返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

成日拎日心說嚟反基, 實在你都未知教廷審裁加里略的始末。
日心說, 加里略之前便有人提出了, 教廷都無理 ...
beebeechan 發表於 2023/10/29 00:40

不如你了解清楚先再話人啦,你咁樣出到去會畀人笑架:尼古拉·哥白尼
點解話天主無「裝貓網」減少原祖犯過呢?
佢將一切罪惡都收埋在那棵樹內喇喎!

當日人要守十誡, 後來梅瑟 ...
beebeechan 發表於 2023/10/29 01:20

如果真係愛人:

1. 特登整棵樹出黎做乜?
2. 好喇,如果無能力整走棵樹,都好應該裝返個樹網,保護人類唔好行埋棵樹果度。

比喻:

如果真係愛貓:

1. 應該封咗隻窗
2. 如果無能力封咗隻窗,都好應該裝返個貓網,保護隻貓唔好從窗口跌落街。
不如你了解清楚先再話人啦,你咁樣出到去會畀人笑架::尼古拉·哥白尼
抽刀斷水 發表於 2023/10/29 01:21

人哋笑你多過笑我

你唔知哥白尼本日心論著作, 仲係主教贊助出版架咩?? 在伽里略事件早幾十年便面世
如果真係愛人:

2. 好喇,如果無能力整走棵樹,都好應該裝返個樹網,保護人類 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/29 01:27

你仲話對哲學有點心得...
你唔明白, 若無「黑暗」, 光明就無意思呢回事?
如果真係愛人:

2. 如果無能力封咗隻窗,都好應該裝返個貓網,保護隻貓唔好從窗口跌落街。

上邊既比喻咪講咗天主已經裝咗貓網,
係原祖既自由旨意, 要整爛個網去仆街
如果真係愛人:

2. 好喇,如果無能力整走棵樹,都好應該裝返個樹網,保護人類 ...

咁不要講埋, 早知咪唔鬼好養貓囉
如果真係愛貓:

1. 應該封咗隻窗

或者, 綁實隻貓都係辦法之一

咪鬼俾佢自由走
或者, 綁實隻貓都係辦法之一

咪鬼俾佢自由走
beebeechan 發表於 2023/10/29 02:13

無限上綱了,裝咗貓網後隻貓都可以通屋走(自由旨意),只係排除咗跌落街既危險啫(自由旨意導致的壞結果)。
咁不要講埋, 早知咪唔鬼好養貓囉
beebeechan 發表於 2023/10/29 02:05

發晦氣無助討論。

或者,你係暗示天主無「早知」能力?
上邊既比喻咪講咗天主已經裝咗貓網,
係原祖既自由旨意, 要整爛個網去仆街 ...
beebeechan 發表於 2023/10/29 02:01

天主/主人如果整個夠堅固既貓網,隻貓會整得爛?
你仲話對哲學有點心得...
你唔明白, 若無「黑暗」, 光明就無意思呢回事? ...
beebeechan 發表於 2023/10/29 01:59

你終於明白,天主係特登畀個陷阱畀人類既?

黑暗 由於 人類選擇 由於 自由旨意 由於 天主容許 由於 天主特登
人哋笑你多過笑我

你唔知哥白尼本日心論著作, 仲係主教贊助出版架咩?? 在伽里略事件早幾十年便面世 ...
beebeechan 發表於 2023/10/29 01:57

咁你仲講咩野伽里略呀?
咁你仲講咩野伽里略呀?
抽刀斷水 2023/10/29 04:42 提交

你無喇喇講日心又托咩
你終於明白,天主係特登畀個陷阱畀人類既?

黑暗 由於 人類選擇 由於 自由旨意 由於 天主容 ...
抽刀斷水 2023/10/29 04:40 提交

你住大廈養貓又要有窗,係咪特登俾個陷阱等隻貓踩落去?
黑暗 由於 人類選擇 由於 自由旨意 由於 天主容許 由於 天主特登
抽刀斷水 發表於 2023/10/29 04:40

你既思路就係諗住人一有選擇, 一定係會選條黑路行咁囉。

往天國條路係難行時, 都有人會行既
你住大廈養貓又要有窗,係咪特登俾個陷阱等隻貓踩落去?
beebeechan 2023/10/29 06:10 提交

如果唔裝貓網,你呢句就成立喇。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你既思路就係諗住人一有選擇, 一定係會選條黑路行咁囉。

往天國條路係難行時, 都有人會行既 ...
beebeechan 2023/10/29 11:26 提交

由得啲人作出將有不良後果的選擇,你真係認為係「愛」?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
如果唔裝貓網,你呢句就成立喇。
抽刀斷水 發表於 2023/10/29 14:22

#320 是說天主已裝了貓網。
(不過隻誤信貓有九命, 跌落街都唔會死咁講, 搲爛個網)
由得啲人作出將有不良後果的選擇,你真係認為係「愛」?
抽刀斷水 發表於 2023/10/29 14:24

#327 已經回應了防止人作出將有不良後果的選擇既方法。
原來這就是大愛。

你重復的題問, 其實一早便有回應過。
你避而不能回應, 過了數帖就當人無反駁過?

你開始出現旁觀者徵狀: 同一句話講了幾個月
repeat repeat and repeat 唔知悶 (係咪老人痴呆先兆?)
有點人性的....就全部受害者都要感念, 不管是猶太人或巴靳斯旦人....
(不過, 你無乜人性)
beebeechan 發表於 2023/10/28 00:30

"天主"要殺盡一切生靈(包括你自己), 你就話殺得好.
你有人性?
高級模式 | 發新話題
換一個