返回列表 回覆 發帖

令人戰慄的聖經裡面

令人戰慄的聖經裡面,
有很多批判基督教的精要,獨到見解和指出基督教的邪悪,妖孽,爛和虛偽!

不過<盲信聖經是問題的根源>,
其中一頁<聖經的確有一些好道理(見聖經金句)>已經破壞了全個反基督教的心血。
引導係要清晰,教壞人的邪書就是邪書,没有灰色地帶。

另外<聖經的確有一些好道理(見聖經金句)>???
這些所謂<聖經金句>咁似中國的箴言或基本做人的道理?
究竟係邊個抄邊個?
而且這些所謂<聖經金句>,
相信任何一始中國人的小朋友細細個開讀始幼稚園的時侯,老師已經有教,父母在家裡也有教了吧?

呢d咁既做人最基礎既野竟然要放在一本<書>當<聖經金句>?
呢本<聖經>會唔會低水平了些呢?
當個個係小學生?
老實講,本聖經唔係給小學生智商以上的人㖒既,不過十分適合小學生以下水平的愚昧人看的! ! !

一本咁幼稚的書「聖/性經」,裡面教埋啲咁既水平的所謂<金句>道理,究竟牠們基督教要騙的對像是什麼人?
一群腦筍/囟未生埋的低B人種? !

一本淫書裡面係淫就是淫,是惡就是惡。
立場分明才可以讓迷惘的人明白怎樣去分別,如果向人講,呢本係淫/殺人書唔好學…,
不過裡面亦有金句可以㖒下?
你估聽果個知唔知應該點做吖嗱?

一本教人殺人性侵的書,教人做奴才的垃圾,裡面加入幾句做人道理:你不能偷盜,你要愛你老豆老母,你千其唔好嬲過夜……

事實教材
你不能偷盜:但你可以打劫滅族,成個村族的財富可以搶。
你要愛你老豆老母:但你愛你老豆老母多過爱神,你一樣要下地獄。
你千其唔好嬲過夜:記得當日馬上去以眼還眼。
你可以姦處女,你可以做完壞事只要向神懺悔…?

咁,究竟是否迷惘的人自己可以好聰明地在本書里面揀擇佢地應該睇乜野咁呢?
難怪反基反咗咁耐,效果仍然不大,咁似【光頭佬賣生髪水】?
我既個人認為:一本垃圾裡面不會有所謂金句,
所謂金句只是一些煙霧誘餌,讓人墮入罪惡還自以為在行善積德中!

又難怪咁多人信到黐線,幾句<所謂金句>溝溝埋埋一大堆荒淫邪惡,殺戮血腥,心智唔成熟的人看了想唔黐線都好難!

結論:當初反基網仍然設定要保留聖/性經內係有【金句】的前輩,是否有點像果本故事書裡的耶禍華一樣:種棵蘋果樹叫亜當夏娃去選擇性食或唔食係一模一樣的呢?
结果如何?叫人离教的成效不會大!!!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
嗱,咪話我唔聽你支笛,暫時我就唔放咁多料入去,試下水溫先,如果你想終生免費,麻煩搵啲人黎試下 ...
抽刀斷水 發表於 2020/12/23 04:20

您想同䔥生、趙博平起平坐, 要我个个月奉献, 都要畀一些trailer大家睇下先得喎
原來您隨波逐流要夠疊馬先夠膽做。咁香港就冇神論人氣最旺,依此standard, 唔怪之得您convert唔到我。照您 ...
沙文 發表於 2020/12/24 01:09

你又搵嘢嚟講!又玩嗰啲打空翻搖樹枝嘅嘢,你噉樣講法就等於話徐曉東嘅拳擊技巧唔符合太極規矩,所以應該放棄MMA而從野馬分鬃同埋攬雀尾从頭再學過,噉講法佢不如去學廣場大媽舞實際啲?
我同你嘅思維曲線又試分道揚鑣啦。聖經你熟過我,你起碼喺字面上明白耶穌話你點解唔信佢嘅原因,唔需要我convert你,我亦冇能力convert任何人,要問你都應該問聖神,我只係喺度免費發帖通知下大家兼搏分返啲commission 。
等下次同你有交集嘅時候再傾,唔阻你同你啲同學仔玩格三星同滴滴波啦。
附有貼圖的要加幾多錢?
beebeechan 發表於 2020/12/23 07:55

您唔駛錢咖嘛
原來您隨波逐流要夠疊馬先夠膽做。咁香港就冇神論人氣最旺,依此standard, 唔怪之得您convert唔到我。照您的思維, you should join us. 至少都turn to 新教

剖析宗教界
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  逃出魔幻紀

未試過唔係唔做嘅理由。我又夠未試過信耶穌,由於我未試過信耶穌,所以以後都唔會信。 ...
沙文 發表於 2020/12/23 23:39

咪講咗囉,呢度唔興吖馬,阿董攬下阿陳都俾人有排講啦。老實講,如果女人主動,噉攪下就有嘅,不過左右啜面就從未試過,因為唔興。但係香港咁興信耶穌,你都揾黎講。
本網都有募捐link,網友唔捐錢養起您,或者就係因为認為您未夠班呢?

