
沙文卻是愈辯愈多屎, 尿, 鳩毛。。。。
真係尤如非教徒去領聖體一樣, 是得不到上主要給的恩典。

想食威化餅去超市買一包囉, 又唔係貴, 唔使排隊, 又唔需要扮謙卑丫
其實你係想嚟認真辯論嘅,噉我就真係對你唔住,噉就請你回答本帖嘅問題啦。
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/14 01:01

佢成身屎, 尿, 鳩毛.....唔得閒做呢啲野住:-「回答本帖嘅問題啦」
高級模式 | 發新話題
換一個