返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

呢啲都唔知係乜蠢野既旁門左道, 小道教育嚟

見識下正統既教導喇,
都唔係乜新野嚟, 十幾年前架喇...
你 ...
beebeechan 發表於 2023/10/26 02:17
真係狗翕當秘笈
垃圾你掹咁執
beebeechan 發表於 2023/10/26 02:48

再遲啲等你同魔幻做咗主教,
又可以宣告攺為猶太人有恩於耶穌,基督教徒要做猶太人的奴才來報猶太人的深恩亦可!(反正本 fairytale性經 都是改完又改咯)

不要扯開話題,成二千年的基督教追殺猶太人,乜以為近代二三十年的「不關猶太人事」可以抹平猶太人的憎恨基督教徒咩?

不要離題,
答番正題問話吧啦!

兒童故事描述的因果:猶太人是因為耶穌而被迫害?

如此類推,感念猶太人,撐猶太人的,不是應該感念猶太教,撐猶太教把耶稣拆骨嗎?
不是應該把耶穌和十字架丟到火堆裡呢?這樣才為猶太人出一口寃氣来撐,来感念,對不?

但,事實却是你們感念猶太人,撐猶太人的,卻是信奉着猶太人的仇人耶穌啵? 這麼奇?
有沒有感念和撐猶的耶稣忠心教徒可以出來解釋一下?

leefeng 發表於 2023/10/26 01:01

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
真係狗翕當秘笈
垃圾你掹咁執
beebeechan 發表於 2023/10/26 02:48

原来Jerusalem 9103401 Israel 的 Study 是狗翕當秘笈和垃圾?

不過猶太人關我屁事,不要扯遠了。

我只是問,猶太人因耶穌被迫害,為什麼“撐以色列猶太” 和 “感念猶太人”的會去信迫害猶太人的耶穌?答題啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
原来Jerusalem 9103401 Israel 的 Study 是狗翕當秘笈和垃圾?

不過猶太人關我屁事,不要扯遠了 ...
leefeng 2023/10/26 07:24 提交

不關你屁事就唔狠好搬嚟講喇
不關你屁事就唔狠好搬嚟講喇
beebeechan 發表於 2023/10/26 10:21

猶太人因耶穌被迫害,為什麼“撐以色列猶太” 和 “感念猶太人”的會去信迫害猶太人的耶穌?答題啦!
不要左避右避啦!

不過猶太人關我屁事,不要扯遠了 ...
leefeng 2023/10/26 07:24 提交

你啲常識(我唔叫知識勒)真係好唔很掂。
將個以色列郵區地址當咗係一個人。。。。。唉!!
真低能
猶太人因耶穌被迫害,為什麼“撐以色列猶太” 和 “感念猶太人”的會去信迫害猶太人的耶穌?答題啦!
不要 ...
leefeng 2023/10/26 13:39 提交

猶太人,羅馬人殺了耶穌?你呢啲係好膚淺既神學嚟。
    同你打個比喻。
二戰美國在日本投下原子彈,
那殺了幾十萬日本人的是轟炸機上的投彈員?

呢啲問題要多思考,你應該唔掂,因為你腦只用了來盛屎
猶太人,羅馬人殺了耶穌?你呢啲係好膚淺既神學嚟。
    同你打個比喻。
二戰美國在日本投下原子彈,
那殺 ...
beebeechan 發表於 2023/10/26 14:22

你係想講殺人嗰把刀係無罪既?

如果「一切都係上帝(最好的)安排」,咁殺耶穌既就係上帝,咁……做show啫,why so serious?

如果「一切都係上帝(最好的)安排」,咁殺耶穌既就係上帝,咁…… ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/26 19:43

你既轉數真係快過條feng9...至少掌握到討論既焦點, 唔會亂話人扯開話題。

...
如果「一切都係上帝(最好的)安排」,咁殺耶穌既就係上帝,

呢到有條友成日拎耶穌在十字架上大喊:「「厄里、厄里,肋瑪撒巴黑塔尼!」就是說:「我的天主,我的天主!你為什麼捨棄了我?」....不是說:猶太人, 猶太人..(或羅馬人, 羅馬人) 放過我罷

明顯「厄里」天主是有能力救耶穌不死。在耶穌眼中,猶太人,羅馬人...只是B52轟炸機上的機師/投彈員。

的確, 有些神學家會說要耶穌死的...天主也有一份。
(雖然會有人說: 天主要自己個獨生子死?......我會答: 正是)
咁殺耶穌既就係上帝,

嚴格上說, 耶穌不是「被殺」,因為祂是自願被釘的。
(你轉數高一點, 想想背後是甚麼意思 )
咁……做show啫,why so serious?

做show?
咁又打個比喻, 亞抽仔對腎唔掂, 命不久矣。。。
咁你做老荳, 或佢老母個腎又同抽仔配合,
咁你/你老婆會唔會割一個出嚟俾抽仔先?
有人話: 車。。。又唔係死人。。。做show 啫, 一啲都唔偉大....why so serious?!
你聽到會唔會有啲氣頂?
那麼 實在是誰殺了耶穌??
今日既哈馬斯都有人話唔係邪惡喇。仲話佢哋慘添
好很值得同情咁講
beebeechan 發表於 2023/10/26 00:00

一神教祖孫三代:猶太教, 基督教, 伊斯教, 同係篤屎, 冇一教值得同情!
同時, 亦不是你說不邪, 就是唔係邪
beebeechan 發表於 2023/10/26 00:45

基督邪教要殺盡一切生靈, 你自己話邪唔邪? 答!
少......#10 一早講咗喇
所以話你呢亭人, 有耳不聽, 有眼看不見....個口張不停 ...
beebeechan 發表於 2023/10/26 01:06

你屁眼就張不停嘞!
見識下正統既教導喇,
beebeechan 發表於 2023/10/26 02:17

妖酋力數妖廷十幾宗罪, 教得好唔好呢?
呢啲問題要多思考,你應該唔掂,因為你腦只用了來盛屎
beebeechan 發表於 2023/10/26 14:22

爺爺叫你晚晚趷高屎窟, 還要脫下褲子, 像那新娘那樣等候.
    你用個腦想下, 光豬少年為啥要剶光豬?那是屁眼教主淫興一起, 連脫褲嘅時間都省回, 立馬幹那逐臭好事, 所以爺爺教你先脫下褲子, 再趷高屎窟.
    用個腦想下啦!唔好只用來裝屎!
耶穌不是「被殺」,因為祂是自願被釘的
beebeechan 發表於 2023/10/26 21:01

若是"自願", 早就可以死幾百次, 幾千次, 使臨刑前猛叫哎喲老竇救命?
    "代人贖罪"早前已證實全是謊言!
天主是有能力救耶穌不死
beebeechan 發表於 2023/10/26 21:01

"天主"是啥東西?
     又話得罪佢嘅就當面報應, 決不延遲. 爺爺講過都唔知幾多次, 牠敢蒲頭, 爺爺支擂漿棍就有牠好嘆.結果呢, 能力就是做個縮頭烏龜?
你啲常識(我唔叫知識勒)真係好唔很掂。
將個以色列郵區地址當咗係一個人。。。。。唉!!
真低能 ...
beebeechan 發表於 2023/10/26 14:00

我有講過係人咩? 你究竟懂不懂看貼文?
係以色列國內自己放出來的study,讓你說是狗翕當秘笈和垃圾?
究竟誰才是低能?
不曉問下人咧。

.

高級模式 | 發新話題
換一個