不如頒行new 版規,留言要收費,可大 ...
沙文 發表於 2020/12/23 14:24

附有貼圖的要加幾多錢?
回覆 143# 逃出魔幻紀

未試過唔係唔做嘅理由。我又夠未試過信耶穌,由於我未試過信耶穌,所以以後都唔會信。您會點勸我?
中東人有講亞孟呢個習慣,您東亞人有樣學樣,學得好到家喎, 学而時習之, 應該唔会有問題 ...
沙文 發表於 2020/12/23 19:26

你一時就叉晒腰認真講「世界上唔會有乜乜,但亦唔會有物物」咁絕對,一時又嗱西到完全忽視我嗰兩組省略號。西化嘅Hongkonger同異性打招呼都中意講聲hi或者hello,熱情D就握下手,但極少人攬住互啜左右面珠登,我同歐洲女性就時不時噉樣打招呼,同亞洲人就從未試過(冇……)。
嗱,咪話我唔聽你支笛,暫時我就唔放咁多料入去,試下水溫先,如果你想終生免費,麻煩搵啲人黎試下 ...
抽刀斷水 發表於 2020/12/23 20:20
蕭若元//////D100【 & 諸如此類】都有PATREON ,请问兄知不知他们在那里收入如何谢谢兄
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
本網都有募捐link,網友唔捐錢養起您,或者就係因为認為您未夠班呢?

不如頒行new 版規,留言要收費,可大 ...
沙文 發表於 2020/12/23 14:24

嗱,咪話我唔聽你支笛,暫時我就唔放咁多料入去,試下水溫先,如果你想終生免費,麻煩搵啲人黎試下畀下錢,等我睇下係咪真係可以收到:

https://www.patreon.com/exchristian
人地神父有教會包食包住,梗係可以全身投入啦,我呢仲要四圍張羅五斗米架。

除非呢個網既網友養起我 ...
抽刀斷水 發表於 2020/12/14 08:04
Seriously: Concerned: ;;;;;;;;;
Should i be to donate 離教者之家, how can there be  guaranteedly none trace of my real identity leaked? THX.
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
中東人有講亞孟呢個習慣,您東亞人有樣學樣,學得好到家喎, 学而時習之, 應該唔会有問題
Don't know where God is but the Devil is in the details
我一早諗到啦,你睇唔到嗰啲省略號咩?我係想講雖然中東人有呢個習慣,但係我哋係東亞人就……,如果兩個 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/12/23 19:15
人人生來平等………………因此,快快快啜啜沙老大大 & 他的小弟弟吧!
雖然係噉話啫,不過同你互相頂嘴咁耐,面阻阻,忽然間雙方意見bingo ,有D想啜啖你嘅衝動,不過大家麻甩佬唔啜得……
回覆  逃出魔幻紀

咁就證明你根本唔係信聖經啦

"猶達斯一來到耶穌跟前,就說:「辣彼,你好!」就口親了 ...
沙文 發表於 2020/12/23 18:16

我一早諗到啦,你睇唔到嗰啲省略號咩?我係想講雖然中東人有呢個習慣,但係我哋係東亞人就……,如果兩個日本麻甩佬互啜就更加……
回覆 135# 逃出魔幻紀

咁就證明你根本唔係信聖經啦

"猶達斯一來到耶穌跟前,就說:「辣彼,你好!」就口親了他。"
「世界上唔會有兩個人對每件事的意見都相同。
但亦唔會有兩個人對每件事的意見都唔同。」

有冇人認為我講 ...
沙文 發表於 2020/12/23 17:29

雖然係噉話啫,不過同你互相頂嘴咁耐,面阻阻,忽然間雙方意見bingo ,有D想啜啖你嘅衝動,不過大家麻甩佬唔啜得……
「世界上唔會有兩個人對每件事的意見都相同。
但亦唔會有兩個人對每件事的意見都唔同。」

有冇人認為我講得唔啱?
如果有,就證明我講得啱
回覆 132# 逃出魔幻紀
世界上唔會有兩個人對每件事的意見都相同。
但亦唔會有兩個人對每件事的意見都唔同。

leefeng版友反基,都係走唔出聖經的五指山,聖經都係一早話咗有人會反基咖啦
真係教仔都未必咁聽話。
P.S 唔記得提,傳教thread要免費。因為用來吸引抵唔住頸反基駁嘴。
即係好似disco要有ladies' night 吸引麻 ...
沙文 發表於 2020/12/23 15:35

嘻!有意思。終於發現我同沙文嘅思維有交集。你呢句好正!每次你同你啲同學仔抵唔住頸喺我嘅thread度反基駁嘴時,我就多謝天主嘅安排兼求天主祝福駁嘴同學。因為你呢個觀點我以前曾經發帖講過以下幾句:
「原來你我他都與歷史上迫害基督徒的希特勒、史大林、波爾布特、金正恩、巴格達迪等歷史猛人均屬同事關係,大家都依照天主的安排,各司其職,為新天新地的早日到來而努力工作著……加油吧同事們!讓我們理智地選擇一份高薪厚職,在各自的崗位上高聲讚美天主!決不辜負Boss對我們的信任。」
多謝你建議免費發帖我都有份,最好我都有得分commission 啦。
高級模式 | 發新話題
換一個