返回列表 回覆 發帖

收工

從前打工吧嗰陣,遇有掛風球提早放工,個個同事都好興奮,無一例外,有時我覺得連老細都enjoy. 我親耳聽見過一掛8號佢即刻fack輪約麻雀腳。

可知提早放工係廣受打工一族愛戴的policy. 而基督教亦持相同價值觀,好似matt20嗰位笨實葡萄園老闆,開半日工都出足全日糧,民工就認為做少半日很有著數。有些人提早放工,有些人榮休,始終唔駛做而有糧出,冇人會為收工而哀悼。

遇有教徒拉柴,就係“息勞歸主”, 咁意義上就即係收工,但事實上據我觀察,教徒顯然唔係咁諗。

舊年我家姐個25歲女,即係我嘅niece啱啱讀完master因疫情未開始搵嘢做, 突然被阿媽發現倒斃在屋企房間,當日仲係主日,家姐同老公、細仔去完church返屋企。事後驗到係cerebral aneurysm, 於是全家喊到拆天。而佢地宗教背景,包括姐夫、佢細仔、我老母全部係基督教,無一例外呼天搶地。

如果佢地真係100%知道第日喺天國又可以stay together, 而家佢只係早尐放工,計起上來其實十分著數,咁應該戥佢高興,分別只係暫時,有咩好傷心呢?

即如我同老婆講,business trip去new york一星期,佢唔會喊苦喊忽咖嘛,雖然都會懷疑我有景轟,但不久就返屋企。除非我同佢講以後各行各路,有咩就搵我律師啦,咁佢先會攬住我對腳賴死拖響地下。

但係我從未見過教徒早死而家人恭賀佢早放工。由此,我肯定對於天國乜乜物物,其實教徒都係口硬,心底深處亦只不過估估下不能肯定。您地畀人睇穿其實您自己都唔係信到十足十,又點能夠persuade到人信呢?

所以,做戲咁做都要,凡基督徒瓜老襯,教會應該當喜事辦,"恭喜曬!您就好啦,有得早收工,我恨都恨唔到"

以及明文嚴禁喊(包括我老母的呼天搶地式、我老婆的飲泣式),咁先係貫徹貴教教義,唔會同行動有咁明顯divergence.否則畀人睇到您地自己都唔信,點傳教呢?
貴教都幫襯我買,多謝夾盛惠

“如果你們是誠實人,叫你們兄弟中一個人留在拘留所內,其餘的人可帶糧食回去,解救家中的饑荒。”
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔係。只係貴教制度不完善。凈係睇住地産,唔識capital包括各種不同資產。
如果阿納用塊地做mortgage同人賒 ...
沙文 發表於 2022/5/11 22:16

你又賣如果喇
唔係。只係貴教制度不完善。凈係睇住地産,唔識capital包括各種不同資產。
如果阿納用塊地做mortgage同人賒100隻羊,然後賣地,咁,佢都要豫備錢settle條數,餘額才放在宗徒腳前。

而不幸發生瘟疫,羊死L曬。

宗徒冇問過事情係咪咁就屈阿納落格,呢尐就係貴教得唔大部份世人信心的原因之一。
Don't know where God is but the Devil is in the details
經書係冇提過要上繳當時已很盛行嘅欠單喎。

Luk 16 那人說:一百桶油。管家向他說:拿你的賬單,坐下快寫 ...
沙文 發表於 2022/5/10 22:53

在共產黨下, 有那大地主可以有不用上繳的資產, securities, options, bitcoin既呢?
咁你咪幫手說明咗一世紀時的教會不是共產黨
經書係冇提過要上繳當時已很盛行嘅欠單喎。

Luk 16 那人說:一百桶油。管家向他說:拿你的賬單,坐下快寫作五十
當時冇bitcoin都唔能夠太責怪作經佬。
沙文 發表於 2022/5/10 21:33

咁你又怪責作經者甩漏嘅??
securities咯,貴教經書總是有甩漏,冇提過securities。
當時冇bitcoin都唔能夠太責怪作經佬。但欠單係嗰陣有嘅。譬如,逃出魔弟兄寫咗張一球欠單APR 65%畀您,您就要把此欠單放埋在宗徒腳前等佢去收數,唔係以為獻咗賣properties得錢,自己收埋欠單日後還有一點揸拿。
securities咯,貴教經書總是有甩漏,冇提過securities。
沙文 發表於 2022/5/10 19:41

咁都無提可以賣 bitcoin 添
我知凡有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,放在宗徒們腳前,照每人所需要的分配。 ...
沙文 發表於 2022/5/10 06:39

賣家當然有田又有地哩...唔係賣乜呢?
賣虛擬田咩.......!
我知凡有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,放在宗徒們腳前,照每人所需要的分配。
舊約,過曬氣啦
詐儍扮懵呃天主。自從主耶穌叫嗰條友賣L曬身家均富,遊戲規則就已經改咗。 ...
沙文 發表於 2022/5/10 02:22

你知唔知新約中都有李+x?
舊約,過曬氣啦

詐儍扮懵呃天主。自從主耶穌叫嗰條友賣L曬身家均富,遊戲規則就已經改咗。

有幾多捐幾多啦,天主又唔會介意你捐得少過人,總之你清袋,天主就喜悅咖啦 ...
沙文 發表於 2022/5/10 00:09

天主鍾愛的亞巴郎, 大衛, 撒羅滿, 雅各伯。。。都唔使清袋架, 個個都係當代李嘉誠嚟
有幾多捐幾多啦,天主又唔會介意你捐得少過人,總之你清袋,天主就喜悅咖啦
回覆  beebeechan

您咁有米,又總唔見您
34在他們中,沒有一個貧乏的人,因為凡有田地和房屋的,賣了以後 ...
沙文 發表於 2022/5/9 04:00

第一, 我唔係有米, 捐幾球我會肉痛
當我是幾球野都係散銀時..........先好咁嚟批我
回覆 46# beebeechan

您咁有米,又總唔見您
34在他們中,沒有一個貧乏的人,因為凡有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,
35放在宗徒們腳前,照每人所需要的分配。
我有個世叔伯,係做拆白黨。佢 ...
沙文 發表於 2022/5/7 05:14

反基都可以係拆白黨嚟

Not only religion, but atheism too can be used as a scam – Dawkins as an example
https://religionculturesociety.c ... kins-as-an-example/
世侄,江湖救急,可唔可以度住幾球……”
您話係咪應該睬你傻既……咁呢?
沙文 發表於 2022/5/7 05:14

因為幾球野,對你係難事,你要入肉,肉都赤埋, 梗係唔願哩,你又唔肯認你無水,只好話「睬你都傻」做下台階。
問我,幾球野只係當散紙時。。。真係。。。。。拎去用,唔使咁急還。
高級模式 | 發新話題
換一個