返回列表 回覆 發帖

不可將猶太教、天主教、伊斯蘭教混為一談

這裏很多網友經常用聖經舊約中的戰爭、屠殺、天主降災等事件作為論據,去證明他們認為『基督宗教是一個殘暴不仁的信仰、基督徒是世界和平的最大破壞者』這個觀點。其實,他們是不明白基督宗教的道理。

在天主的整個救贖工程之中,舊約時期只是整個計劃的籌備、鋪墊及初步及實施階段,直至耶穌基督背負全人類的罪過被釘死在十字架上,並在埋葬三天後死而復活,整個救贖計劃才圓滿完成。自那時起,天主耶穌基督的救贖恩寵已覆蓋全人類,舊約的做法(例如天主親自或藉著先知向選民發出指示,及天主就著世事巨細無遺地定立極詳細法律以規範選民的一舉一動等等)便成過去,繼而代之的是耶穌基督在世時所教導的道理及新誡命 一一 全心全靈全意全力愛天主;愛鄰人如愛自己 一一 這是天主十誡的總概括。所以,基督徒不用遵守猶太教徒那些諸如安息日不工作、不能穿混紡的衣服等等無數繁文縟節,只需相信、跟隨耶穌基督並遵守涵括天主十誡的兩條新誡命。

對於基督宗教的這個道理,未曾系統研讀過聖經的人,是很容易在理解上產生混亂的,甚至有網友將伊斯蘭教跟基督宗教相類比,看不出兩者的根本差異,原因也在於此。

天主的睿智需由聖神的引領以超性的理智方能理解,正如《皇皇聖體》的歌詞:

『古教舊禮已成陳跡,新約禮儀繼聖功;五官之力有所不及,應由信德來補充。』
爺爺驚搞臭自己嘅寶貝,用支擂漿棍俾你嘆下就够。
旁觀者 發表於 2020/6/16 01:44

咁不如叫「搞屎棍」咪唔怕臭囉
旁觀者 發表於 2020/6/16 01:44

你不如改名叫「旁邊屎」哩
又噏三噏四,爺爺鍾意就用支擂漿棍提送你屁眼玩玩。
旁觀者 發表於 2020/6/15 00:27

我又諗起太監搞宮女,只能用條擂漿棍....無銀用
又噏三噏四,爺爺鍾意就用支擂漿棍提送你屁眼玩玩。
講乜西醫呀,有妖徒神醫就乜醫都收檔。
旁觀者 發表於 2020/6/13 23:29

乜都話唔好講
咁你死嚟呢到做乜
講乜西醫呀,有妖徒神醫就乜醫都收檔。
乜病都俾你妖徒醫好咯,使乜搞咁多嘢呀。
旁觀者 發表於 2020/6/13 01:44

西醫既醫術,又真係在中世紀時既修道院中發揚出嚟㗎喎
乜病都俾你妖徒醫好咯,使乜搞咁多嘢呀。
使乜去丹麥咁麻煩吖,中醫都冇得撈囉,有病搵個鬼徒摸下就好。
旁觀者 發表於 2020/6/12 06:32

你崇洋哩。。。。。數癲忘宗

你呢啲義和團,應該飲香爐炭,搵經霜三年的甘蔗,同穴分公母的蟋蟀做藥嚟醫病
買張機票去丹麥睇睇嗰個中醫哩. ...
beebeechan 發表於 2020/6/11 07:20

使乜去丹麥咁麻煩吖,中醫都冇得撈囉,有病搵個鬼徒摸下就好。
最近因為疫情多咗上論壇。咁驚唔驚群得蠢人多會變蠢?驚架,但自閉得耐同樣會變蠢,兩害取其輕啦。

了哥 ...
龍井樹 發表於 2020/6/11 14:32

我就留意到你返嚟後,有兩個經常發帖既你就無群佢地啵。
唔知係咪驚群得多會變「臭」,變「痴」。

之不過,你唔表下態,佢又會「全版既人」嚟強姦你架喎,例如:

〔信耶穌一定保證死得特快! #54〕
你係賤精之最,全版公認!

leefeng 發表於 2020/3/24 01:25

連人地話「不予置評」都當係支持佢咁。
我覺得我被王亭之騙了
但係唔排除你有需要時仍會向佢提出一啲佢認知範圍之內嘅問題,例如我最近向網友詢問過攬炒嘅問題。
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/11 15:52

唔會,我討厭同機器講嘢,我情願打字。
最近因為疫情多咗上論壇。咁驚唔驚群得蠢人多會變蠢?驚架,但自閉得耐同樣會變蠢,兩害取其輕啦。

了哥 ...
龍井樹 發表於 2020/6/11 14:32

咪就係咁囉。你唔試過你點知道siri嘅思維路線同應對能力係點樣呢?知道咗之後你唔會再同佢講啲佢反應唔到嘅嘢,但係唔排除你有需要時仍會向佢提出一啲佢認知範圍之內嘅問題,例如我最近向網友詢問過攬炒嘅問題。
你以前話驚住上嚟見到傻氣,點解而家唔怕嘅?
你想得嚟少,唔了解我嘅好奇心啫,我以前舉過好多實例 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/11 12:57

了哥我冇玩,但有玩過 Siri。我當 Siri 係人咁去問,但玩多幾玩發覺佢來來去去都係耍走問題,咁就冇再玩啦。
我而家好似係精神錯亂,就快唔識講野。
虛無飄渺不著邊際,完全唔知你想講乜...

玩嘢同學嘢,原本就冇衝突。你响度自己閉門造車,根本唔會學到 ...
龍井樹 發表於 2020/6/11 09:54

你以前話驚住上嚟見到傻氣,點解而家唔怕嘅?
你想得嚟少,唔了解我嘅好奇心啫,我以前舉過好多實例講人間觀察,比如話山下面自言自語嘅人群,日日踎喺街邊用粉筆寫高級數學方程式嘅男人,日日向路人大聲講英國係佢嘅嘅小店幫工......,都係人生嘅一種學習過程。可能你錯過咗我以前同網友嘅多場辯論,所以唔係好明我講緊乜。你有冇試過同街坊公認講嘢好叻嘅了哥傾計?有冇試過向SIRI提出過各種複雜嘅問題甚至講粗口?喺確認了哥同SIRI真實嘅語言能力之後,你仲會唔會繼續問啲咁複雜嘅嘢?就算你唔繼續問,你是否都會久唔久睇下隻了哥聽下佢講『恭喜發財』?(我只係做個比喻,並無諷刺呢度嘅網友係了哥之意,我哋大家都係尊貴嘅人)。
你當呢度係你屋企呀?唔怪得上親嚟都見你啦...
龍井樹 發表於 2020/6/11 10:32

有啲人係為咗見我先上嚟, 唔好令人摸門釘嘛
高級模式 | 發新話題
換一個